Коя е думата, която описва най-добре годината на войната в Украйна, двуцифрен процент на инфлация и поредната предсрочна смяна на властта?

Според издателите на британския речник Collins - думата е "permacrisis", или "постоянна криза" - продължителен период на нестабилност и несигурност, особено когато той е породен от серия катастрофални събития.

"Пермакризата" e терминът, който "обобщава колко истински ужасна беше 2022 г. за много хора", коментира директорът на Collins Learning Алекс Бийкрофт пред BBC.

Това е само една от десетте думи, с които британската организация се готви да изпрати изминалата година, а ето кои са останалите нови (или придобили нов смисъл) термини:

  • Carolean (каролински) - думата, с която ще се нарича епохата на управлението на крал Чарлз III, наследник на покойната кралица Елизабет II.
  • Kyiv - правилната транслитерация на латиница на името на украинската столица (Київ). Преди войната в Украйна, английският език използваше руското название на града при изписването Kiev.
  • Lawfare - или стратегическата употреба на съдебни процеси за заплаха или увреждане на интересите на противника. Съчетание между law (закон) и warfare (военно дело).
  • Partygate - политическият скандал, който предвеща принудителната оставка на Борис Джонсън като премиер. Името идва от поредицата купони, провеждани от политици и чиновници на "Даунинг стрийт" 10, докато останалата част от държавата беше поставена в пълен локдаун заради коронавирусната пандемия.
  • Quiet Quitting ("тихото напускане") - практиката да работиш само толкова, колкото си длъжен по договор - най-вече за да можеш да прекараш повече време за личния си живот; практиката да не вършиш почти никаква работа, докато стоиш на работното си място.
  • Splooting - позата, в която животните лежат по корем с разперени крака, за да се охлаждат по време на горещините.

  • Sportswashing - практиката за спонсорство или подпомагане на спортни събития с цел "избелване" на компрометирана репутация или отклоняване на вниманието от противоречиви дейности. Или защо "Газпром" беше главен спонсор на Шампионската лига...
  • Vibe shift - сериозна промяна в преобладаващата културна атмосфера или тенденция.
  • Warm bank - сграда, която хората без възможност да плащат разходите за отопление на домовете си, могат да посещават, за да не стоят на студено.

"Разбираемо е как се чувстват хората след преживяването на безпорядъка, причинен от Brexit, пандемията, крайните температурни промени, войната в Украйна, политическата нестабилност, енергийната криза и кризата с повишаването на разходите за живот - живеем в непрекъснато състояние на несигурност и тревоги", казва още Бийкрофт от Collins.

Въпреки че добрите новини не са в изобилие, все пак организацията вижда "лъчи на надежда" в бъдещето - благодарение на демонстрацията на непоколебимост на украинския народ и началото на нова епоха за британската монархия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание провежда последното си заседание

Днешното петъчното заседание на Народното събрание се очаква да бъде последното за този парламент

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024