ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат Снимка: © ДПС

Депутатите от крилото на Ахмед Доган, които бяха изключени или напуснаха парламентарната група на ДПС, биха участвали в разговори за съставяне на кабинет с третия мандат. Това става ясно от тяхна позиция, разпространена до медиите.

Те изразазяват готовност за преговори за съставяне на правителство, ако получат покана от партията, която ще вземе третия мандат от президента Румен Радев.

"Става въпрос за принципен разговор, в който да се търсят общи цели и приоритети за стабилизация и развитие на страната, в рамките на утвърдената евроатлантическа ориентация на България", пише един от двамата председатели на ДПС Джевдет Чакъров.

В съобщението си той изключва разговори единствено с групата на "Възраждане", но все пак остава скептичен, че има шанс за кабинет в 50-ото Народно събрание.

"За съжаление мнението ни е, че шансът за съставяне на правителство в рамките на този парламент и с третия мандат е съвсем минимален. Но едни такива разговори при всички случаи биха били полезни за в бъдеще. Защото след поредните предсрочни парламентарни избори ще сме изправени пред същите предизвикателства за съставяне на правителство и би било полезно да имаме някаква основа, на която да стъпим", допълва Чакъров.

Малко по-рано през деня "Продължаваме промяната-Демократична България" получи втория проучвателен мандат, но представителят на коалицията Николай Денков го върна веднага неизпълнен на президента. Решението беше очаквано, след като преговорите с останалите парламентарни групи показаха липса на съгласие по програмата на ПП-ДБ за антикорупционни промени.

Така 50-ото Народно събрание преминава към последната опция за избор на редовно правителство. Оттук нататък инициативата е в ръцете на Румен Радев, който трябва да посочи коя партия да получи третия мандат.

Държавният глава планира да забави процедурата, така че кампанията за нови предсрочни избори да започне не по-рано от началото на септември. През това време парламентът ще работи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024