Само месец преди президентските избори в САЩ държавният глава Доналд Тръмп и кандидатът за поста Джо Байдън влязоха в словесен сблъсък в Кливланд, Охайо. В първия от трите дебата преди вота те трябваше да обсъдят сериозно темите за Covid-19 и расовата дискриминация, но вместо това дискусията им бе изпълнена с обиди и 73 прекъсвания за 90 минути.

Дебатът разочарова повечето хора в САЩ, защото реалните аргументи отстъпиха на нападките – около това мнение се обединиха американските медии. Представяме ви най-важните точки, които обсъдиха републиканецът и демократът:

Covid-19

Джо Байдън атакува Тръмп за неговата реакция срещу пандемията, която отне живота на повече от 200 хиляди американци. Президентът още от началото нарече коронавируса „китайския вирус“, а наскоро се появи информация, че е знаел колко сериозно е заболяването, но го е омаловажил и не е предприел нужните мерки навреме.

„Той се паникьоса. Гледаше само фондовата борса“, каза Байдън, посочвайки решението на държавния глава да не блокира икономката. „Вие сте най-лошият президент, когото Америка някога е имала“, допълни демократът.

В отговор републиканецът каза, че администрацията му е свършила „страхотна работа“, след което също нападна опонента си. „Казвам ти, Джо, никога нямаше да свършиш работата, която аз направих. Нямаш го в кръвта си“.

Върховния съд

Тръмп защити решението си да номинира Ейми Кони Барет за Върховния съд само седмици преди изборите. Байдън и демократите настояха овакантената позиция на починалата Рут Бейдър Гинсбърг да бъде заета след вота за президент, като победителят да избере кого да номинира. Настоящият държавен глава обаче отбеляза: „Не съм избран за три години, а за четири“, намеквайки, че още е на власт.

„Трябва да изчакаме, за да видим какъв ще е резултатът от изборите“, настоя бившият вицепрезидент на САЩ при Барак Обама. Тогава Тръмп го нападна, че отбягва въпроса дали би разширил Върховния съд като отмъщение срещу него заради номинацията на Барет.

Католичка и майка на 7 деца може да заеме мястото на Рут Бейдър Гинсбърг

Според анализатора на CNN Крис Силиза – аргументите на Байдън по тази тема не са звучали никак добре. Той споделя, че демократът сякаш не е бил подготвен за отговори на въпроси, които със сигурност е знаел, че ще бъдат зададени от модератора на дискусията – журналистът от Fox News Крис Уолъс.

Икономиката

Байдън критикува Тръмп и по темата за икономиката, отчитайки, че нивото на безработица е по-високо сега в сравнение с това от 2016, когато републиканецът влезе в Белия дом. Освен това го обвини, че не е успял да направи добри търговски сделки въпреки обещанията си да поправи предишните неуспехи на САЩ в тази насока.

Милиони американци загубиха работата си по време на пандемията и процентът на безработица достигна рекордни стойности. Затова Байдън отново отчете, че Тръмп е „най-лошият президент“.

В отговор на нападките държавният глава обвини опонента си за неговото желание да затвори бизнеса, ако случаите на коронавирус се повишат още повече. „Той отново ще блокира икономиката, ще разруши тази страна“, отбеляза Тръмп. Президентът обвини демократите, че опитват да си извоюват затваряне на бизнеса до изборите, за да нанесат удар по шансовете му да спечели втори мандат.

Расовата дискриминация

В година, в която полицейското насилие над чернокожи даде тласък на движението „Black Lives Matter“, Тръмп и Байдън влязоха в разгорещен дебат за расовата дискриминация и арестите в американските градове. Републиканецът, който действаше с твърда ръка спрямо протестиращите, каза, че демократите са „слаби“, що се отнася до законите и реда.

Междувременно Байдън го обвини, че подкрепя групи, изразяващи господството на бялата раса. „Това е президент, който използва всички похвати, за да генерира расова ненавист и расово разделение“, каза демократът. Той изрази мнение, че съществува „системна несправедливост“ в образованието и работата в правоприлагащите органи.

Тръмп отказа да осъди крайнодесните групи, включително общността „Proud Boys“, която проповядва превъзходството на бялата раса. Тя бе спомената от модератора, а президентът каза: „Proud Boys“, стойте настрана. Ще ви кажа нещо – някой трябва да направи нещо срещу Antifa (б.а. – антифашистко и ляво политическо движение в САЩ), защото проблемът не е с крайнодесните, а с крайнолевите“.

Президентския вот

Доналд Тръмп десетки пъти се оплака от гласуването по пощата, тъй като според него то може да доведе до фалшификация на вота. Отново повтори, че ако види манипулация с бюлетините, „няма да се примири с това“. Байдън, от друга страна, каза, че ще приеме резултатите от изборите, дори те да не са в негова полза.

Демократът призова американските граждани да гласуват – без значение дали по пощата, или не – и изрази увереност, че ако всички подадат бюлетини, той ще спечели. „Ваш е контролът да решите как ще изглежда тази страна в следващите четири години“, сподели бившият вицепрезидент.

Байдън се поддаде на нападките на Тръмп, като го нарече „клоун“ повече от веднъж.

"Тръмп е платил по-малко данъци от мен"

Броени часове преди началото на дебата Джо Байдън публикува данъчната си декларация за 2019 г. Той и съпругата му са платили близо 300 000 долара федерални данъци. Това бе удар по Тръмп, който отказва да даде декларациите си, а преди дни стана ясно от публикация на The New York Times, че е платил едва 750 долара федерален данък през 2016 и 2017.

Модераторът

Крис Уолъс е един от авторитетните американски политически журналисти, но да си модератор в дебат между кандидати за президентския пост, е една от най-трудните задачи в професията. „Ще се опитам да ги включа в дискусията, да концентрирам вниманието им върху ключовите въпроси“, каза той в началото. Не успя обаче да удържи темпото на Байдън и Тръмп, които нарушаваха времевите лимити за излагане на аргументите си и прескачаха от тема в тема.

Само 10 минути след началото на дебата той каза на Тръмп: „Господин президент, аз съм модераторът на дискусията и искам да ми позволите да задам въпроса си, след което може да отговорите“. А по средата на дебата каза: „Тази страна ще бъде по-добра, ако позволим на другия да говори, без да го прекъсваме“.

Консервативните коментатори обвиниха Уолъс в пристрастия към Байдън заради тази намеса и обвиниха журналиста, че е изпуснал юздите. Бившият сенатор на демократите Клеър МакКаскил отбеляза: „Крис Уолъс се държи смущаващо и се опитва да изкара нещата така, че Тръмп не е 100-процентовият проблем в тази ситуация“.

В крайна сметка, дебатът няма да промени динамиката на надпреварата, смята Крис Силиза от CNN. А това е добре за Байдън, тъй като повечето проучвания сочат, че към момента гражданите имат по-голямо доверие в него. Журналистът допълва, че демократът е бил на нивото на Тръмп, що се отнася до грубия тон и обидите, и е забравил основното правило при дебат с такъв опонент: „Не падай в калта с прасето, защото и двамата ще се изцапате, а на прасето ще му хареса“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023
Живот

Повече от 570 преподаватели от "Харвард" подписаха петиция в защита на президента Клодин Гей

Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение на правилата

10:32 - 11.12.2023