Доналд Тръмп e заразен с Covid-19: Какви ще са последствията? Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания Тръмп са заразени с Covid-19. Това обяви държавният глава в Twitter, като поясни, че двамата веднага ще бъдат поставени под карантина. "Ще преминем през това заедно!", написа той, след като стана ясно, че е бил в контакт със съветника си Хоуп Хикс, дала положителна проба в четвъртък.

Лекарят на държавния глава Шон Конли каза, че Доналд и Мелания се чувстват добре и ще останат у дома по време на възстановяването си. Добави, че той и медицинският екип на Белия дом ще наблюдават отблизо състоянието на двамата. "Очаквам президентът да продължи да изпълнява своите задължения без прекъсване, докато се възстановява. Ще ви съобщавам всяка информация, свързана с него, занапред", пише той

„Както много американци направиха тази година, президентът на САЩ и аз се поставяме под карантина у дома, след като дадохме положителни тестове за Covid-19“, написа Мелания Тръмп в Twitter. „Чувстваме се добре, а аз съм отложила всички бъдещи ангажименти. Моля ви, пазете се. Ще преминем през това заедно“.

В петък стана ясно, че вицепрезидентът Майк Пенс и съпругата му са тествани за Covid след заразата на Тръмп и резултатите им са отрицателни.

Кандидатът на Демократическата партия за президент Джо Байдън (дал отрицателен тест в петък) изпрати послание на съпричастност: "С Джил пожелаваме на президента Тръмп и Първата дама Мелания Тръмп бързо възстановяване. Ще продължим да се молим за здравето и безопасността на президента и семейството му".


Президентът на САЩ е с Covid-19. Какво се случва оттук нататък?

Самият положителен тест не е причина за извънредни мерки, посочва Джон Худак от института Брукингс. Възможно е семейство Тръмп да преминат инфекцията без симптоми или с леко неразположение.

Президентът може да продължи да се занимава с всекидневните си задължения, но диагнозата му ще създаде затруднения за хората от екипа му.

Нуждата от денонощна охрана може да постави агентите от Сикрет сървиз под риск от зараза. Все пак Тръмп може да продължи да работи и да контактува дистанционно с почти всички свои колеги.

Независимо дали президентът е асимптоматичен, ще бъде нужно да се вземат превантивни мерки за гарантиране на линията на предаване на властта. Вицепрезидентът Майк Пенс, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, временният ръководител на заседанията на Сената Чък Грасли и членовете на кабинета ще трябва да се изолират от Доналд Тръмп.

Най-важно ще бъде вицепрезидентът да ограничи преките си контакти с външни лица, за да намали риска от заболяване.

Важно ще бъде Тръмп да съобщава редовна информация за състоянието си пред обществеността - включително за да стабилизира финансовите пазари, които тръгнаха надолу веднага след новината за положителния му тест за Covid-19.

Ако Тръмп се разболее сериозно?

Въпреки че президентът на САЩ има достъп до някои от най-добрите медицински професионалисти в света, възможно е здравето му да се влоши заради инфекцията, като се има предвид възрастта му (74 г.) и наднорменото му тегло.

В случай че се стигне до сериозни усложнения и се наложи да бъде поставен на изкуствено обдишване под упойка, президентът на САЩ ще бъде предупреден за ситуацията и ще може да извести Камарата на представителите и Сената, че временно не е в състояние да изпълнява задълженията си по силата на чл. 3 от 25-та поправка на Американската конституция (невъзможност за изпълняване на задълженията заради функционални и/или когнитивни причини).

Тази опция е задействана няколко пъти в последните десетилетия, когато президентите са подлагани на медицински процедури под упойка (Рейгън през 1985, Джордж Буш-младши през 2002 и 2007). Ако се стигне до този сценарий - Тръмп може да предаде властта на вицепрезидента Пенс, докато отново се върне във форма.

В крайната кризисна хипотеза, при която здравето на президента изненадващо се влоши толкова бързо, че не може да извести Конгреса, чл. 4 на 25 конституционна поправка дава решение - вицепрезидентът и мнозинството от министрите известяват двете камари на законодателното събрание, че президентът не е в състояние да изпълнява задълженията си. Отново Майк Пенс би поел правомощията му, докато Тръмп се възстанови.

Ако президентът поиска да си върне властта, но вицепрезидентът и мнозинството от кабинета продължават да твърдят, че той е неспособен да изпълнява функциите си, Конгресът ще трябва да се произнесе с гласуване.

Независимо от всичко правителството и администрацията би трябвало да може да продължи да функционира без проблеми, докато Тръмп премине инфекцията.


Тръмп потвърди в четвъртък вечерта, че една от най-близките му сътруднички Хоуп Хикс е дала положителен тест за коронавирус.

"Хоуп Хикс, която работи толкова усилено, без дори да взима къси почивки, току-що даде положителни резултати за Covid 19. Ужасно! Първата дама и аз чакаме резултатите от теста ни. Междувременно ще започнем процеса на карантина! " написа Тръмп в Twitter още в четвъртък вечерта.

Хикс е пътувала с президента няколко пъти, включително на дебата в Кливланд във вторник, и е била забелязана да се качва на борда на „Морска пехота“, заедно с няколко други най-близки помощници на президента - Джаред Кушнер, Дан Скавино и Николас Луна - никой от изброените не е носил маски в сряда, докато Тръмп се отправяше към предизборен митинг в Минесота.

Тръмп е един от хората, които открито изразяват скептицизма си относно сериозността на Covid-19. Президентът на САЩ отказа да въведе строги мерки в страната по време на пандемията, която отне живота на над 200 хиляди души.

През април, когато Центърът за контрол и превенция на заболяванията даде препоръки да се носят маски на обществени места, за да се избегне разпространяването на вируса, Тръмп каза, че няма да следва тази практика. "Не мисля, че ще го направя. Да носиш маска, когато поздравяваш президенти, премиери, диктатори, крале и кралици - просто не виждам как ще се получи", сподели тогава той. През юли за първи път бе заснет как носи маска на обществено място.

Американският президент е имал пълна информация за опасността от разпространението на новия коронавирус още през януари 2020 г., но умишлено е омаловажавал сериозността на ситуацията в публичните си прояви, "за да не всява паника". Той лично признава за това в поредица от 18 интервюта за легендарния журналист на Washington Post Боб Удуърд, който ги включва в най-новата си книга "Rage".

Тръмп най-вероятно ще пропусне втория дебат преди президентските избори. Дискусията с Джо Байдън трябва да се проведе на 15 октомври в Маями, след като първата бе преди няколко дни в Кливланд, Охайо.


Тръмп и Байдън разочароваха в първия дебат преди изборите: 73 прекъсвания за 90 минути


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024