ДПС връща Пеевски в парламента: "Убеден съм на 99%, че този път ще приеме кандидатурата" Снимка: © Булевард България

Делян Пеевски може да се върне в Народното събрание през листите на ДПС въпреки оттеглянето си от политиката през пролетта на 2021 г. и независимо от санкциите "Магнитски".

Хипотезата беше лансирана в събота от в. "24 часа" на база на собствени източници в ДПС, а малко по-късно беше потвърдена и от зам.-председателя на Движението за права и свободи Ахмед Ахмедов в интервю за Илияна Беновска.

"Известно е на българската общественост, че г-н Делян Пеевски не е член на ДПС. Винаги е участвал от гражданската квота. На предните два избора той отказа, въпреки че имаше молба от председателя г-н Карадйъ. Но сега отново има много номинации - от над 10 области. Искат го отвсякъде. И аз предполагам и се надявам, дори съм убеден на 99%, че г-н Делян Пеевски най-вероятно този път ще приеме кандидатурата, защото това е желание на структурите", казва Ахмедов в интервюто, което беше разпространено и от пресцентъра на ДПС.

Той коментира завръщането на Пеевски в политиката във връзка с привикването му в централата на ДАНС през седмицата - първата му публична поява от повече от година.

"Определени медии знаеха, бяха там, бяха предупредени. Но мисля, че те бяха там и очакваха той да не дойде, след което да се излее цялата помия "Ето, Делян не дойде, той се крие". На Делян му прави чест - има много хора, които не се връщат в България да дадат своите показания", каза Ахмедов.

Колкото до санкциите "Магнитски", зам.-председателят на ДПС обяви, че партията ще застане "не само зад Делян, но и зад всички хора, които по този политически начин са лишени от право да упражняват дейност, Това не е нормално в една страна от ЕС".

Преди ден Върховният административен съд накара Министерски съвет да извади Цветомир Найденов от своя забранителен списък със свързани лица на Васил Божков, с които държавните институции трябваше да прекратят всички отношения, за да не рискуват ответни санкции от САЩ.

Ахмедов обяви, че "за съжаление" България е станала първата страна, която прилага санкциите по американския закон.

"Евентуално след време ще разберем кой, как и защо от българското правителство се поддава на този натиск", каза той, като обяви, че ДПС очаква "рано или късно правдата да възтържествува".

Ахмед Ахмедов беше кмет на община Цар Калоян (област Разград), преди да бъде избран за депутат през 2014 г. В последното 46 Народно събрание той беше зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023