ДПС оглави още три комисии в парламента с помощта на управляващото мнозинство Снимка: © Screenshot

ДПС получи още три председателски места в парламентарни комисии, като така партията вече ще ръководи общо осем от комисиите в Народното събрнаие. Това стана след размествания, които бяха приети с гласовете на ДПС и управляващото мнозинство от ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

Депутатите избраха председатели на комисиите по туризъм, по политиките за българите извън страната и за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество. Всяка от трите ще бъде оглавена от депутати на ДПС - съответно Ертен Анисова, Цветан Енчев и Валентин Тонев.

Досега тези комисии бяха без избран постоянен председател, тъй като управляващото мнозинство и опозицията не успяха да се разберат по-рано за тях. Така ДПС вече отговаря за 8 комисии (включително и тези по бюджет и финанси, по икономическа политика, по транспорт, по околната среда и водите и по въпросите на младежта и спорта). ГЕРБ има ръководни позиции в други 14, а ПП-ДБ - само в три.

Новите председателски места за ДПС бяха гласувани с подкрепата на гласовете на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като въпросът беше решен без дебати.

Извършени са и други промени в състава и на други комисии. Бойко Рашков е освободен от комисията по противодействие на корупцията и вместо това ще бъде включен в тази за контрол над службите за сигурност. Неговото място в антикорупционната комисия ще заеме Димитрина Любомирова Хаджиева-Недина.

Тя става член и на комисията по правата на човека заедно с Мирослава Петрова, която е член и на комисията по въпросите на ЕС, Шенген и еврозоната.

Антоанета Цонева и Росица Василева Пандова-Йовкова си разменят местата, като последната се включва в комисията за пряко участие на гражданието, а Цонева заема нейното място в комисията по култура и медии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024