Наричат я ​​„Д-р Ружа“ или „Криптокуин“, тя е кралицата на свой собствен свят, пише Зюддойче Цайтунг в разследване за Ружа Игнатова и една от най-големите пирамиди на века - Onecoin.

Една от последните публични изяви на безследно изчезналата Ружа Игнатова е на организирано от нея парти в Созопол. Поканени са тесен кръг хора, всички са с елегантни рокли и костюми, стоят на кръгли маси в градината, а шампанското се изстудява до басейна. Домакинята е забележителна - облечена в рокля, украсена с блестящи камъни, и си е сложила ярко лилаво червило.

Ружа Игнатова, тогава на 37 години, управлява създадената от нея дигитална валута, която обещава да разруши силата на банките. Обещанието е, че хората ще получат обратно контрол върху парите: С „Onecoin“ всеки може да забогатее, а не само елитът на финансовия свят.

Снимката на Игнатова от юли 2017 г. е последната ѝ публична поява. Компанията ѝ все още съществува, поне на хартия, а луксозният терен на празника е нейна собственост. Имотът включва вила, басейн, лозе и триетажен частен хотел. “Алиса в страната на чудесата“ е мотото на партито, с което Ружа Игнатова празнува кръщенето на дъщеря си онази вечер.

Като малка Ружа и смейството ѝ се местят от България в Германия - в Шварцвалд, където баща й изкарва прехраната си, търгувайки с автомобилни гуми. Игнатова учи право, приема германско гражданство и в крайна сметка се връща в България, за да влезе в международния финансов свят от София. Милиони хора вярват в успеха на криптокралицата. Милиони хора инвестират в Onecoin.

По-малко от три месеца след купона за кръщенето, Ружа изчезва.

Според ФБР тя се е качила на самолет на Ryanair до Атина от летището в София на 25 октомври 2017 г. единствено с ръчен багаж. След това следите ѝ се губят. Издирват я не само от ФБР, но и няколко прокурори по целия свят, а също и немски следователи, пише германската медия.

Според изтекли фирмени документи от Onecoin, които са на разположение на SZ, мрежата на Игнатова е откраднала поне пет милиарда евро.

За изчезването на Игнатова се носят всякакви слухове: избягала е, защото е усещала, че ФБР й диша във врата и се е страхувала да не бъде разкрита; унищожена е от банките, защото е развалила играта им - в това вярват поддръжниците ѝ. „Д-р Ружа“ винаги е била с поне двама охранители. Шофирала е брониран Лексус, защото е имала работа с опасни хора. Хора, за които човешкият живот не струва много.

Името на Ружа Игнатова се появи във файловете FinCEN. Те дават възможност да се тръгне по стъпките на изчезналите милиарди и да се възстанови по-точно как се е стигнало до гигантската измама.

Три български банки и Ружа Игнатова в досиетата FinCEN

Схемата започва през юли 2014 г. - тогава е първата публикация на компанията във Facebook. На пръв поглед Onecoin изглежда като един от безбройните финансови стартъп-и, много от които бяха създадени по това време.

През 2008 г., в разгара на финансовата криза, разработчик на софтуер с псевдоним Сатоши Накамото - зад когото не е сигурно дали не може да се крие и цял екип - изобретява първата криптовалута с биткойни, дигитална валута извън банковата система. През 2014 г. вече се говори, че има хора, които са станали невероятно богати от търговия с биткойни. Но това е само началото, обещава Ружа Игнатова. Нейната криптовалута ще ви направи още по-богати.

Новите Onecoins са подобни на биткойните, но уж решават техния основен проблем: Естествено, разчита се на това, че хората нямат идея как работят цифровите пари. Игнатова обявява Onecoin за криптовалута за масовия пазар: удобна за използване, сигурна, лесна за разбиране, без непредсказуеми колебания в цените. Една монета за всички. Onecoin.

Ако искате да инвестирате, трябва да закупите така наречените обучителни пакети, които са между няколкостотин и десетки хиляди евро, като най-скъпите в даден момент стигат 118 000 евро. И за тях се намират купувачи. Пакетите съдържат определено количество Onecoins и документи, които обясняват какво представляват криптовалутите и как функционират на финансовите пазари. Основната хипотеза е, че, подобно на златото, останалите членове ще купуват своите криптомонети от тях на същата или дори по-висока цена.

Златото обаче има един недостатък: не е удобно да се плаща в хлебарницата с него, но с криптовалути - при условие че пекарят се доверява на стойността на монетите в определен момент, може.

Onecoin дори приема буквално аналогията на криптовалутите и златото. Игнатова хвърля златна монета от сцената на рекламно шоу в хотел в Дубай през май 2015 г. Тя обявява на английски и отчасти с немски, отчасти с източноевропейски акцент, че Onecoin, за разлика от Bitcoin, е подплатен със злато.

По това време хората, наети да рекламират компанията, изнасят представления по целия свят и обещават бързо забогатяване с Onecoin. На едно от първите събития в Съединените щати - мъж на име "Д-р Пробив" троши тухли с голи ръце на сцената, докато развеселява публиката. „Ще направите финансов пробив!“ - бам! - "ще преодолеете финансовите си проблеми!" - бам! Подобни шоута се правят и в германски градове, като например „Супер събота“ в хотел в Мюнхен.

Всеки, който се присъедини към Onecoin по това време, получава звучната титла „Независим маркетингов сътрудник“ и комисиона за набиране на допълнителни инвеститори.

Класическа пирамида.

Ако се появяват предупреждения за измама, те биват опаковани като „фалшиви новини“. Разпространителите са обвинявани, че са „хейтъри“, организирани или от „биткойнъри“, или от банките. Медиите много слабо се занимават с темата, а през това време Onecoin расте.

През юни 2016 г. Ружа Игнатова се появява на една от най-големите сцени в Европа - стадион "Уембли" в Лондон, под звуците на “"This Girl is on Fire”. Тя, както винаги в такива случаи, носи блестяща рокля. Две години след първата публикация във Facebook, тя твърди, че Onecoin вече е номер две в криптовалутите и скоро ще надмине биткойните и тогава, "един ден” всеки може да обменя своите Onecoin-и във всяка валута.

Ружа Игнатова нарушава основната философия на криптовалутите - анонимността. Компанията рекламира "централизиран подход", уж за предотвратяване на пране на пари, финансови измами и финансиране на тероризма. „Хората, които извършват анонимни плащания, не влизат в нашата мрежа“, казва Игнатова на своите поддръжници.

Колкото повече хора се доверяват на Onecoin, толкова по-тясна става мрежата от лични отношения. „Момчета, ние сме по-голямата общност!“, Казва Игнатова. "Ние решаваме каква е философията на криптовалутите!”.

Мрежата става толкова голяма, толкова объркваща, че вече изглежда сякаш Onecoin е безплатна, независима мрежа. Като истинска криптовалута.

По време на изявата си на „Уембли“, Ружа Игнатова живее в мезонет в луксозния лондонски квартал Кенсингтън, пълен със скъпи произведения на изкуството. Тя притежава и апартамент в Дубай, който струва около 2,5 милиона евро. Игнатова носи бижута и изключително скъпи вечерни рокли, дори когато просто седи в офиса и пише имейли, разказва пред немската медия бивш служител на Onecoin.

Игнатова завършва в Германия. Бързо напредва в училище, дори прескача трети клас, въпреки че е трябвало да учи на чужд за нея език. В препоръка на неин учител от гимназията пише, че тя е „топ ученичката“.

Младата жена с дълга черна коса обича да носи високи токчета, силно червило и екстравагантни рокли - така я описват бивши съученици пред Neue Rottweiler Zeitung.

Игнатова се смята за ексцентрик. В книгата за завършването тя е написала: „Ще уча право в Хайделберг, след това ще бъда невероятно успешен адвокат, ще се омъжа за богат човек, ще имам деца и ще прекарам годините си, след като се пенсионирам, на един от неговите (моите!) Карибски острови“.

Игнатова прави докторска степен по право, работи в консултантската компания McKinsey и след това се премества в управителния съвет на българска компания за управление на активи. Шефката й се казва Цветелина Бориславова - тя е една от най-богатите жени в страната и бивша приятелка на днешния премиер Бойко Борисов, пише SZ.

Когато председателите на НС говорят… една селекция на Светослав Иванов

Медията цитира информацията на ЦРУ, според която Бориславова е изпирала парите от престъпните сделки чрез Българо-американска кредитна банка, която тя притежава: Нелегални сделки с нефт. Търговия с метамфетамин. (Бел. р. - В периода 2009-2011 г. тя е член на борда на фонда СиЕсАйЕф на Цветелина Бориславова, като влиза и в още няколко негови дъщерни дружества. Бориславова купува дялове в БАКБ през 2011 г.)

Това е светът, в който Ружа Игнатова навлиза на 29-годишна възраст. Свят, в който има много пари.

Нито Бориславова, нито Борисов коментират твърденията пред SZ, направени в доклада на ЦРУ. Коментарът на пресслужбата на Борисов е, че всеки опит за установяване на връзка между министър-председателя и Onecoin или Игнатова е "манипулация".

През 2010 Ружа Игнатова купува леярна за стомана в Германия, в Алгой. Тя отговаря за финансите, баща й е член на борда като инженер, майка й работи в офиса. Семеен бизнес.

През 2012 г. я продава, като само четири дни след поглъщането от новия собственик, той подава молба за фалит. Предполага се, че е бил измамен, а синдикът по несъстоятелност разказва, че производствените мощности са били демонтирани и транспортирани към България малко преди продажбата. Член на IG Metall си спомня, че парите също изчезват преди продажбата. Документите, лаптопите и твърдите дискове също са унищожени за една нощ и файловете изведнъж изчезват. Няма и следа от собственика. Ружа Игнатова е изчезнала. Точно както ще го направи отново няколко години по-късно.

Измамата в Алгой има последствия. През април 2016 г. Аугсбургският окръжен съд призна Игнатова за виновна за умишлено причиняване на несъстоятелност, за измама и счетоводни злоупотреби.

Два месеца преди участието си на „Уембли“ криптокралицата е осъдена на година и два месеца лишаване от свобода - но присъдата е отложена, „защото са налице условията за благоприятна социална прогноза“. На прокуратурата в Аугсбург изглежда ѝ убягва фактът, че по това време подсъдимита е лице на компания, която рекламира нова световна валута.

През октомври 2016 г., половин година след осъждането на Игнатова и четири месеца след нейното шоу в Лондон, телефонът на Бьорн Бьерке звъни.

Норвежецът е известен експерт по блокчейн технологията, на която се базират криптовалутите. Човекът от другата страна на линията казва, че предлага 250 000 евро годишно, включително апартаменти и коли в Лондон и София. Той работи за компания за криптовалута и иска да наеме Бьерке за да разработи блокчейн.

Криптовалутна компания без блокчейн? Всяка “монета” в криптовалута има свой собствен цифров подпис. Блокчейнът е дълга верига от числа, в която се съхраняват подписите на всички монети в обращение.

Ако някъде се появят нови пари, чийто произход не може да бъде проследен с помощта на този низ от числа, системата автоматично отказва да плаща. Това предотвратява контрабандата на фалшиви пари и не позволява на никого да пуска нови пари в обращение по желание.

При второто телефонно обаждане норвежецът разбира, че става дума за Onecoin. Програмистът казва, че иска време да си помисли за оферата. Той не възнамерява да приеме и вместо това оставя кратко ревю на компанията онлайн: "Тази луда нова криптовалута вероятно изобщо няма блокчейн".

Това са само няколко реда, но когато международно известен експерт като него напише нещо подобно, това е от огромно значение. Криптовалута без блокчейн теоретично може да бъде произведена от всеки, който е в състояние да въведе числа в таблица. Тогава човек би бил централната банка на собствената си валута и би забогатял колкото си поиска - само с едно натискане на бутона.

Към този момент, през октомври 2016 г., в Onecoin вече са се влели около 3,5 милиарда евро от повече от два милиона души по целия свят. Дори от Антарктида, където малко на брой хора живеят в изследователски станции, са направени три инвестиции. Това пише в изтекли документи от Onecoin.

Десет минути след като разработчикът на блокчейн от Норвегия публикува коментара в интернет, той получава съобщение: германски следователи искат да говорят с него и са му резервирали полет.

Цивилни офицери взимат Бьорн Бьерке от летището в Дюселдорф и го отвеждат в охранявана сграда с кола със затъмнени прозорци. Минават през много врати с контрол на достъпа към стая за разпити на криминалната полиция в Северен Рейн-Вестфалия, отдел Организирана престъпност.

Почти година по-рано местният клон на Sparkasse подава жалба, след като в рамките на два дни по сметка, принадлежаща на Onecoin, са получени 705 транзакции на обща стойност 2,5 милиона евро. Банкерите намират актвиността за съмнителна.

През октомври 2016 г. вече текат производства срещу девет германски onecoin-ери, които подпомагат пирамидалната схема в страната.

Разследващите питат Бьорн Бьерке дали може да докаже, че Onecoin няма блокчейн. Отговорът му е "да". Той изследва по-отблизо предполагаемата блокчейн система на Onecoin в Държавната служба на криминалната полиция и след няколко теста му става ясно, че всичко е компютърен трик. Симулация.

Когато Бьорн Бьерке се връща у дома, публикува видеоклиповете, в които посочва техническите противоречия в Onecoin. По това време програмистът от Норвегия не подозира, че животът му ще се промени от този ден нататък. Следват заплахи и искове за милиони.

“Мислех си, че са някакви малки мошеници, които правят двадесет, тридесет милиона, след което продължават напред, за да започнат следващата измама". Докато не вижда едно видео, качено на страницата на onecoin-ър във Facebook, на което е снимано как мъжът стреля с картечница във Виетнам. Видеото му е “съобщение до хейтърите“.

"Оставете ни да живеем! Или ще умрете", обръща се той към камерата и споменава един от „хейтърите“ по име: ”Бьорн, бъдете наясно, бъдете много наясно!"

Тогава Бьорн Бьерке започва свои разследвания, за да разбере кой е врагът му. Това, което открива, създава изключителни тревоги. „Наистина лоши хора“ са замесени в измамата, казва той, без да иска да ги споменава, но добавя - "следвайте следите на изгубените пари".

Файловете на FinCEN помагат за това. Парите на инвеститорите в Onecoin текат във всички посоки по цялата планета, чрез почти неуправляема мрежа от компании и сметки, върху която Ружа Игнатова и нейният екип тъкат от години. Пътуването започва например в Гревен, близо до Мюнстер, в International Marketing Services GmbH. Германските инвеститори в Onecoin са превели парите си там. Следващата спирка е корпоративна мрежа, базирана на Британските Вирджински острови. След това се оказва във фонд в Обединените арабски емирства. Или в банка на Каймановите острови. Или в Ирландия.

След това парите изтичат от тези пощенски кутии, например в недвижими имоти в центъра на София (бел. р. - бившия ресторант "Крим" на ул. “Славянска”).

Или участват в сделка за петролно находище в Мадагаскар. За да подпишат покупката му, Ружа Игнатова, китайски милиардер и бизнесменът Нийл Буш, брат на бившия президент на САЩ Джордж Буш, се срещат в Хонконг през август 2016 г. Буш е заместник-председател на съвета на директорите на енергийната компания, която трябва да управлява бизнеса. Окръжният прокурор на Ню Йорк твърди, че той е получил 300 000 долара "надбавка за разходи" за срещата.

По-късно обвинението ще нарече цялата сделка "пране на пари". Според споразумението между страните голяма част от покупната цена за нефтеното находище от 340 милиона щатски долара трябва да бъде платена в Onecoin - пари, които Игнатова може да генерира с натискането на един бутон.

Според констатациите на разследващите, Onecoin води и до „международен наркодилър". Разследването на SZ цитира вестник “Капитал”, според който парите на Onecoin текат през сметките на приятелката на Христофорос "Таки" Аманатидис, известен като лидер на бруталната "Банда на чуковете".

Бившият български модел (бел. р. Боряна Шехтова) е в бизнеса с недвижими имоти, а Аманатидис избяга от властите през 2012 г. в Дубай, като се твърди, че управлява бизнеса си оттам. SZ не успяват да го открият, за да му зададат въпроси.

Американски адвокат, който организира част от схемата за пране на пари за Onecoin, пише на приятелката си през Whatsapp от София, че постепенно свиква с охраната: „Те не могат да носят оръжията на коланите си, така че имат някаква мъжка чантичка, закачена на врата си. Всички знаят, дори полицията е вежлива. Lol".

Eдна година по-късно, през есента на 2017 г., Игнатова изчезва внезапно, a нейният брат Константин заема мястото ѝ.

Константин е с шест години по-млад и съвсем различен тип от елегантната си сестра: Неговият стил е бейзболни шапки и татуировки. Преди да започне в Onecoin, той е работил в Porsche Logistik близо до Щутгарт като шофьор на мотокар. Името му във Фейсбук е „Консти Кекс“.

Малкият брат на криптокралицата става лицето на особено грозната втора фаза на измамата. Все повече и повече страни предприемат правни действия срещу отговорниците за мрежата. Много органи за финансов надзор са забранили търговията с Onecoin, включително германската Bafin. Все още обаче има части на света, където много хора нямат достъп до банки, а националните валути са слаби.

Изтекли документи на Onecoin показват, че в средата на юни 2017 г. броят на членовете е нараснал особено много в Латинска Америка, на индийския субконтинент и в Африка. В този момент се говори за около 3,1 милиона членове по целия свят.

Когато Константин Игнатов посещава Уганда в Източна Африка, една от най-бедните страни в света, е придружен от полицейски ескорт. Тогава бива аплодиран от ученици като гост от чужда държава. Това може да се види в публично видео във Facebook.

През март 2019 г. той е арестуван от агенти на ФБР на летището в Лос Анджелис и с това историята стига до решаващ обрат: Игнатов сключва сделка с прокурора. Той става ключов свидетел срещу империята на сестра си.

Константин Игнатов има същия адвокат като световноизвестния наркобарон Хоакин "Ел Чапо" Гусман и като Джон Готи, кръстник на американската Коза Ностра. Сега Джефри Лихтман защитава "Консти Кекс" от Шрамберг. На 5 ноември 2019 г. той се явява като свидетел в съда, за да даде показания под клетва срещу адвоката, който пере парите на Onecoin. Сестра му Ружа е знаела, че властите - вероятно и други хора - са по петите ѝ, казва той.

Тя получава информацията за разследването на ФБР от бившо високопоставено ченге от люксембургските тайни служби, за когото се твърди, че е осъществявал вид частна тайна служба.

Игнатова е омъжена за адвокат от Франкфурт, с когото имат дъщеря, чието кръщене празнуват на екстравагантното парти на басейна в Созопол. Има обаче и паралелна връзка друг мъж - предприемач, който сега също е съден в САЩ за пране на пари.

Ружа и любвникът ѝ искат да напуснат партньорите си и да се оженят, за да имат деца, разказва Игнатов в съда. Но Ружа Игнатова не е сигурна дали любовникът й казва истината, затова моли своя човек от тайните служби от Люксембург да ѝ помогне да "влезе" в апартамента на любимия ѝ. За целта изкупува жилището под него и пробива дупка в тавана, за да постави микрофон в спалнята му.

Това, което чува, надмина най-лошите й очаквания, разказва брат й. Той съобщава за среща със сестра си малко преди бягството й през октомври 2017 г. Тя е пред нервен срив, защото разбира, че любовникът ѝ краде от нея и няма никакво намерение да напуска жена си. В съдебната зала се възпроизвежда телефонен запис, който звучи като последно прощално телефонно обаждане: „Никога не съм мислила, че ще бъдеш такъв безгръбначен задник“, казва Игнатова.

Половин година след бягството на Ружа през октомври 2017 г., Константин Игнатов получава обаждане от мъж, който се представя като високопоставен член на рок бандата Hell's Angels и го вика в Цюрих. Там се срещат в хотел, като по някое време Константин се озовава с пистолет в устата: "Казаха ми, че всяко обещание, което им е дадено, трябва да бъде изпълнено. И ми казаха, че парите, които инвестират във фирмата, струват повече от живота ми".

Ами ако престъпниците са били по-бързи от властите? Ами ако първо те са намерели сестра му?

Мъж от компанията Onecoin твърди, че Ружа е била видяна малко след бягството си в Солун, където се е качила на микробус Porsche с петима силни на вид мъже. След това вече признаците на живот изчезват. Служителят подозира, че криптокралицата е мъртва.

Но има и други теории. Според информация на BBC - Игнатова е била забелязана в ресторант в Атина, където е разпозната от сервитьор? Или може би пребивава нелегално в Русия под закрилата на „могъщ човек“, за когото брат й казва, че е срещнала, преди да изчезне?

Търсенето на криптокралицата е като преследване на фантом. Щом човек се приближи, той се изпарява. И не само Игнатова изчезва, но и по-голямата част от парите. Константин Игнатов разказа пред съда за „cash rooms“ в няколко държави - апартаменти, в които стотици милиони са били складирани в брой.

Може и Ружа Игнатова просто да се придържа към собствения си план. ФБР намира стар имейл от 2014 г., когато започва всичко. В него тя изброява какво трябва да се направи, ако нейният бизнес модел някога бъде изложен на опасност. Най-отгоре пише: „Вземете парите и бягайте“.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024