Dove отбеляза Световния ден на момичето със семинар за самочувствието сред подрастващите Снимка: © Dove

Последните научни изследвания сочат, че всяко второ момиче не е доволно от начина, по който изглежда. Към това допринася идеализираното съдържание за красота в социалните медии, което влияе негативно върху самочувствието на подрастващите.

Учениците от осмите класове на първата професионална гимназия за дигитални науки ЧПГДН "СофтУни Светлина" потвърдиха натиска, който усещат и грешната представа за света, която се създава чрез филтри, добре режисирани видеа и плашещи трендове - част от тях, застрашаващи здравето.

11 октомври е Световния ден на момичето. По инициатива на марката Dove и Академия за родители, в деня се организира събитие на тема „Увереното ми „Аз“ в света на социалните медии“.

Катерина Михайлова, бранд мениджър на Dove за България, сложи акцент върху нуждата от информираност сред родителите за токсичното съдържание в социалните мрежи чрез кампаниен видеоклип на Dove от настоящата година.

Програмата на деня продължи с психолозите Радостина Стоянова Шеряев и Доника Боримечкова. Те проведоха кратка практическа работилница с всички 60 участници.

След серия от въпроси, учениците преминаха и през практически упражнения, които дават разяснение как да се справяме с токсичното съдържание в социалните мрежи, как да разкрием своите индивидуални силни страни и да бъдем полезни на околните. Менторите предизвикаха подрастващите, като ги накараха създадат и свои снимки, без обработка, и с лично послание. Задачата: всеки ученик да посочи една причина заради която се чувства уверен.

Рамка на Dove, която имитира публикация в социална мрежа, носеше надпис ,,Броят харесвания няма значение“

Действията на Dove за справяне с ниското самочувствие сред младите хора чрез проекта Self-Esteem се реализира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Директорът Олга Траянова приветства инициативата за честване на датата 11 октомври с вярата, че тя трябва да стане традиция за всяко училище.

Самата Траянова е одобрен преподавател по програмата, както повече от 160 други учители в цялата страна. Две години от началото на „Увереното ми „Аз“ в света на социалните медии“ в България са достигнати повече от 50 000 родители, учители и деца в цялата стана.

Обучителни ресурси и наръчникът на Dove по темата са достъпни на сайта на инициативата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024