Снимка: © bTV

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ поиска оставките на кабинета на Бойко Борисов и на президента Румен Радев при откриването на новата сесия на 44 Народно събрание. 

Вместо да очертаваме парламентарната дейност з анастоящия сезон се налага да предлагаме спешни мерки за спасение на държавата. Свидетели сме на разпад на държавността. Трябва да обединим усилия и да спасим бъдещето на България", каза Карадайъ. 

Той посвети част от обръщението си на остра критика срещу държавния глава Румен Радев, когото обвини, че "ерозира държавността". 

"Вместо Радев да влезе в ролята на обединител на нацията, той избра моделът на противопоставянето. Той избра политическата барикада. Румен Радев атакува правителството, Народното събрание, прави опит за противопоставяне на съдии срещу прокурори. По този начин ерозират и изпълнителната, и законодателната, и съдебната власт", каза той. 

На живо: Опит за пробив на полицейския кордон, служителите на реда отвръщат с лютив спрей

"От едната страна на барикадата се иска оставка и служебен кабинет без ясна визия какво се случва след това. От другата страна се иска импийчмънт на президента, твърдят, че ще изпълнят мандата. От ДПС предлагаме първо: оставка на правителството, и оставка на Румен Радев като президент. Ако иска да се изяви като политик, има време да си регистрира партия и да се яви на парламентарни избори. За да няма реваншизъм, ДПС предлага експертен антикризисен кабинет, който да изпълни спешните антикризисни мерки и да организира честни и свободни избори. В този кабинет министри да бъдат експертите от съответните сектори, които са наясно с приоритетите на ЕС за следващия програмен период", каза Мустафа Карадайъ. 

По думите му - гаранция за честни избори ще има, ако премиерът на новото експертно правителство се излъчи от първата политическа сила (ГЕРБ), а вицепремиерът - от втората партия (БСП). 

Той описа три въпроса като ключови за следващите месеци - приеманет на "ясен бюджет, който да покаже проспекта за изход от ситуацията", приемане на програма за ефективно усвояване на помощите от ЕС за справяне с Covid-19 и "ясна програма за ефективно усвояване на средствата от многогодишната финансова рамка за следващия период на ЕС". 

Бунт при речта на Радев: Парламентът не трябва да е обслужващ персонал на премиера


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?