Католичка и майка на 7 деца може да заеме мястото на Рут Бейдър Гинсбърг

Смъртта на върховния съдия Рут Бейдър Гинсбърг не беше просто огромна загуба за юридическия свят, но и сериозно политическо сътресение.

Мястото на либералната икона Гинсбърг във Върховния съд беше овакантено едва 45 дни преди оспорваните президентски избори, които може да променят баланса на силите и в Сената. Доналд Тръмп обаче е готов да форсира процедурата по гласуването на неин наследник, за да гарантира твърдо консервативно мнозинство в последната съдебна и конституционна инстанция.

Президентът на САЩ спря избора си на 48-годишната Ейми Кони Барет - професор по право в университета "Нотр Дам", федерален апелативен съдия и бивш сътрудник на покойния консервативен върховен съдия Антонин Скалия.

Ейми Кони Барет е родена през 1972 г. в Ню Орлиънс, най-голямото от седем деца в семейството на адвокат и домакиня. Барет завършва английска литература в колежа, а по-късно постъпва в правния факултет на "Нотр Дам" с пълна стипендия. Преди да започне да практикува в адвокатска кантора във Вашингтон, тя е преминала стаж във Върховния съд.

През 1999 г. сключва брак с Джеси Барет, неин колега от университета и бъдещ партньор в адвокатската компания SouthBank Legal.

Семейството им има седем деца на възраст между 8 и 19 г., две от които са осиновени от Хаити. Най-малкият биологичен син на Барет страда от синдрома на Даун - юристката е разбрала за диагнозата при изследвания по време на бременността, но е решила да запази детето си.

Ейми Кони Барет е католичка по вероизповедание, а консервативните кръгове в Републиканската партия разчитат на нейната позиция за евентуално преразглеждане на либералната съдебна практика по казусите, свързани с правото на жените да изберат дали да направят аборт.

През 2010 г. е назначена за професор по право в университета си, като преподава конституционно право, законово тълкуване и устройство на федералните съдилища. През 2017 г. тя беше избрана за апелативен съдия в 7 район, който обхваща Индиана, Илиноис и Уисконсин. Живее в Саут Бенд - градът, чийто кмет Пийт Бутиджъдж направи опит да спечели номинацията на Демократите за президент.

Рут Бейдър Гинсбърг: От затворените врати на Харвард до славата във Върховния съд

Номинацията на Барет бе обявена от Тръмп официално в събота вечерта. Ако кандидатурата бъде гласувана от Сената преди изборите на 3 ноември, това ще бъде третата поредна успешна процедура по попълване на Върховния съд в мандата на Тръмп след Нийл Горсъч и Брет Кавано.

Изборът на Барет за нов върховен съдия на мястото на Рут Бейдър Гинсбърг се разчита като жест на Доналд Тръмп към жените - гласоподаватели, сред които изгуби подкрепа през последните години.

Тя ще е и най-младият пожизнен член на Върховния съд в настоящия мандат.

Източниците на CNN посочват, че президентът на САЩ е провел само една среща с потенциален кандидат за позицията и тя е била с Барет. Двамата се познават от по-рано, тя е била сред възможните заместници на Брет Кавано при последната процедура по избор на върховен съдия.

Барет се смята за най-високо квалифицираната и изтъкната личност сред потенциалните кандидати на Тръмп. Има силна подкрепа сред консервативните юристи, а включването й във Върховния съд на 48-годишна възраст би дало сигурност на Републиканската партия за десетилетия напред.

Рут Бейдър Гинсбърг: Първата жена с почетно поклонение в Капитолия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024