Снимка: © Булевард България

Депутатите от ДПС обявиха, че няма да се регистрират в пленарната зала днес, когато ще се проведе второто четене на промените в Изборния кодекс. Причината е, че се обявяват против предложенията на ГЕРБ и искат да се гласува само с машини на предстоящите избори. Това обяви председателят на партията Мустафа Карадайъ на извънреден брифинг.

"Няма да се регистрираме в залата. Конкретната причина е машинното гласуване и хаосът, който се създава с промените в закона. Този наложен от ГЕРБ проект не спазва демократичността и честността на изборите", каза той.

"ДПС е за елиминиране на недействителните гласове и на субективния фактор при броене на бюлетините, за елиминиране на грешките в секционните протоколи. Тези проблеми биха се решили чрез машинноно преброяване на бюлетините и машинно разпечатан секционен протокол. Проектът на ГЕРБ не решава нито един от проблемите. Създава предпоставки за хаос и фалшификации", каза Карадайъ.

Предложенията на управляващите предвиждат да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Вчера правната комисия ги прие и реши, че това ще се случва в секциите с над 300 избиратели. 

Предложенията на ГЕРБ срещнаха съпротива и сред протестиращите. Рано тази сутрин лидерът на "Изправи се.бг" Мая Манолова и нейни поддръжници организираха демонстрация, на която обявиха, че поправките в закона биха позволили изборни манипулации. Тя е против връщането на бюлетините, защото това ще бъде "обир на гласовете на българите". 

Депутатите от Движението за права и свободи все пак влязоха в пленарната зала, но само за да поискат от управляващите разглеждането на промените да се отложи за петък. Народните представители успяха да съберат кворум от 121 гласа и да започнат работа. 

Прочети