"Душата крещи, ела ме вземи": Встъпителните обръщения на кандидат-президентите по БНТ

Всеки има право на своите 3 минути слава в предизборната кампания.

Това е максималната продължителност на един позабравен, но феноменален ТВ-жанр, наречен "встъпително обръщение по БНТ".

Встъпителното обръщение е демо-записът от кастинга за президенти. Или кастинга за Евровизия, в случая на Луна. Поп-фолк изпълнителката се кандидатира за президент и използва своите три минути за промоцията на музикален клип на любовно-мистична тема, в който поставя следните наболелите въпроси на нацията:

"Кажи ми защо остана само, сърцето ми цяло просто е заспало.
Душата крещи, ела ме вземи,
Ела ме върни цяла в мойто тяло-о-о. Хайде всички..."

Предимствата на встъпителното обръщение са всестранни и безспорни.

Клипът се излъчва безплатно в национален ефир, щабът на кандидата го произвежда по своите собствени преценки за естетика и стратегически послания, претендентът за власт може да остави мисълта си да се рее свободно за 180 секунди, в които никой няма право да го прекъсва с уточняващи въпроси.

Встъпителното обръщение е репетиция за Новогодишната реч на президента, след която не пускат Дунавско хоро. Пускат триминутката на Волен Сидеров, в която той обещава, че ще закрие американските бази и "командния пункт във Варна, през който се управляват всички провокации срещу Нашата Освободителка".

"Това сте сигурни, че ще го направя, нали?", пита Волен и отговор не иска. Кой друг, отвръща надписът от екрана.

Свободният формат е дар за онези, които умеят да го използват.

Светослав Витков е събрал есенцията на дежурното си олимпийско включване в политиката в рамките на 53 секунди - с монтаж в чернобял телевизор "Рубин" и имитация на гласа на Тодор Живков.

"Българите сме древен, велик и горд народ, народ с традиции, история, писменост и култура, народ, който заслужава да бъде управляван не от бай Тошо, неговите наследници, а да се управлява правилно със закон и ред", казва Витков.

Георги Георгиев също не пести комплиментите към електората.

"Ние сме най-способни, най-красиви, най-интелигентни от всички останали народи и не трябва да забравяме това", казва кандидат-президентът на БНО, известен повече като бивш мандатоносител на Васил Божков и като изпълнител на поп-фолк парчето "Бира и мезе".

2021 г. явно е силна за борбата с колониализма в България. Най-малко трима от кандидатите обещават да го изкоренят из основи и да върнат националното богатство в ръцете на суверена - злато, сребро, мед и... въглища.

Милен Михов от ВМРО обещава да запази "националния суверенитет, традициите на нашето християнско минало и нашата идентичност" и да не ги предава на "либералните утопии, които идват отвън".

"Какво искаме ние - свобода и независимост или робство и подчинение?", пита Костадин Костадинов от "Възраждане".

"Моето участие на изборите има само една цел - всички българи в президентството", предупреждава Росен Миленов, който през цялото време държи handsfree-слушалка в едното си ухо по неясни за зрителя творчески съображения.

Положението е "Гласовете ви чувам" и в клипа на ПП "Общество за нова България", който отначало може да притесни хората с по-деликатни сърца.

Двама мъже с мустаци стоят пред тапет с филиграни, а фаталното "13" тегне в горния ляв ъгъл на екрана. Това не е послание за откуп на сънародници, отвлечени в Близкия Изток.

Това са Жельо Желев и Калин Крулев, които участват в кампанията, "защото не се обръща достатъчно внимание на хората".

"Не човек е създаден за държавата, а държавата е създадена за човека. Ние мислим за вас, гласувайте за нас", казва един от двамата граждани, докато погледът на колегата му търси фокуса между двете камери и разпечатаното слово.

Призивът им към действие е доста по-конкретен от посланието в клипа на Цвета Кирилова, която стои пред сива завеса и обещава "съвместно да развием мащабен, отговорен, перспективен, нуждаещ се от единството на нацията проект".

Александър Томов вдига залога - не един, а 14 "крупни инвестиционни проекта" очакват най-бедната и най-корумпирана страна в Европа, ако той стане президент. Томов е разработил и нова доктрина за развитието на България с помощта на "голяма група учЕни, професори от ВУЗ-ове и чужденци".

За разлика от обещанията на другите, Валери Симеонов се хвали с готови резултати - минимална пенсия от 350 лв. с кризисната надбавка, спасението на домашната ракия и приемането на "един от най-добрите закони за шума в Европа". Симеонов напомня и за "борбата с хазартната зависимост на нацията и империята на злото на Васил Божков". Влезли сме в политиката да даваме, а не да вземаме, казва той на фон, интензивно наситен с 4-ки (пореден номер в бюлетината).

Ако има човек, който с чиста съвест може да уволни снимачния си екип заради качеството на произведения встъпителен клип, това е върховният съдия Лозан Панов.

Поставен под безобразно осветление, монтаж и операторско "майсторство", той говори за хроничния недоимък на истината, праведните хора и доверието, кадриран върху статично облачно небе над София.

"Истината няма точна улица и адрес, но ако успеем да я открием, тя ще ни води по пътя напред", казва той.

Честно казано, пълната липса на въображение в речта на Мустафа Карадайъ изглежда някак успокояващо след гледката на всички останали встъпителни речи.

В защита на БНТ - телевизията може да откаже излъчването на тези материали само в крайни случаи. Как някои от тях са минали ОТК, все пак остава мистерия.


Лицеви опори и президентски тест: Началото на кампанията на Румен РадевАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите работят извънредно, за да гласуват държавния бюджет за 2024 г.

Депутатите ще проведат извънредно заседание, за да обсъдят държавните финанси за догодина

07:33 - 11.12.2023
Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023