Доналд Тръмп печели милиони от речи и голф след Белия дом Снимка: © Getty Images

Доналд Тръмп е спечелил повече от 12 млн. долара от хонорари за изказвания и поне 13 млн. долара от голф и курортни дейности в чужбина, откакто е напуснал поста си на президент на САЩ. Това става ясно от актуализираните данни за финансовото състоянит на кандидата за президент на Републиканската партия през 2024 г., цитира от WSJ.

След приключване на президентския мандат Тръмп е спечелил между 150 000 и 2,5 млн. долара за всеки от 15-те си ораторски ангажимента, включително за турнето си „Американска свобода“ във Флорида и Тексас, както и за събития с бившия водещ на Fox News Бил О‘Райли. Тръмп съобщава и за приходи от голф игрището си в Абърдийн, Шотландия, равняващи се на около 7 млн. долара.

Хонорарите за изказвания на бившия президент включват около 2 млн. долара от събития, организирани от Федерацията за всеобщ мир, съоснована от Хак Джа Хан Мун и покойния ѝ съпруг Сун Мюн Мун, основател на Църквата на обединението.

Новите подробности от Службата за правителствена етика на САЩ за доходите на Тръмп, който се стреми към втори мандат в Белия дом, показват също, че той печели много повече от най-големия си съперник от Републиканската партия. Миналия месец губернаторът на Флорида Рон ДеСантис съобщи за нетно състояние от над 1,1 млн. долара – голяма част от тях от аванса на бестселъра му.

Федералните финансови декларации, предоставяни от политическите кандидати, често посочват диапазони от активи и пасиви, което може да затрудни оценката на истинските им параметри. В преработените декларации на Тръмп в някои случаи са посочени конкретни суми в долари, а в други – приблизителни.

Според същите оценки активите на Тръмп възлизат на поне 1,5 милиарда долара и включват предприятия за недвижими имоти, игрища за голф и лицензионни споразумения. Експертите твърдят, че множеството бизнес начинания на Тръмп са създали куп конфликти на интереси при встъпването му на президентския пост през 2017 г.

Актуализираните данни не предлагат пълна картина на неговите задължения.

Тръмп също така съобщи, че съпругата му Мелания е спечелила повече от 1 млн. долара от ангажименти за изказвания от 2021 г. насам, включително 250 000 долара от Log Cabin Republicans, консервативна група, която насърчава правата на ЛГБТК. Бившата първа дама също така е спечелила 380 557 долара от лицензионни такси с консервативната социална медия Parler.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024