Доспат - "първи частен град", или как кмет от ГЕРБ успя да обедини ПП-ДБ и ИТН срещу себе си Снимка: © Getty Images

Докато Тошко Йорданов и Асен Василев си разменят тежки клетви от трибуната на Народното събрание, заради колаборацията на ИТН с ГЕРБ за Рая Назарян, на 200 километра от София се случва нещо тотално различно.

В Доспат ПП-ДБ и ИТН работят в синхрон срещу потресаваща серия от наказателни акции на местния кмет на ГЕРБ Елин Радев.

Обект на натиск са местни жители, които твърдят, че са разкрили корупционни практики на кмета - и сега са подгонени от него "по устав". Кметът, от своя страна, твърди пред БНР, че само прилага закона, а протестът бил едва на "няколко души, които имат незаконни постройки".

Казусът тук е отвъд партийната политика. Недоволните твърдят, че битката им е срещу един "самозабравил се" човек, за чиито действия ГЕРБ си затварят очите - и че никой друг в старите партии като ДПС и БСП не реагира.

В един от случаите Радев изпраща багерите да съборят ограда в дома на възрастна жена, чийто внук Тефик Илязов е бил застъпник на ИТН на изборите.

"Има такъв народ - няма такава къща", казал кметът, според разказа на общинския съветник от ИТН Александър Василев.

В началото на май 2024 г. кметът се появява заедно с полицаи и жандармерия, за да охраняват бутането на оградата на къщата в с. Любча, в която живее 80-годишната Айше Илиазова. Настава напрежение, кметът решава да се заеме с "голи ръце" и бута няколко керемиди, една от които удря жена по главата. Още тогава ПП-ДБ и ИТН се опитват да вдигнат темата, но тя потъва в общата кампания.

Според Александър Василев - сградата на неговия колега, която Радев е нарочил за незаконна, има документи и е строена още през 1970 г. Но кметът може да изкара "законното - незаконно, а незаконното да се узакони или прикрие".

В друг случай потърпевш е Цанко Карталов, бивш технически ръководител на ВиК Доспат и кандидат-депутат от ПП-ДБ на последните парламентарни избори от Смолян (коалицията не получи нито един мандат от района).

През 2022 г. авария на водопровода оставя село Барутин без питейна вода. Изненадващо - от бетоновия възел на фирма, свързана с кмета Елин Радев, се обаждат във ВиК, за да питат защо са спрели водоснабдяването на промишления обект.

Проверката на Карталов показва, че в продължение на 7 години базата на "Сева 3" (собственост на съпругата на кмета) се е захранвала незаконно с питейна вода, без да плаща на общинското дружество. Ползването на питейна вода за индустриални нужди е забранено.

Повикана е полиция, тръбата към бетоновия възел е запечатана, но след два дни пломбата вече била скъсана. Карталов сигнализира Икономическа полиция за втори път и отново е образувано производство - оттогава няма никакъв резултат. Освен ответна реакция от страна на засегнатия кмет.

През 2022 г. Михал Камбарев от ПП и Карталов заедно отиват на терен и разговарят с кмета. Той нито отрича, нито потвърждава, че свързани с него фирми са ползвали неотчетни количества вода за търговски цели: "Няма какво да ти платя, щом ти не си ми пуснал фактура. Когато ми пуснеш фактура, аз ще я платя".

По същото време кметът на Доспат издава заповед, с която нарежда пет постройки в имот на Цанко Карталов да бъдат съборени като "незаконни".

Собственикът твърди, че от 2016 г. има удостоверение за търпимост, подписано от същия кмет, който сега иска да ги събори. Строежът, правен от баща му преди повече от 30 г., действително е бил без разрешения, но отговаря на условията в Закона за устройството на територията, които го предпазват от събаряне или забрана за ползване.

На 14 юни 2024 пред къщата на Карталов се появява отряд жандармеристи и полицаи. Работници от строителна фирма влизат да събарят ограда и по-малка постройка, докато вътре в къщата все още стои възрастната майка на шефа от ВиК.

Той завежда дело пред Административния съд в Смолян, който задължава кмета да спре незабавно всички действия по събаряне, докато не се изясни статутът на имота.

Кметът Елин Радев заявява, че процедурата срещу Карталов ще продължи и "след окончателното произнасяне на съда ще продължат нашите действия, съгласно постановеното".

Кметът на Доспат управлява трети пореден мандат. Между 2019 - 2023 г. той е без каквато и да е опозиция в Общинския съвет.

Четири години ГЕРБ разполага със 100% от местата в съвета, всички дванадесет души са от партията. Дори ДПС не успяват да вземат ръка.

През есента на 2023 г. ПП-ДБ и ИТН се явяват заедно на местните избори и печелят 30%, или 4 мандата. ГЕРБ пак е с мнозинство (8 гласа), а ДПС този път вкарват един човек.

Кандидатът за кмет на опозицията е Владимир Делиев. През февруари 2024 г. и той е подложен на същите действия от кмета Радев - заповед за събаряне на фургон, в който се разполага каса на "Изипей". В неговия случай съдът решава в полза на общинската администрация. Кметът обявява, че "във всеки един момент оттук нататък може да предприеме законно действия по премахване на обекта".

Фургонът продължава да си стои на мястото (засега), но скандалите в Доспат вече привличат вниманието на национално ниво.

Освен пряко засегнатите ИТН и ПП-ДБ - темата беше взета на въоръжение от Ивелин Михайлов от "Величие", който реши да "осветява" действията на кмета. По кадрите от протестите се вижда и прословутия русофилски иподякон Атанас Стефанов, който стана известен с анатемосването на Кирил Петков и браненето на Руската църква в София.

До момента няма никаква реакция от страна на ГЕРБ и централното ръководство на партията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024