Снимка: © Булевард България

"Сиела норма", която доставя машините за гласуване на 14 ноември, отново се оказа в центъра на политически скандал, след като стана ясно, че 199 техни устройства над договорените с ЦИК стоят на склад във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков". 

От "Сиела" са открили хардуерни проблеми в 139 от вече сертифицираните изборни машини (щипки за панели принтери, картови четци) и на 10 ноември са изпратили писмо до ЦИК, с което искат да използват общо 427 "допълнителни" устройства за ремонтни дейности преди изборите. 

Бройката 427 е сумата между 199-те машини във ВТУ "Тодор Каблешков" и 228-те машини, които се появиха при склада на "Каргопартнърс" през уикенда и за които ръководството на ГЕРБ заподозря, че можело да се ползват за манипулации. 

Пред bTV Веселин Тодоров от "Сиела" обяви, че вносът на резервните машини не е нещо ново и през февруари-март 2021 г. се е случвало същото. В 199-те устройства влизат и 150, които бяха открити на склад до Летище "София", а към тях са добавени още 36, внесени наскоро, и 13 налични в страната още от пролетта. 

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обаче каза, че комисията е била "определено изненадана" от съобщението на фирмат-доставчик за появата на допълнителните устройства. "В обширната ни комуникация тези неща не са ясно артикулирани от страна на Сиела норма", каза той. 

Заради напрежението и спекулациите около ползването на машините, ЦИК е информирала ДАНС и вътрешния министър Бойко Рашков за всички данни, с които разполага по този случай. 

От МВР обявиха, че е започнала спешна проверка и се очаква резултат да има до края на деня. 

Междувременно членовете на ЦИК от квотата на ГЕРБ обвиниха "Сиела" в това, че не дава адекватен отговор колко са излишните машини и за какво са нужни. 

"Избори в неделя ще има, хората трябва да излязат да гласуват масово, за да предотвратим възможен сценарий на лицата, които не желаят в България да се проведат честни и демократични избори. Когато няма информация и в органа, който по закон е призван да организира тези избори, наистина българските граждани трябва да си зададт въпроси, но и да получават отговори", каза Красимир Ципов (ГЕРБ). 

Членовете на ЦИК от най-голямата партия настояват да не се правят поправки на машините преди вота, а да се работи по клаузата от договор от 2019 г., според който ако до 30 минути от дефектирането на устройството то не може да се поправи от техник, съответната секция преминава на гласуване с бюлетини. 

В bTV Цветозар Томов и Веселин Тодоров обявиха, че няма начин тези машини да се използват за манипулации с резултата от вота. 

"Предпазните механизми са достатъчно, за да не се получи какъвто и да е риск. Всяка машина е параметризирана така, че да работи в определена секция и не може да работи никъде другаде, без за това да разбере ЦИК. Няма да допуснем използването на неразрешена машина. Неприятността около допълнителния внос е в това, че се надига обществено напрежение в навечерието на изборите", каза Томов пред bTV. 

Информацията, която ЦИК е обсъждала на заседанието си, е достигнала и до централата на ГЕРБ, чиито представители се появиха пред ВТУ "Тодор Каблешков" късно през нощта. 

Кандидатите за депутати на ГЕРБ отново лансираха твърдението, че допълнителните машини на "Сиела норма" може да се ползват за злоупотреби и призоваха ЦИК да върне 100-процентовото броене на контролни разписки на 14 ноември. 

ВАС вече взе решение, че дори всички машинни секции да направят паралелно преброяване, то не може да бъде част от официалните изборни книжа, по които се отчита вотът. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"