Католичка и майка на 7 деца може да заеме мястото на Рут Бейдър Гинсбърг

Смъртта на върховния съдия Рут Бейдър Гинсбърг не беше просто огромна загуба за юридическия свят, но и сериозно политическо сътресение.

Мястото на либералната икона Гинсбърг във Върховния съд беше овакантено едва 45 дни преди оспорваните президентски избори, които може да променят баланса на силите и в Сената. Доналд Тръмп обаче е готов да форсира процедурата по гласуването на неин наследник, за да гарантира твърдо консервативно мнозинство в последната съдебна и конституционна инстанция.

Президентът на САЩ спря избора си на 48-годишната Ейми Кони Барет - професор по право в университета "Нотр Дам", федерален апелативен съдия и бивш сътрудник на покойния консервативен върховен съдия Антонин Скалия.

Ейми Кони Барет е родена през 1972 г. в Ню Орлиънс, най-голямото от седем деца в семейството на адвокат и домакиня. Барет завършва английска литература в колежа, а по-късно постъпва в правния факултет на "Нотр Дам" с пълна стипендия. Преди да започне да практикува в адвокатска кантора във Вашингтон, тя е преминала стаж във Върховния съд.

През 1999 г. сключва брак с Джеси Барет, неин колега от университета и бъдещ партньор в адвокатската компания SouthBank Legal.

Семейството им има седем деца на възраст между 8 и 19 г., две от които са осиновени от Хаити. Най-малкият биологичен син на Барет страда от синдрома на Даун - юристката е разбрала за диагнозата при изследвания по време на бременността, но е решила да запази детето си.

Ейми Кони Барет е католичка по вероизповедание, а консервативните кръгове в Републиканската партия разчитат на нейната позиция за евентуално преразглеждане на либералната съдебна практика по казусите, свързани с правото на жените да изберат дали да направят аборт.

През 2010 г. е назначена за професор по право в университета си, като преподава конституционно право, законово тълкуване и устройство на федералните съдилища. През 2017 г. тя беше избрана за апелативен съдия в 7 район, който обхваща Индиана, Илиноис и Уисконсин. Живее в Саут Бенд - градът, чийто кмет Пийт Бутиджъдж направи опит да спечели номинацията на Демократите за президент.

Рут Бейдър Гинсбърг: От затворените врати на Харвард до славата във Върховния съд

Номинацията на Барет бе обявена от Тръмп официално в събота вечерта. Ако кандидатурата бъде гласувана от Сената преди изборите на 3 ноември, това ще бъде третата поредна успешна процедура по попълване на Върховния съд в мандата на Тръмп след Нийл Горсъч и Брет Кавано.

Изборът на Барет за нов върховен съдия на мястото на Рут Бейдър Гинсбърг се разчита като жест на Доналд Тръмп към жените - гласоподаватели, сред които изгуби подкрепа през последните години.

Тя ще е и най-младият пожизнен член на Върховния съд в настоящия мандат.

Източниците на CNN посочват, че президентът на САЩ е провел само една среща с потенциален кандидат за позицията и тя е била с Барет. Двамата се познават от по-рано, тя е била сред възможните заместници на Брет Кавано при последната процедура по избор на върховен съдия.

Барет се смята за най-високо квалифицираната и изтъкната личност сред потенциалните кандидати на Тръмп. Има силна подкрепа сред консервативните юристи, а включването й във Върховния съд на 48-годишна възраст би дало сигурност на Републиканската партия за десетилетия напред.

Рут Бейдър Гинсбърг: Първата жена с почетно поклонение в Капитолия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023

Фотографът Димитри Стефанов и примабалерината Марта Петкова в разговор за изложбата „ПРИМА“

Фотографиите на документалиста ще бъдат изложени в Софийската опера и балет през април

19:01 - 26.03.2023

Киев обвини Русия, че е взела Беларус за ядрен заложник и поиска спешна среща в ООН

Путин се опитва да използва страховете на Запада от ядрена ескалация

16:39 - 26.03.2023

Войната, еврото, правата... Политиката, когато си на 18 и за първи път ще гласуваш

Миа Стаменова ще гласува - с хартиена бюлетина и без да вярва на новини в социалните мрежи

15:58 - 26.03.2023