Белгийският моден дизайнер Драйс ван Нотен се оттегли от едноименния бранд след 38 години начело. Някои дизайнери са били унищожени от модата, други все още не могат да се откажат. Лесно е да се качиш, трудно е да оттеглиш невредим в един свят на купони, пари, младост и живот на бързи обороти.

75-годишната Миуча Прада все още работи по моделите на Prada. Ралф Лорън е на 84-години и също е част от Ralph Lauren, a Джорджо Армани скоро ще навърши 90 години. Всички знаят, че модата не е здравословна, но малцина са готови да сложат край на изкушението.

Драйс ван Нотен представи последната си, 150-та колекция, по време на Парижката седмица на мъжката мода. Със сигурност много колеги му завиждат за смелостта и решението след близо 40 години на върха на модния свят да се посвети на други аспекти на живота си.

Ван Нотен оставя след себе си наследство от невероятни колекции и незабравими модни моменти, които ще продължат да вдъхновяват поколения дизайнери и любители на модата. Славата му е на един от най-интелигентните дизайнери и може би с напускането на сцената сега, той доказа още един път това.

"Всеки може да си избере конкретна дреха от моята колекция и да разкаже собствената си история.", казва дизайнерът.

Това изисква от хората, които носят дрехите му индивидуалност и ясна представа за това кои са те самите. Ван Нотен няма корпоративна идентичност, в която клиентите му да се вмъкнат като в униформа назаем.

Той никога не е искал да прави повече от четири ревюта годишно.

Ван Нотен се сбогува с публиката на подиум, посипан със сребристи лентички от фолио, които се полюшват искрящи и пулсиращи като голямо море.

Дизайнерът е известен със своите драматични цветови комбинации и необичайни шарки в колекциите. На ревютата му първото нещо, което виждате, са светещи в тъмното цветове. Сякаш някъде там е запален пламък, който в началото трепти леко, а после пламва нагоре.

Във всяка колекция той умело комбинира различни стилове и материали, като създава уникални и впечатляващи облекла.

Драйс ван Нотен е определян като истински артист в модата, който съчетава традицията с иновацията и вдъхновява своите последователи и колеги с всяка следваща колекция.

Никой друг не може да събере като него този еклектичен микс, за да създаде накрая нещо, което в крайна сметка е перфектната хармония.

Сигурно това се дължи на откритостта, с която гледа на света: Мъжкото и женското, богатото и бедното, добрият вкус и кичът винаги са стояли рамо до рамо като равни за този дизайнер. Те се прегръщат взаимно в неговите проекти.

С напускането на ван Нотен модният свят губи един от своите най-ярки таланти, но той оставя след себе си много на брой творчески произведения, които ще продължат да влияят и вдъхновяват.

На последното му ревю не се виждат инфлуенсъри, а само няколко звезди на първия ред - Шарлот Генсбур и Джаред Лето. Но не защото той им е платил или ги е облякъл, а защото те самите искат да са там.

Дамската колекция, която предстои да бъде представена по-късно е създадена от вътрешния дизайнерски екип на Van Noten. Тя е първата без участието на самия ван Нотен. Все още не е ясно кой ще го наследи на дизайнерския пост.

Ван Нотен казва, че макар и „пенсиониран“ ще продължи да помага на бранда.

Последната визия на последното ревю е дълго черно палто със златни и сребърни панталони, които надничат отдолу. Смирение и диско тръпка.

Дизайнерът се оттегля, модата се издига.

Той ѝ засвидетелства своето уважение. И само тези, които се вглеждат много внимателно, ще разпознаят как всеки мускул на лицето му се бори за спокойствие.

Ревю Драйс ван Нотен

След това завесата пада в края на подиума, разкривайки гигантска диско топка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024
Технологии

Истинска пица пещ у дома - мисията е напълно възможна

Понеже излизането в последните години позагуби чара си, взехме решение да превърнем дома си в do it yourself пицария за семейни цели… Вижте как.

09:45 - 28.09.2024