Доц. Киселова: КС може да отмени утре части от решението за избopа нa Атанасова и Белазелков Снимка: © Screenshot: Nova

Конституционният съд ще разгледа във вторник решението за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като нови членове на съдебната институция. Според преподавателя по конституционно право доц. Наталия Киселова КС вероятно ще обяви частична противоконституционност на решенията на парламента. Това написа тя в своя публикация във Facebook.

Бившата председателка на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и бившият върховен съдия Борислав Белазелков бяха избрани за нови членове на Конституционния съд през януари с решение на 49-ото Народно събрание. Това обаче се случи в разрез с тълкуването на друго решение на съда.

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС приеха, че новите избраници ще останат в КС за срок от 9 години (до януари 2033 г.). Мандатът на съдиите е общо 9 години, като те не могат бъдат избирани повторно на тази длъжност. Съставът се обновява през три години от всяка квота по ред, определен със закон.

Но само седмица преди кандидатурите на Атанасова и Белазелков да бъдат приети, Конституционният съд излезе с решение, което на практика скъсява мандатите на Атанасова и Белазелков с две години.

Народното събрание трябваше да попълни своята квота в 12-членния КС още през 2021-2022 г. Заради парламентарната криза и липсата на стабилно управление това се отложи с повече от две години. Така беше нарушено едно от условията на конституцията - съставът на съда да се обновява редовно, през три години, от всяка квота.

Анастас Анастасов и Гроздан Илиев, които бяха избрани от парламента през 2012-2013 г., трябваше да напуснат Конституционния съд при изтичането на техния 9-годишен мандат. На 11 януари КС се произнесе, че конституционен съдия, избран след предвидения срок, упражнява правомощията си "само за оставащия срок от мандата" т.е. в този случай 7 вместо записаните 9 години.

По този повод президентът Румен Радев и депутати от опозицията в предходния парламент внесоха жалба до Конституционния съд за разглеждане на решението. Сред мотивите им е посочено, че изборът на двамата нови членове на съдебната институция е противоконституционален заради дадения им пълен мандат от 9 години.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС Легитимен ли е изборът на Атанасова и Белазелков след подигравката на парламента с КС?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди унгарци излязоха на протест в защита на свободата на медиите

Демонстрацията беше организирана от най-изявения унгарски опозиционер Петер Магяр

15:05 - 06.10.2024
Живот

Актьорът Киану Рийвс вече е и професионален състезателен пилот

В събота той направи своя успешен дебют в Toyota GR Cup на известна писта в Индианаполис

11:53 - 06.10.2024
Пътуване

Популярна авиокомпания забрани пейджъри и уоки-токита в самолетите си

При неочакваните взривове на устройства в Ливан и Сирия загинаха над 30 души, а повече от 3000 бяха ранени

09:39 - 06.10.2024