Дори Стивън Кинг не отказа Илон Мъск от платения Twitter - но таксата пада до $8 Снимка: © Getty Images

Илон Мъск провокира серия от гневни коментари заради намерението си да направи Twitter платен за верифицираните си потребители - като си навлече гнева и на Стивън Кинг.

Въпреки това милиардерът не се отказва от намерението си да печели пари на гърба на най-известните потребители на платформата.

Само че е готов да преговаря за цената.

"Настоящата система на Twitter с лордове и селяни - т.е. хора с или без синя емблема - е глупост. Да дадем власт на народа! Blue за 8 долара на месец", пише той с препратка към Twitter Blue, абонаментната програма с допълнителни опции, която се тества от няколко месеца без особен финансов успех.

Това е значително по-ниска цена от неофициално лансираните суми от 20 долара на месец за услуги, заради които екипът на платформата е бил заплашван с уволнения, ако не имплементира в най-скоро време.

Мъск твърди още, че "цената ще бъде адаптирана по държави - пропорционално на паритета на покупателна способност". С други думи - верифицираните потребители от България би трябвало да плащат по-ниска месечна такса от тази, която президентът на САЩ Джо Байдън, например, би дължал на новия собственик на Twitter.

Какво обещава Илон Мъск в замяна:

  • приоритизиране при отговорите, споменаванията и търсенето, което е от основно значение за справяне със спама и измамите
  • възможност да пускате дълги видео и аудио записи
  • двойно по-малко реклами (т.е. потребителят ще вижда спонсорирани публикации дори ако плаща за изчистен timeline)
  • евентуална опция за достъп до платените секции на медии, които са склонни да работят в партньорство с Twitter.

"Това ще даде на Twitter източник на приходи, чрез който да плаща на създатели на съдържание", пише още той, без да дава повече подробности за тази схема.

Досега синята значка за "верификация" се използваше по желание от политици, известни личности, журналисти, компании и институции, които искат да имат официални профили и имената им да не бъдат "узурпирани" от ботове и тролове.

Тази опция не беше платена. Абонаментната услуга Twitter Blue, която засега струва 4.99 долара, също не беше задължителна за тях.

Няколко часа по-рано световно известният писател Стивън Кинг наруга Мъск през собствената му платформа, за да покаже, че не е съгласен да си плаща, за да ползва Twitter:

стивън кинг и илон мъск спорят за цената на абонаментната услуга на twitter"20 долара на месец, за да запазя синята отметка? Майната му - те би трябвало да плащат на мен. Ако това бъде въведено, изчезвам като Enron", коментира легендарният автор.

Посланието му стигна и до Мъск, който отговори, че "трябва някак да плащаме сметките си" и че "Twitter не може да разчита изцяло на рекламодатели". Именно тогава новият собственик на мрежата лансира предложението за сваляне на таксата от 20 на 8 долара.

Все още не е ясно кога ще влезе в сила новата система за разплащания. Не е ясно и дали няма да отблъсне повече хора, отколкото финансов интерес би генерирала. Ако Twitter изгуби най-важната си притегателна сила - достоверна и бърза информация от сигурни първоизточници с възможност за пряка комуникация с тях - това ще е краят на платформата в настоящия ѝ вид.

Твърденията на Мъск за "демократизиране" на Twitter бяха посрещнати с критики и от дългогодишни технологични журналисти като Кара Суишър.

"С две думи - лордовете, които могат да плащат, ще получават по-добри услуги, а селяните, които не могат да заделят от прехраната си в полза на най-богатия човек в света, са прецакани, както винаги. Разбрано. Дори да се престорим, че това е някаква война на класите - аз никога не съм искала да получа синия знак и за мен той е като цяло безсмислен", пише тя.

Суишър коментира, че в името на "здравословната среда в платформата" всеки неин потребител би трябвало да бъде верифициран - а не автентичността на потребителите да бъде изполвана срещу тях.

"Нищо не може да се направи по отношение на истинските идиоти, освен да бъдат блокирани или mute-нати. А онези, които искат да останат анонимни, трябва да бъдат ограничени в дейностите си в платформата. Оказва се, че птичето не е "свободно", пише още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024