Снимка: © Булевард България

Евродепутатите от ДПС Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели са изпратили писмо по имейл на всичките си колеги в Брюксел, с което атакуват президента Румен Радев.

Към текста те са прикачили видео и превод от публичната част на консултациите на ДПС с президента от 18 август, когато държавният глава попита лидера Мустафа Карадайъ: „Ще ми кажете ли коя е Вашата родина-майка?“.

"Този акт е безпрецедентен в 31-годишната демократична история на България", пишат тримата представители на движението, цитирани от вестник „Сега“. „Той предизвика вълна от неодобрение сред българските граждани от турския етнос и мюсюлманите - и не само сред тях - и хвърли сянка върху българския етнически модел на заедност на гражданите".

Румен Радев атакува Мустафа Карадайъ: Ще ми кажете ли коя е Вашата родина-майка?

Изказването на Радев дойде след посещението на Карадайъ в Турция в началото на юни, където той нарече страната своя „майка родина“ пред висши държавни служители. Въпросът на "Дондуков" 2 бе зададен и в контекста на скандала с канадското гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков.

Въпросът на президента възмути председателя на ДПС, който обяви, че за 51-годишния си живот е доказал, че родината му е България.

"Запитването на Радев поставя всъщност под въпрос лоялността на българските мюсюлмани, които са 14% от населението, и пресече червените линии на българския преходен период - етническата търпимост", пише в писмото на представителите на ДПС в Брюксел.

Според евродепутатите на движението - "целта на президента Румен Радев е да получи подкрепа във вече започналата неофициално кампания за президентските избори, в които той е кандидат, от националисти, крайнодесни и радикални елементи в българското общество, чрез използване на език на омразата".

ДПС твърдят, че са получили „стотици оплаквания от български граждани“. Те призовават ЕС и НАТО да не остават „безразлични“ към действията на държавния глава, които можели да „поставят под сериозна заплаха демокрацията в България и етническия мир".

Това е третото писмо, с което евродепутатите на ДПС атакуват Радев в последния месец. Първо те се оплакаха от него и служебния кабинет заради „черния списък“ на свързаните лица със санкционираните от САЩ по закона „Магнитски“ (вкл. Делян Пеевски). След това обвиниха кабинета и президента, който го е назначил, в натиск върху членове на ДПС по време на предизборната кампания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"