Белгийският моден дизайнер Драйс ван Нотен се оттегли от едноименния бранд след 38 години начело. Някои дизайнери са били унищожени от модата, други все още не могат да се откажат. Лесно е да се качиш, трудно е да оттеглиш невредим в един свят на купони, пари, младост и живот на бързи обороти.

75-годишната Миуча Прада все още работи по моделите на Prada. Ралф Лорън е на 84-години и също е част от Ralph Lauren, a Джорджо Армани скоро ще навърши 90 години. Всички знаят, че модата не е здравословна, но малцина са готови да сложат край на изкушението.

Драйс ван Нотен представи последната си, 150-та колекция, по време на Парижката седмица на мъжката мода. Със сигурност много колеги му завиждат за смелостта и решението след близо 40 години на върха на модния свят да се посвети на други аспекти на живота си.

Ван Нотен оставя след себе си наследство от невероятни колекции и незабравими модни моменти, които ще продължат да вдъхновяват поколения дизайнери и любители на модата. Славата му е на един от най-интелигентните дизайнери и може би с напускането на сцената сега, той доказа още един път това.

"Всеки може да си избере конкретна дреха от моята колекция и да разкаже собствената си история.", казва дизайнерът.

Това изисква от хората, които носят дрехите му индивидуалност и ясна представа за това кои са те самите. Ван Нотен няма корпоративна идентичност, в която клиентите му да се вмъкнат като в униформа назаем.

Той никога не е искал да прави повече от четири ревюта годишно.

Ван Нотен се сбогува с публиката на подиум, посипан със сребристи лентички от фолио, които се полюшват искрящи и пулсиращи като голямо море.

Дизайнерът е известен със своите драматични цветови комбинации и необичайни шарки в колекциите. На ревютата му първото нещо, което виждате, са светещи в тъмното цветове. Сякаш някъде там е запален пламък, който в началото трепти леко, а после пламва нагоре.

Във всяка колекция той умело комбинира различни стилове и материали, като създава уникални и впечатляващи облекла.

Драйс ван Нотен е определян като истински артист в модата, който съчетава традицията с иновацията и вдъхновява своите последователи и колеги с всяка следваща колекция.

Никой друг не може да събере като него този еклектичен микс, за да създаде накрая нещо, което в крайна сметка е перфектната хармония.

Сигурно това се дължи на откритостта, с която гледа на света: Мъжкото и женското, богатото и бедното, добрият вкус и кичът винаги са стояли рамо до рамо като равни за този дизайнер. Те се прегръщат взаимно в неговите проекти.

С напускането на ван Нотен модният свят губи един от своите най-ярки таланти, но той оставя след себе си много на брой творчески произведения, които ще продължат да влияят и вдъхновяват.

На последното му ревю не се виждат инфлуенсъри, а само няколко звезди на първия ред - Шарлот Генсбур и Джаред Лето. Но не защото той им е платил или ги е облякъл, а защото те самите искат да са там.

Дамската колекция, която предстои да бъде представена по-късно е създадена от вътрешния дизайнерски екип на Van Noten. Тя е първата без участието на самия ван Нотен. Все още не е ясно кой ще го наследи на дизайнерския пост.

Ван Нотен казва, че макар и „пенсиониран“ ще продължи да помага на бранда.

Последната визия на последното ревю е дълго черно палто със златни и сребърни панталони, които надничат отдолу. Смирение и диско тръпка.

Дизайнерът се оттегля, модата се издига.

Той ѝ засвидетелства своето уважение. И само тези, които се вглеждат много внимателно, ще разпознаят как всеки мускул на лицето му се бори за спокойствие.

Ревю Драйс ван Нотен

След това завесата пада в края на подиума, разкривайки гигантска диско топка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

Комисията "Нотариуса" изслуша представители на АКФ, но няма да може да покани Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024