Дори Стивън Кинг не отказа Илон Мъск от платения Twitter - но таксата пада до $8 Снимка: © Getty Images

Илон Мъск провокира серия от гневни коментари заради намерението си да направи Twitter платен за верифицираните си потребители - като си навлече гнева и на Стивън Кинг.

Въпреки това милиардерът не се отказва от намерението си да печели пари на гърба на най-известните потребители на платформата.

Само че е готов да преговаря за цената.

"Настоящата система на Twitter с лордове и селяни - т.е. хора с или без синя емблема - е глупост. Да дадем власт на народа! Blue за 8 долара на месец", пише той с препратка към Twitter Blue, абонаментната програма с допълнителни опции, която се тества от няколко месеца без особен финансов успех.

Това е значително по-ниска цена от неофициално лансираните суми от 20 долара на месец за услуги, заради които екипът на платформата е бил заплашван с уволнения, ако не имплементира в най-скоро време.

Мъск твърди още, че "цената ще бъде адаптирана по държави - пропорционално на паритета на покупателна способност". С други думи - верифицираните потребители от България би трябвало да плащат по-ниска месечна такса от тази, която президентът на САЩ Джо Байдън, например, би дължал на новия собственик на Twitter.

Какво обещава Илон Мъск в замяна:

  • приоритизиране при отговорите, споменаванията и търсенето, което е от основно значение за справяне със спама и измамите
  • възможност да пускате дълги видео и аудио записи
  • двойно по-малко реклами (т.е. потребителят ще вижда спонсорирани публикации дори ако плаща за изчистен timeline)
  • евентуална опция за достъп до платените секции на медии, които са склонни да работят в партньорство с Twitter.

"Това ще даде на Twitter източник на приходи, чрез който да плаща на създатели на съдържание", пише още той, без да дава повече подробности за тази схема.

Досега синята значка за "верификация" се използваше по желание от политици, известни личности, журналисти, компании и институции, които искат да имат официални профили и имената им да не бъдат "узурпирани" от ботове и тролове.

Тази опция не беше платена. Абонаментната услуга Twitter Blue, която засега струва 4.99 долара, също не беше задължителна за тях.

Няколко часа по-рано световно известният писател Стивън Кинг наруга Мъск през собствената му платформа, за да покаже, че не е съгласен да си плаща, за да ползва Twitter:

стивън кинг и илон мъск спорят за цената на абонаментната услуга на twitter"20 долара на месец, за да запазя синята отметка? Майната му - те би трябвало да плащат на мен. Ако това бъде въведено, изчезвам като Enron", коментира легендарният автор.

Посланието му стигна и до Мъск, който отговори, че "трябва някак да плащаме сметките си" и че "Twitter не може да разчита изцяло на рекламодатели". Именно тогава новият собственик на мрежата лансира предложението за сваляне на таксата от 20 на 8 долара.

Все още не е ясно кога ще влезе в сила новата система за разплащания. Не е ясно и дали няма да отблъсне повече хора, отколкото финансов интерес би генерирала. Ако Twitter изгуби най-важната си притегателна сила - достоверна и бърза информация от сигурни първоизточници с възможност за пряка комуникация с тях - това ще е краят на платформата в настоящия ѝ вид.

Твърденията на Мъск за "демократизиране" на Twitter бяха посрещнати с критики и от дългогодишни технологични журналисти като Кара Суишър.

"С две думи - лордовете, които могат да плащат, ще получават по-добри услуги, а селяните, които не могат да заделят от прехраната си в полза на най-богатия човек в света, са прецакани, както винаги. Разбрано. Дори да се престорим, че това е някаква война на класите - аз никога не съм искала да получа синия знак и за мен той е като цяло безсмислен", пише тя.

Суишър коментира, че в името на "здравословната среда в платформата" всеки неин потребител би трябвало да бъде верифициран - а не автентичността на потребителите да бъде изполвана срещу тях.

"Нищо не може да се направи по отношение на истинските идиоти, освен да бъдат блокирани или mute-нати. А онези, които искат да останат анонимни, трябва да бъдат ограничени в дейностите си в платформата. Оказва се, че птичето не е "свободно", пише още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

БСП "събори" областния управител на Хасково. Той твърди, че мишената е президентът

Минко Ангелов подава оставка, но очаквал атака: заради сигнал за незаконно строителство но "Капитан Андреево"

18:42 - 29.11.2022

ЕК започна две наказателни процедури срещу България заради пътната безопасност

Брюксел изпраща уведомително писмо до София за случаите

17:58 - 29.11.2022

Футболът в криптовселената: Търговията с фен токени расте покрай Катар 2022. А после?

Криптомонетите на любимия отбор за едни са забавление, а за други - инвестиционна възможност

17:10 - 29.11.2022

"72 сезона" или първите 18 години от живота: Metallica обяви нов албум и турне

Групата изкара и първия сингъл от албума

16:43 - 29.11.2022

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" депутатите удължиха закона за бюджета

Решението означава, че държавата няма да има редовен бюджет за 2023 г.,

16:01 - 29.11.2022

Донев за кодовете: Това не е флашка, която се разнася назад-напред, а сложна система

"Няма как човек от партия да държи кодовете и да манипулира вота", каза още той

15:40 - 29.11.2022

Столтенберг: Путин се проваля и е готов на бруталност, невиждана от Втората световна война

Русия опитва да използва зимата като оръжие в Украйна, казва генералният секретар на НАТО

13:27 - 29.11.2022

Мексикански боксьор заплаши Меси: Да се моли на Господ да не го намеря

Задочният спор е заради "подритната фланелка" сред победата на Аржентина над Мексико на Световното в Катар

13:01 - 29.11.2022