Доц. Мангъров за щаба: Като не можеш да носиш отговорност, просто си иди Снимка: © bTV

Доц. Атанас Мангъров е началник на детската клиника в Инфекциозна болница и е най-яркият опозиционен глас срещу мерките на Националния оперативен щаб и неговия ръководител ген. Венцислав Мутафчийски. Още от началото на карантината доцент Мангъров развива тезата за "стадния имунитет" - колкото повече млади и здрави хора преболедуват вируса, толкова по-бързо ще се справим с Covid-19. Доц. Мангъров беше член и на просъществувалия за кратко алтернативен медицински съвет, а след разпускането му се срещна с премиера Бойко Борисов, за да го запознае лично с тезите си.

Мангъров е чест гост в различни телевизионни и радио предавания.

На 27 април Мангъров гостува за втори път при Цветанка Ризова в "Лице в Лице" за последния един месец. Публикуваме интервюто му с незначителни съкращения, отнасящи се до UV -нагревките и хомеопатиятa, която доцентът отрича категорично.


Ризова: Можем ли да минимизираме риска от разболяване от коронавирус?

Доц. Мангъров: Това, което можем да направим е най-вече да се успокоим. Второто нещо, е да живеем по възможно най-нормалния начин и да спазваме елементарната лична хигиена - просто да си мием ръцете. Нищо друго. Нито да стоим под масата или под леглото … това е нещо, което рано или късно ще ни се случи и огромната част от нас няма да усетим, че ни се е случило.

Ризова: Да, но виждате паниката в световен мащаб, аз например станах жертва на тази паника след като си залях телефона със спирт, за да го почистя и той блокира .. Ако пием витамин C или D, можем ли да укрепим имунитета си?

Доц. Мангъров: Ако ви се пие витамин C, можете да пиете, ако ви се пие витамин D, можете да пиете.

Ризова: Не, не ми се пие!

Доц. Мангъров: Тогава недейте да пиете, няма да ви помогне. Вие не сте човек, който рови по кофите за боклук, вие се гледате с най-доброто от най-доброто, сигурен съм с това. Тези неща няма да ви предпазят от този вирус, защото при него заразяването става по всички възможни начини - въздушно-капков, фекално-орален, контактно-битов път. И понеже това е нов вирус, който никой не го е карал, рано или късно той ще мине през населението на цялото земно кълбо, ако, разбира се, той не изчезне, защото поначало тези коронавируси не са пригодени да живеят в човешката популация. Те живеятсред животни.

Ризова: Ако паниката беше само у нас - преиграваме. Но в световен мащаб паниката продължава, а така наречените либерални модели катастрофираха. Швеция с най-либералния си модел започна да въвежда ограничения, защото се уплаши. Англия също.

Доц. Мангъров: Швеция не се е отказала от либералния си модел, те продължават да го следват и аз смятам, че те ще се окажат най-прави и те ще се измъкнат от кризата с възможно най-малко последствия. Там, където се опитваха да действат адекватно, натискът на медии, на … - глупаци дал Господ, ги накара да минат на другата вълна.

Ризова: Ако цената в Швеция е прекалено много умрели хора, тя не е ли висока. Виждате у нас колко малко са починалите?

Доц. Мангъров: Там са хора, които са на висока възраст, там има огромно множество хора, които са с големи пенсии, които са на 80-90 години, гледат се в домове за стари хора, където се влага цялата им пенсия и това е много сериозен бизнес. И когато в такъв дом влезе коронавирус или друг вирус, става същото каквото би станало, ако в едно отделение за недоносени новородени влезе ешерихия коли или клебсиела, или рота вирус, или каквото и да е. В последния случай в неонатологията преди 1 г. от двадесет и няколко новородени 11 загинаха. На никого не му направи впечатление.

Ризова: От какво са загинали дечицата?

Доц. Мангъров: От вътреболнична инфекция. Затвориха ги, изчистиха ги и нещата си продължиха както преди.

Ризова: Знам, че най-големите смъртни случаи в България са заради лоша хигиена?

Доц. Мангъров: Вътреболнични инфекции. Точно така. И в тези домове за стари хора работят … виждате тези, които не мога да си намерят работа тука, отиват да работят в домове за стари хора в Италия, в Испания, тук са сестри, там са болногледачи.

Ризова: Научихте ли нещо ново за коронавируса от последния път, когато разговаряхме тук преди три седмици? Разраства ли се информацията за вируса?

Доц. Мангъров: Нищо ново не съм научил, защото нищо ново няма. Това си е една остра вирусна инфекция, което си е едно самоограничаващо се заболяване. Тези, които казват, че са излекувани, те не са излекувани, те са хора, на които им е минало. Тези, които са били в достатъчно тежко състояние, за да се нуждаят от кислород, от дихателна подкрепа, просто те са били държани живи дотогава, докато не са преодоляли това състояние, в което са изпаднали, а при някои това не се е случило.

Ризова: Ето от щаба казват, че след седмица разхлабените мерки ще ни донесат нов пик.

Доц. Мангъров: Това го чакаме от много време - камионите с трупове, майката, която затваря хладилника и на детето му виси ръчичката отвън. Ние тези неща ги чакаме, но те не се случват. В нашата срана досега се умрели 56 души. Според най-скромните проучвания, въпреки че ние не си дадохме труда да видим колко хора в страната действително са заразени, а те са няколкостотин хиляди души, т.е. при тази смъртност 2%-4%, ние трябваше да имаме 6-7 хиляди и 12-13 хил. души починали.

Вие можете да сте сигурни, че в страната има няколкостотин хиляди души, които са заразени. И ние всеки ден като ходим да ловим тук една муха, там друга, всъщност ние хващаме много малка част от тях. Ние сме хванали над 100 души, но те са над 100-200 пъти повече.

Ризова: Вие се занимавате с деца, срещнахте ли детенце с коронавирус. Трябва ли децата да слагат маски?

Доц. Мангъров: Да, срещнах. Това, което ние продължаваме да не искаме да разберем е, че това заболяване трябва да бъде посрещнато от най-младата и здравата част от населението, които и да се разболеят и няма им да им се случи нищо. И смисълът на отварянето на парковете е хората а влязат там, да се поразмешат и да се получи това, което рано или късно ще се случи. Тези 70 на 100 от хората, които трябва да преболедуват, за да се свърши това нещо, е добре да са от тази страна на населението, където са младите, здравите и силните.

Защото, ако инфекцията тръгне от старите, болните и немощните, там ще има много жертви. И смисълът на всички упражнения трябва да бъде хората, които са в състояние да посрещнат удара, да го посрещнат.

Ризова: Изчетох много статии, в които ваши колеги твърдят, че категориите, с които вие лекарите мислите за традиционните вируси, не отговарят на Covid-19. Коронавирусът изненадва.

Доц. Мангъров: Това не е вярно. Опитват се да създават нова емидемиология и нова имунология, т.е. начините по които се действа при всяка респираторна вирусна инфекция се отхвърлят и се прави нещо ново. Навсякъде досега, когато сме имали вирусна инфекция, тези които са болни трябва да се установят и да се изолират. Техните контактни също. Никъде не се е правило заграждане на хора, които нямат нужда. Това е нещо ново.

Да не мислите, че светът се среща с такава епидемия за първи път! Също сега се казва, че не се образуват антитела и не се създава имунитет, това също сме го виждали, това са глупости, това не е вярно - тези коронавируси са известни много отдавна и не се отличават по нищо. На нас нещо ни стана, забравихме онова, което сме учили и започнахме от нула.

Ризова: Добре, но не имало такива кадри както в Италия, Испания, аз включвах лекари ..

Доц. Мангъров: Не имало, защото никой не ги е показвал. Самото показване на тези кадри ставаше целенасочено. Вместо медиите да успокояват, да вдъхват надежда, което е нормално при една епидемия, сега се случва обратното. Хора се плашат. Никой няма полза от тази работа.

Ризова: Как си обяснявате, че целият свят пощуря?

Доц. Мангъров: Причината не е медицинска, има други - икономически, политически, каквито имаше, но не и медицински.

Ризова: След разговора ви с премиера какво стана, какво си казахте?

Доц. Мангъров: Аз се опитах да му обясня тези неща, които ви казвам в съкратен вид, само че там разговорът беше час и половина. Аз мисля, че той добре ме разбра и това, което виждам, макар и по-бавно отколко ми се иска, защото щабът го е страх …

Ризова: …защото носят отговорност.

Доц. Мангъров: … те са там, за да носят отговорност, затова им се плаща на тях. Като носиш отговорност не означава, че трябва да съсипеш всичко, защото тебе те е страх да носиш отговорност. Като не може да я носиш просто иди си и някой, който може да я носи, нека да я носи.

Няма да ви казвам какво ми е казал Борисов, но това, което виждам - незатварянето на църквите на Цветница и Великден, отварянето на паркове и градинки, макар и бавно, хубаво е да се отворят и стадиони, фитнес центрове и плувни басейни. Може би не ги отварят, защото никой от щаба не спортува. Ако някой от тях спортуваше, щяха да ги отворят, защото това е много важно, там ходят млади, здрави и силни, те е хубаво да е омешат. И да се заразят нищо няма да им стане. Децата трябват да отидат в парка, за да си ..

Ризова: ... да си предават вирусите

Доц. Мангъров:… да, точно така е … да си играят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024