Снимка: © ТВ+

Върховният административен съд е разпоредил изважането на Цветомир Найденов от списъка на Министерски съвет, който го квалифицира като асоциирано лице с Васил Божков по санкциите "Магнитски" и забранява на държавата да влиза в отношения с него.

Цветомир Найденов е съсобственик на хазартния оператор Efbet и дълги години беше съдружник с Божков в "Еврофутбол" заедно с брат си Боян Найденов и баща си Стефан Найденов. В края на 2019 г. те подадоха сигнал до прокуратурата с твърдения, че Божков ги е заплашвал с убийство, а това формално сложи началото на наказателното преследване срещу бизнесмена.

През юни 2021 г. Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу бившия собственик на "Националната лотария", а малко след това българските власти съставиха разширен списък със свързани лица, за които има риск да попаднат под обхвата на американския закон "Магнитски".

Сега обаче тричленен състав на ВАС, състоящ се от тримата съдии Йордан Константинов, Бисер Цветков и Петя Желева, посочва, че Найденов е представил доказателства, с които се установява, че е прекратил всякакви отношения с лица, които са в списъка.

Определението е окончателно. ВАС приема, че включването на Цветомир Найденов по преценката на работна група към Министерството на финансите е неправомерно.

"Жалбоподателят представя доказателства и аргументи, от които се установява, че е прекратил всякакви отношения с лица, които попадат в обхвата на санкциите. Прекратяването на свързаността се вижда и в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенция по вписванията", посочва съдът.

В определението на ВАС се цитират критериите за свързаност в постановлението на Министерски съвет, от които се вижда, че ДАНС и НАП би трябвало да актуализират наказателния списък и да изключват от него онези лица, при които свързаността е прекратена.

Този факт е установен по отношение на Цветомир Найденов още на 23 юли 2021 г., когато правната дирекция на МВР е написала писмо, че "не е налице свързаност между жалбоподателя и дружества, включени в разширения списък".

Съдът отхвърля аргумента на Министерството на финансите за това, че поставянето на Найденов в списъка "се извършва в защита на националната сигурност и обществен интерес", като посочва, че липсва нормативна база за подобно решение.

"Действия в защита на националната сигурност и обществен интерес извършва Министерски съвет съгласно чл. 105, ал. 2 КРБ, а не членовете на Постоянната работна група, МФ, НАП, ДАНС или МВР. Законът за мерките срещу изпиране на пари също не дава основание за поддържане на данните на жалбоподателя в Списъка, тъй като същият не предвижда правомощия на Постоянната работна група, МФ, НАП, ДАНС или МВР за поддържане на списък с лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати", се казва в решението.

Така ВАС отменя разпореждането на по-долната съдебна инстанция и разпорежда да се преустанови поддържането на данните на Цветомир Найденов в списъка на асоциираните лица.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.