Снимка: © bTV

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ поиска оставките на кабинета на Бойко Борисов и на президента Румен Радев при откриването на новата сесия на 44 Народно събрание.

Вместо да очертаваме парламентарната дейност з анастоящия сезон се налага да предлагаме спешни мерки за спасение на държавата. Свидетели сме на разпад на държавността. Трябва да обединим усилия и да спасим бъдещето на България", каза Карадайъ.

Той посвети част от обръщението си на остра критика срещу държавния глава Румен Радев, когото обвини, че "ерозира държавността".

"Вместо Радев да влезе в ролята на обединител на нацията, той избра моделът на противопоставянето. Той избра политическата барикада. Румен Радев атакува правителството, Народното събрание, прави опит за противопоставяне на съдии срещу прокурори. По този начин ерозират и изпълнителната, и законодателната, и съдебната власт", каза той.

На живо: Опит за пробив на полицейския кордон, служителите на реда отвръщат с лютив спрей

"От едната страна на барикадата се иска оставка и служебен кабинет без ясна визия какво се случва след това. От другата страна се иска импийчмънт на президента, твърдят, че ще изпълнят мандата. От ДПС предлагаме първо: оставка на правителството, и оставка на Румен Радев като президент. Ако иска да се изяви като политик, има време да си регистрира партия и да се яви на парламентарни избори. За да няма реваншизъм, ДПС предлага експертен антикризисен кабинет, който да изпълни спешните антикризисни мерки и да организира честни и свободни избори. В този кабинет министри да бъдат експертите от съответните сектори, които са наясно с приоритетите на ЕС за следващия програмен период", каза Мустафа Карадайъ.

По думите му - гаранция за честни избори ще има, ако премиерът на новото експертно правителство се излъчи от първата политическа сила (ГЕРБ), а вицепремиерът - от втората партия (БСП).

Той описа три въпроса като ключови за следващите месеци - приеманет на "ясен бюджет, който да покаже проспекта за изход от ситуацията", приемане на програма за ефективно усвояване на помощите от ЕС за справяне с Covid-19 и "ясна програма за ефективно усвояване на средствата от многогодишната финансова рамка за следващия период на ЕС".

Бунт при речта на Радев: Парламентът не трябва да е обслужващ персонал на премиера


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората