ДПС-Доган не успя да събере кворум за централното си бюро Снимка: © ДПС

Централното оперативно бюро на ДПС, което трябваше да се събере по инициатива на Ахмед Доган в Росенец, не е успяло да вземе никакви решения поради липса на кворум.

Този изход беше "предсказан" от Делян Пеевски и близки до него медии, които посочваха, че крилото на Доган може да разчита само на 14 души, а за кворум са нужни поне 16. Според журналисти, отразявали срещата на място, в Росенец са дошли десетина членове на ЦОБ.

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров разказа пред журналисти само, че онлайн са се включили и други хора от бюрото, но без да потвърди дали е имало кворум.

Той се обърна към останалите парламентарни групи с призив "да се допълни "домовата книга" - т.е. да се изберат хора на вакантните постове, от които президентът би могъл да посочи служебен премиер.

"Всички трябва да внимаваме да не се допусне и конституционна криза. Искаме да кажем, че подкрепяме и подпомагаме президентската институция като символ на разумността и легитимната държавност в страната за излизането от тази криза. Нашето виждане е, че представители, които трябва да бъдат в служебния кабинет, освен че трябва да бъдат равноотдалечени и без зависимости, защото ние сме за управление без зависимости, да отговарят и на профила впоследствие да изпълняват задълженията си като такива в съответните органи", казва Чакъров.

Последното му изказване беше направено във връзка с позициите на четиримата членове на управлението на Българската народна банка, които рискуват да нарушат задължителния принцип на независимост от изпълнителната власт, ако се съгласят да оглавят служебно правителство.

До момента в Народното събрание няма мнозинство, което да подкрепя избора на нови потенциални кандидати за служебни премиери.

Румен Радев е решил да повтори процедурата с предварителни разговори с настоящите хора в списъка по Конституция, след което трябва да възложи съставянето на служебно правителство на нов кандидат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024
Култура

"Синелибри 2024": Ървин Уелш, "Добър ден, тъга" и още от програмата на кинофестивала

Билетите за всички филми от "Синелибри" вече са в продажба

14:54 - 19.09.2024