Малко преди президентските избори в САЩ през ноември 2020 г. се случи онова, което мнозина си бяха пожелали още през 2016 г.: да падне данъчната тайна на Доналд Тръмп. Нещо, срещу което самият Тръмп се съпротивляваше години наред, за разлика от своте предшественици. Разследване на New York Times разкри, че Доналд Тръмп е платил 750 долара данък върху доходите си през 2016 г., когато е избран за президент на САЩ.

Тръмп също така не е плащал данък върху доходите си за десет от последните 15 години - защото е декларирал разходи, които надвишават приходите му.

За сравнение: Средно, според агенция AP, гражданите на САЩ плащат годишно около 12 200 долара данъци на държавата.

Новината, както се досещате, е водеща тема в Twitter. Потребител пише: „Наистина ли Тръмп плаща по-малко данъци от мен като самотен родител? Нямам думи."

От щаба на конкуренцията - поддръжниците на Джо Байдън, реагираха бързо и пуснаха стикери за продажба, като приходите от тях отиват директно във „Фонда за победа на Байдън“. На тях пише: „Платих повече подоходен данък от Доналд Тръмп“. Цената за два стикера е 7,50 долара.

Организиация, която работи по кампанията на Байдън, публикува видео, което сравнява средния данък върху доходите на някои професионални групи с данъка на Тръмп. Медицинска сестра - над 10 хиляди долара, начална учителка - над 7 239 долара.


От данъчните сметки на Тръмп се вижда, че Тръмп декларира големи загуби в различни бизнес области, например в своите голф курорти. Тръмп има и много разходи за консултантски хонорари, влкючително към дъщеря си Иванка Тръмп. Доналд Тръмп също така е получил данъчен кредит на стойност 73 милиона долара, който сега е предмет на правен спор с Федералната данъчна служба на САЩ.

Има и един момент, който е особено шокиращ за потребителите на социалните мрежи, а именно, че Доналд Тръмп ползва 70 000 долара данъчно облекчение, които е похарчил за оформяне на косата му по време на телевизионното предаване „Стажантът“. Много хора питат как е възможно да се похарчат толкова много пари за толкова малко коса.

Доналд Тръмп отговори на разкритието на New York Times в типичиния си стил - „ФАЛШИВИ НОВИНИ!“, написа президентът, а по-късно на пресконференция каза, че е платил "много" данъци, включително на щата Ню Йорк.

Въпросът е доколко това разкритие за Тръмп може да му навреди и да му струва следващия мандат?

Феновете на Тръмп, като че ли, са склонни да му простят и това. Тръмп Брент Терхуне например е снимал видео, което впоследствие става вайръл: на главата си носи шапка „Направи Америка отново велика“, а зад него има плакат, изобразяващ Доналд Тръмп като мускулест боец. Наред с други неща, той казва: „Не съм чел статията, но имам мнение”. и добавя: "И какво, ако е платил само 750? Поне това го прави умен. "


В САЩ не е задължително, но е традиция кандидатите за президенти да оповестяват данъчните си декларации. Всички предшественици на Тръмп до момента са правили това от Джими Картър насам. Доналд Тръмп обаче отказа да го направи през 2016 г. с аргумента, че данъчните му декларации са обект на данъчна проверка.

Това, което той вече беше признал през 2016 г. в телевизионен дуел с Хилари Клинтън (по нейни твърдения) е, че фактът, че не е е платил данъци показва, че е умен.


Прочетете още:

Зюддойче Цайтунг: Криптокралицата от България, която взе парите и избяга

Сутрешни новини: Тръмп бе обвинен, че не плаща данъци; Цветана Пиронкова започва на Ролан Гарос днес


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024
Важно днес

Почиташ паметта на Навални - привикват те за военна служба

Москва е разпоредила идентифициране на всички, който отдават почит на опозиционера след смъртта му

15:02 - 21.02.2024
тийнток

Повече заплахи, фалшиви новини и малко контрол. Какво знаем за дигиталния живот на децата в България

97% от тийнейджърите са онлайн всеки ден, 84% - по повече от 3 часа

14:51 - 21.02.2024