Депутатите на ДПС решават кой ще вземе втория мандат

Парламентарната група на ДПС се събира, за да реши какво да направи с предстоящото връчване на втория мандат за съставяне на ново правителство.

Тя е доминирана от депутатите, които останаха лоялни на Делян Пеевски (засега са 29 души, в които влиза цялото ръководство на групата) след изключването на Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов и Айсел Руфад.

Вторият съпредседател Джевдет Чакъров е начело на крилото, което действа със санкцията на Ахмед Доган - общо 15 души след изключването на останалите им колеги.

Пеевски и Доган продължават да са в замразени отношения, като втори пореден ден съпредседателят на партията "разговаря" през медиите с почетния лидер. Очакваше се и Доган да направи собствено изявление, след като вече няколко седмици изпраща послания към електората на ДПС само през избрани посредници от парламентарната си група.

Засега изглежда, че и двете крила са съгласни за едно - да се направи повторен опит за нов кабинет.

Това е промяна в първоначалната позиция на Делян Пеевски, който смяташе, че няма смисъл да се търси друго съгласие след провала на проектокабинета на Росен Желязков и ГЕРБ.

Не е ясно обаче кой ще приеме мандата, кой ще води преговорите с останалите парламентарни групи, какви условия ще постави и как изобщо може да се разчита на обща позиция в ДПС, след като има толкова очевиден разрив на най-високо ниво.

Не е ясно и дали евентуално ново правителство може да се формира с мандат на ДПС (което е неприемливо за десните), или с третия мандат (за който само Румен Радев може да реши къде да отиде).

Президентът Румен Радев все още не е обявил кога смята да връчи втория мандат на Движението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024