Снимка: © ТВ+

Върховният административен съд е разпоредил изважането на Цветомир Найденов от списъка на Министерски съвет, който го квалифицира като асоциирано лице с Васил Божков по санкциите "Магнитски" и забранява на държавата да влиза в отношения с него. 

Цветомир Найденов е съсобственик на хазартния оператор Efbet и дълги години беше съдружник с Божков в "Еврофутбол" заедно с брат си Боян Найденов и баща си Стефан Найденов. В края на 2019 г. те подадоха сигнал до прокуратурата с твърдения, че Божков ги е заплашвал с убийство, а това формално сложи началото на наказателното преследване срещу бизнесмена. 

През юни 2021 г. Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу бившия собственик на "Националната лотария", а малко след това българските власти съставиха разширен списък със свързани лица, за които има риск да попаднат под обхвата на американския закон "Магнитски".

Сега обаче тричленен състав на ВАС, състоящ се от тримата съдии Йордан Константинов, Бисер Цветков и Петя Желева, посочва, че Найденов е представил доказателства, с които се установява, че е прекратил всякакви отношения с лица, които са в списъка.

Определението е окончателно. ВАС приема, че включването на Цветомир Найденов по преценката на работна група към Министерството на финансите е неправомерно. 

"Жалбоподателят представя доказателства и аргументи, от които се установява, че е прекратил всякакви отношения с лица, които попадат в обхвата на санкциите. Прекратяването на свързаността се вижда и в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенция по вписванията", посочва съдът. 

В определението на ВАС се цитират критериите за свързаност в постановлението на Министерски съвет, от които се вижда, че ДАНС и НАП би трябвало да актуализират наказателния списък и да изключват от него онези лица, при които свързаността е прекратена

Този факт е установен по отношение на Цветомир Найденов още на 23 юли 2021 г., когато правната дирекция на МВР е написала писмо, че "не е налице свързаност между жалбоподателя и дружества, включени в разширения списък". 

Съдът отхвърля аргумента на Министерството на финансите за това, че поставянето на Найденов в списъка "се извършва в защита на националната сигурност и обществен интерес", като посочва, че липсва нормативна база за подобно решение. 

"Действия в защита на националната сигурност и обществен интерес извършва Министерски съвет съгласно чл. 105, ал. 2 КРБ, а не членовете на Постоянната работна група, МФ, НАП, ДАНС или МВР. Законът за мерките срещу изпиране на пари също не дава основание за поддържане на данните на жалбоподателя в Списъка, тъй като същият не предвижда правомощия на Постоянната работна група, МФ, НАП, ДАНС или МВР за поддържане на списък с лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати", се казва в решението. 

Така ВАС отменя разпореждането на по-долната съдебна инстанция и разпорежда да се преустанови поддържането на данните на Цветомир Найденов в списъка на асоциираните лица. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС

Преговорите за новата власт: Лидерите ще обсъждат спорните въпроси по програмата

Очаква се програмата и имената на министрите да се изяснят през следващата седмица

Матю Макконъхи се отказа от изборите в Тексас въпреки прогнозите за победа

"Политическото лидерство е вдъхновяващ път, но това е път, по който реших, че няма да поема на този етап"