Дуа Липа вече официално е гражданка и на Албания Снимка: © Dua Lipa / Instagram

Британската поп звезда Дуа Липа най-сетне получи албанско гражданство. Албанският ѝ произход бе известен на обществеността още когато изпълнителката изгряваше. Сега вече Дуа може официално да се нарече и албанка. Президентът на страната Байрам Бегай ѝ даде паспорт заради ролята ѝ в разпространението на международната слава на нацията чрез музика.

В неделя Бегай подчерта, че Дуа Липа получава гражданство точно преди 110-ата годишнина от независимостта на Албания от Османската империя. Той добави, че за него е чест да направи това в този паметен миг, защото поп иконата направи албанците известни по целия свят.

„Аз също ще бъда албанка с документи“, заяви Дуа Липа, преди да положи клетвата си за гражданство в кметството на Тирана.

Дуа Липа е родена в Лондон през 1995 г. в семейството на имигрантите Анеса и Дукаджин Липа. Родителите ѝ са от Косово. Изпълнителката започва да пее на пет години под силното влияние на баща си, който е бивш вокалист и китарист на рок група. На 14 г. Дуа започва да публикува свои песни в YouTube. Първият ѝ дебютен студиен албум е издаден през 2017 г. Две години по-късно печели наградата "Грами" за най-добър нов изпълнител.

През 2016 г., заедно с баща си, Дуа Липа основава благотворителната фондация Sunny Hill. Тя набира средства чрез годишни концерти, провеждани в Косово, за да помогне на хора, изпитващи финансови затруднения.

От 2022 г. изпълнителката има и собствен нюзлетър Service95, в който дава препоръки за музика, храна и дестинации. Част от платформата е ѝ подкастът At your Service, в който Дуа разговаря с известни личности.

По време на подготовката за албанските документи, изпълнителката споделя: „Това е неописуема радост - тази приемственост, любов и всичко“. После се снима, дава пръстови отпечатъци и подписа формуляр и заявление за лична карта и паспорт.

Днес Дуа Липа ще завърши годишното си турне на главния площад Скендербег в Тирана, за да отбележи Деня на независимостта на Албания.


Дуа Липа ще препоръчва дестинации, храна и музика на феновете си през собствена платформаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И БСП е готова да работи за експертен кабинет с третия мандат

Това заяви председателят на ПГ на партията Борислав Гуцанов на консултациите при президента Румен Радев.

11:00 - 25.06.2024
Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Криминалист: Брендо се предаде, защото нещо го притеснява отвън

Това е избор за оцеляване, казва адв. Димитър Марковски

08:31 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024