ДСБ иска третия мандат за "технически кабинет и съхраняване на парламентарната република" Снимка: © Facebook/ДСБ

ДСБ изненадващо обяви позиция, с която иска президентът Румен Радев да връчи третия мандат на ППДБ и да се състави "технически кабинет" в рамките на 50 Народно събрание.

Решението беше обявено след заседание на Изпълнителния съвет на партията, ръководена от Атанас Атанасов.

Оказа се, че то не е съгласувано с "Продължаваме промяната", които също имаха свое заседание на разширеното ръководство в неделя. Николай Денков коментира единствено, че има и ползи, и проблеми в подобен вариант, но отказа да тълкува какво имат предвид колегите му с "технически" кабинет.

Наложи се депутатът Стоян Михалев да разяснява, че ставало дума за:

  • излъчване на правителство с премиер, "равно отдалечен от всички партии"
  • широко наложен авторитет в обществото
  • безупречен със своята биография и умения
  • той/тя да предложи кабинет с експертен състав, който да работи по "определена програма в определен срок", за да даде време на партиите да се справят с политическата криза.

Засега анонсът на ДСБ е формулиран само като "предложение към партньорите от ППДБ" за обсъждане на механизъм за излизане от кризата.

"Считаме, че такава възможност е да поискаме третия мандат, който да бъде разглеждат като “национален”. Създаденото с него управление под формата на „технически кабинет“, трябва да гарантира европейския демократичен, правов и антикорупционен ред, и съхраняването на парламентарната република", пише в позицията на партията.

Само преди ден съпредседателят на ПП Кирил Петков зае доста по-различна позиция - че коалицията няма как да влезе в единствените две аритметично възможни мнозинства около ГЕРБ-ДПС или около "Възраждане, БСП, Величие, ИТН".

Идеята, която ДСБ в момента лансира, всъщност е на политолога Светослав Малинов.

Той застъпва тезата, че предсрочните избори през октомври 2024 г. ще са "катастрофа", която ще доведе до още по-бърз разпад на Народното събрание.

Експертният кабинет с "национален" мандат, споре него, ще "даде възможност на партиите да осмислят това, което става. Когато се ходи от избори на избори, никакви решения не може да се вземат освен кой къде ще води в листата, кой ще се откаже".

Анонсът идва няколко дни след като проектокабинетът на Росен Желязков (ГЕРБ) се провали в пленарната зала, а парламентарната група на ДПС се разцепи заради разногласията между Делян Пеевски и Ахмед Доган.

Вторият мандат все още не е връчен на ДПС, а крилото на Доган вече започна да дава сигнали, че ще опита да го използва за нови преговори с всички политически групи в парламента.

Досега обаче Бойко Борисов твърдо отказва да даде подкрепа от ГЕРБ за кабинет с друг мандат освен неговия и предпостави седмите поредни избори за три години.

В решенията на ДСБ се казва още, че резултатите на коалицията са "незадоволителни, но и логично следствие на допуснатите грешки в управленската конструкция".

"Оценяваме политическото решение “Продължаваме промяната - Демократична България” сами да носим отговорност за кабинета „Денков“ като неправилно. То бе решение за изход от кризата, но липсата на ясно коалиционно споразумение позволи ГЕРБ да действат като управляваща опозиция", се казва в декларацията.

В партията твърдят, че "Демократична България" е най-успешната и най-дълго продължила формула за обединение в демократичния спектър", а ППДБ - "естествено обединение на хора, споделящи общи ценности, единствена алтернатива на корупционното статуквото и основен гарант за отстояване европейския път и членството на страната в НАТО".

ДБС обвиняват ГЕРБ и провала на ротацията за "вкарването на страната ни в поредните извънредни избори и последвалият пореден неуспешен опит за съставяне на правителство от тяхна страна, задълбочават политическата криза и увеличават заплахите пред демократичната система на управление".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

70% от имотните сделки в София се купуват с налични пари

120 хил. е средно скритата сума при имотна сделка в София

17:32 - 05.10.2024
Важно днес

Ахмед Доган стана протестър

С бели гълъби и викове "ДПС" симпатизанти посрещнаха Доган за първия му протест от години

15:01 - 05.10.2024
Важно днес

Служители от градския транспорт в София заплашват със стачка и готвят протест

Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" подготвя протест

14:02 - 05.10.2024
Бизнес

Основателят на Uniqlo дари рекордните $31 млн. на Калифорнийския университет

Тадаши Янай е милиардер и собственик на един от най-успешните брандове за облекла

13:30 - 05.10.2024
Живот

The Ritz Cafe - тайната на доброто кафе в новото място до градинката на "Кристал"

Емил Риц добре знае, че освен напитка, то е преди всичко преживяване и емоция, която хората понякога търсят, за да се пренесат на друго място.

12:53 - 05.10.2024
Важно днес

Джейхан Ибрямов остава в ареста, реши съдът (Обновена)

СГС наложи най-тежката мярка "задържане под стража"

11:13 - 05.10.2024
Политика

Ако Русия победи, какво следва за България?

Докато има руска империя, ще има руска военна заплаха в Европа

10:39 - 05.10.2024
Живот

Съветът "Наяж се добре сутринта" е безумен. Не тъпчете децата си

Д-р Здравко Арнаудов за проекта наречен "тяло"

10:05 - 05.10.2024