Снимка: © Булевард България

Делян Пеевски може да се върне в Народното събрание през листите на ДПС въпреки оттеглянето си от политиката през пролетта на 2021 г. и независимо от санкциите "Магнитски".

Хипотезата беше лансирана в събота от в. "24 часа" на база на собствени източници в ДПС, а малко по-късно беше потвърдена и от зам.-председателя на Движението за права и свободи Ахмед Ахмедов в интервю за Илияна Беновска.

"Известно е на българската общественост, че г-н Делян Пеевски не е член на ДПС. Винаги е участвал от гражданската квота. На предните два избора той отказа, въпреки че имаше молба от председателя г-н Карадйъ. Но сега отново има много номинации - от над 10 области. Искат го отвсякъде. И аз предполагам и се надявам, дори съм убеден на 99%, че г-н Делян Пеевски най-вероятно този път ще приеме кандидатурата, защото това е желание на структурите", казва Ахмедов в интервюто, което беше разпространено и от пресцентъра на ДПС.

Той коментира завръщането на Пеевски в политиката във връзка с привикването му в централата на ДАНС през седмицата - първата му публична поява от повече от година.

"Определени медии знаеха, бяха там, бяха предупредени. Но мисля, че те бяха там и очакваха той да не дойде, след което да се излее цялата помия "Ето, Делян не дойде, той се крие". На Делян му прави чест - има много хора, които не се връщат в България да дадат своите показания", каза Ахмедов.

Колкото до санкциите "Магнитски", зам.-председателят на ДПС обяви, че партията ще застане "не само зад Делян, но и зад всички хора, които по този политически начин са лишени от право да упражняват дейност, Това не е нормално в една страна от ЕС".

Преди ден Върховният административен съд накара Министерски съвет да извади Цветомир Найденов от своя забранителен списък със свързани лица на Васил Божков, с които държавните институции трябваше да прекратят всички отношения, за да не рискуват ответни санкции от САЩ.

Ахмедов обяви, че "за съжаление" България е станала първата страна, която прилага санкциите по американския закон.

"Евентуално след време ще разберем кой, как и защо от българското правителство се поддава на този натиск", каза той, като обяви, че ДПС очаква "рано или късно правдата да възтържествува".

Ахмед Ахмедов беше кмет на община Цар Калоян (област Разград), преди да бъде избран за депутат през 2014 г. В последното 46 Народно събрание той беше зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%