Доналд Тръмп беше признат за виновен по делото за тайното плащане на порноактриса Снимка: © Getty Images

Доналд Тръмп беше признат за виновен по делото за фалшифициране на документи с цел прикриване на плащания към порноактрисата Сторми Даниелс.

Решението беше обявено от съдебно жури в процеса срещу Тръмп в Ню Йорк. Журито потвърждава вината му по всички 34 състава, по които той е подведен под отговорност от прокуратурата.

Така Доналд Тръмп става първият бивш американски президент, срещу когото е издадена присъда за извършено престъпление.

Размерът на наказанието ще бъде определен от съдията на 11 юли.

Тръмп твърди, че делото е компрометирано заради политически пристрастия на съда и прокуратурата и че правото му на защита е било нарушено по време на процеса.

Тръмп е подсъдим за това, че е платил 130 000 долара, за да не позволи на Даниелс да компрометира президентската му кампания през 2016, като разкрие, че е имала афера с кандидата на Републиканската партия.

Делото е само част от съдебните проблеми на бившия президент, но е може би най-скандалното заради репутационните щети, които му нанася.

Тогавашният адвокат на Тръмп Майкъл Коен влиза в преговори с Даниелс, за да я накара да подпише споразумение за конфиденциалност срещу сумата от 130 000 долара. Документът е подписан с фалшиви имена от името на "Пеги Питърсън" и "Дейвид Денисън", съответно за Сторми Даниелс и Доналд Тръмп.

Актрисата твърди, че е приела условията не заради алчност, а от страх за детето си. Разкритието на връзката ѝ с Тръмп се случва през 2018 г. през статия в Wall Street Journal, а животът на Даниелс се превръща в "хаос", по собственото ѝ определение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024