Досиетата "Пандора": Путин, Бабиш и над 300 политици укриват богатството си, има и българска следа Снимка: © Getty Images

Тайното богатство и сделките на световни лидери, политици и милиардери беше разкрито в най-мащабното изтичане на финансови документи до момента.

Международният консорциум за разследващи журналисти (ICIJ) публикува Досиетата „Пандора“, които включват информация за 35 настоящи и бивши лидери, както и над 300 високопоставени служители по целия свят. Те са укривали авоари в офшорни компании, за да избегнат плащането на данъци, съобщават над 600 журналисти от BBC, The Guardian, Washington Post, българския сайт bird.bg и други участници в разследването.

В досиетата фигурират посланици, кметове, министри, президентски съветници, генерали и един управител на централна банка. Разгледани са близо 12 милиона документи, съдържащи 2,94 терабайта поверителна информация от 14 доставчици на офшорни услуги. Това са компании, които създават и управляват кухи фирми и тръстове в данъчни убежища по целия свят.

Разследването показва как руският президент Владимир Путин е свързан с тайни активи в Монако, а чешкият премиер Андрей Бабиш, на когото тази седмица му предстоят избори, не е декларирал офшорна инвестиционна компания, използвана за закупуване на две вили във Франция за над 16 млн. долара.

Йорданският крал Абдула II притежава тайна имотна империя в САЩ и Великобритания, която се оценява на около 100 милиона долара. Закупил е част от имотите, докато страната му се е намирала в тежко финансово положение и е получавала международна помощ. От 1999 г. досега е придобил 15 къщи или имения, сред които три съседни в Малибу за над 50 млн.

Според БНР – двама от политиците са от България. Имената им не се съобщават. 174 от компаниите са свързани със собственици от страната ни. Картата на ICIJ показва, че и България е сред разследваните страни, без да се съобщава конкретна информация.

Разследвани са офшорни фирми в Британските Вирджински острови, Панама, Белиз, Кипър, ОАЕ, Сингапур, Швейцария.

Досиетата "Пандора": Путин, Бабиш и над 300 политици укриват богатството си, има и българска следа

Азербайджанският президент Илхам Алиев и семейството му, които са критикувани, че разграбват собствената си държава, са включени в досиетата с обвинения в пране на пари. Семейството и съдружниците им са свързани с имотни сделки във Великобритания на стойност над 400 милиона паунда.

Алиев е спечелил 31 милиона паунда, след като е продал имение в Лондон на Crown Estate – империята от земи в Обединеното кралство, чийто собственик е кралица Елизабет II. Това означава, че разкритията могат да създадат проблеми на британското правителство.

Разкритията на ICIJ уличават още президента на Кения Ухуру Кенята, както и шестима членове на семейството му, който се оказват тайни собственици на мрежа от офшорни фирми. Свързани са с 11 такива компании, една от които е оценена на 30 милиона долара.

Украинският президент Володимир Зеленски е прехвърлил своя дял от офшорна компания точно преди да спечели изборите през 2019 г. Президентът на Еквадор Гийермо Ласо също е свързан със съмнителни дейности.

Хора от най-близкия кръг на пакистанския премиер Имран Хан, включително министри от правителството му и членове на семействата им, също притежават тръстове с милиони долари.

В Досиетата „Пандора“ попада и името на бившия британски премиер Тони Блеър. Лейбъристът и съпругата му Шери не са обвинени, че са крили богатството си, но документите показват съмнителна сделка за имот в Лондон на стойност 6,45 милиона паунда. През 2017 двамата са закупили директно офшорната компания, която го притежава.

„Всички тези хора използват офшорни сметки и тръстове, за да закупуват имоти за милиони долари в други страни и да трупат богатство за семействата си на гърба на съгражданите си. Ето как офшорните компании могат да помогнат за укриване на съмнителни пари и за избягване плащането на данъци“, казва Фъргъс Шийл от ICIJ.

Офшорни инвестиции водят до боливудски актьори, футболни звезди, корумпирани официални лица от света на спорта, кралски любовник, враждуващи принцеси, филмови режисьори и звезди, супермодели, водещи дизайнери и световноизвестни певци, пишат Bird.bg, които участват в разследването.

То показва как най -голямата адвокатска кантора в САЩ, Бейкър МакКензи (Baker McKenzie), е помогнала за създаването на съвременната офшорна система и как друга адвокатска кантора, Алкогал (Alcogal) в Панама, е изиграла огромна роля в поддържането на тази мрежа.

Разследването хвърля светлина и върху това как малко известни доставчици на корпоративни услуги са подпомагали финансовите маневри на хора, които са обект на криминални разследвания или скъпи граждански съдебни дела, включително изпълнителен директор на белгийска химическа компания, обвинен в престъпления, свързани с околната среда, и съучастник на престъпната фамилия Коломбо, който е базиран във Флорида.

Публикуването на разкритията от Досиетата „Пандора“ става на фона на критичен глобален дебат за справедливостта на международната данъчна система, ролята на западните професионалисти в сивата икономика и неуспеха на правителствата да спрат потока от мръсни пари в укрити компании и тръстове. .

Очаква се Досиетата „Пандора“ да поднесат нови разкрития за години напред.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024