Всеки има право на своите 3 минути слава в предизборната кампания. 

Това е максималната продължителност на един позабравен, но феноменален ТВ-жанр, наречен "встъпително обръщение по БНТ". 

Встъпителното обръщение е демо-записът от кастинга за президенти. Или кастинга за Евровизия, в случая на Луна. Поп-фолк изпълнителката се кандидатира за президент и използва своите три минути за промоцията на музикален клип на любовно-мистична тема, в който поставя следните наболелите въпроси на нацията:

"Кажи ми защо остана само, сърцето ми цяло просто е заспало. 
Душата крещи, ела ме вземи,
Ела ме върни цяла в мойто тяло-о-о. Хайде всички..." 

Предимствата на встъпителното обръщение са всестранни и безспорни.  

Клипът се излъчва безплатно в национален ефир, щабът на кандидата го произвежда по своите собствени преценки за естетика и стратегически послания, претендентът за власт може да остави мисълта си да се рее свободно за 180 секунди, в които никой няма право да го прекъсва с уточняващи въпроси. 

Встъпителното обръщение е репетиция за Новогодишната реч на президента, след която не пускат Дунавско хоро. Пускат триминутката на Волен Сидеров, в която той обещава, че ще закрие американските бази и "командния пункт във Варна, през който се управляват всички провокации срещу Нашата Освободителка". 

"Това сте сигурни, че ще го направя, нали?", пита Волен и отговор не иска. Кой друг, отвръща надписът от екрана. 

Свободният формат е дар за онези, които умеят да го използват.

Светослав Витков е събрал есенцията на дежурното си олимпийско включване в политиката в рамките на 53 секунди - с монтаж в чернобял телевизор "Рубин" и имитация на гласа на Тодор Живков. 

"Българите сме древен, велик и горд народ, народ с традиции, история, писменост и култура, народ, който заслужава да бъде управляван не от бай Тошо, неговите наследници, а да се управлява правилно със закон и ред", казва Витков. 

Георги Георгиев също не пести комплиментите към електората. 

"Ние сме най-способни, най-красиви, най-интелигентни от всички останали народи и не трябва да забравяме това", казва кандидат-президентът на БНО, известен повече като бивш мандатоносител на Васил Божков и като изпълнител на поп-фолк парчето "Бира и мезе". 

2021 г. явно е силна за борбата с колониализма в България. Най-малко трима от кандидатите обещават да го изкоренят из основи и да върнат националното богатство в ръцете на суверена - злато, сребро, мед и... въглища. 

Милен Михов от ВМРО обещава да запази "националния суверенитет, традициите на нашето християнско минало и нашата идентичност" и да не ги предава на "либералните утопии, които идват отвън". 

"Какво искаме ние - свобода и независимост или робство и подчинение?", пита Костадин Костадинов от "Възраждане". 

"Моето участие на изборите има само една цел - всички българи в президентството", предупреждава Росен Миленов, който през цялото време държи handsfree-слушалка в едното си ухо по неясни за зрителя творчески съображения. 

Положението е "Гласовете ви чувам" и в клипа на ПП "Общество за нова България", който отначало може да притесни хората с по-деликатни сърца.

Двама мъже с мустаци стоят пред тапет с филиграни, а фаталното "13" тегне в горния ляв ъгъл на екрана. Това не е послание за откуп на сънародници, отвлечени в Близкия Изток.

Това са Жельо Желев и Калин Крулев, които участват в кампанията, "защото не се обръща достатъчно внимание на хората". 

"Не човек е създаден за държавата, а държавата е създадена за човека. Ние мислим за вас, гласувайте за нас", казва един от двамата граждани, докато погледът на колегата му търси фокуса между двете камери и разпечатаното слово. 

Призивът им към действие е доста по-конкретен от посланието в клипа на Цвета Кирилова, която стои пред сива завеса и обещава "съвместно да развием мащабен, отговорен, перспективен, нуждаещ се от единството на нацията проект". 

Александър Томов вдига залога - не един, а 14 "крупни инвестиционни проекта" очакват най-бедната и най-корумпирана страна в Европа, ако той стане президент. Томов е разработил и нова доктрина за развитието на България с помощта на "голяма група учЕни, професори от ВУЗ-ове и чужденци". 

За разлика от обещанията на другите, Валери Симеонов се хвали с готови резултати - минимална пенсия от 350 лв. с кризисната надбавка, спасението на домашната ракия и приемането на "един от най-добрите закони за шума в Европа". Симеонов напомня и за "борбата с хазартната зависимост на нацията и империята на злото на Васил Божков". Влезли сме в политиката да даваме, а не да вземаме, казва той на фон, интензивно наситен с 4-ки (пореден номер в бюлетината). 

Ако има човек, който с чиста съвест може да уволни снимачния си екип заради качеството на произведения встъпителен клип, това е върховният съдия Лозан Панов.

Поставен под безобразно осветление, монтаж и операторско "майсторство", той говори за хроничния недоимък на истината, праведните хора и доверието, кадриран върху статично облачно небе над София.  

"Истината няма точна улица и адрес, но ако успеем да я открием, тя ще ни води по пътя напред", казва той. 

Честно казано, пълната липса на въображение в речта на Мустафа Карадайъ изглежда някак успокояващо след гледката на всички останали встъпителни речи. 

В защита на БНТ - телевизията може да откаже излъчването на тези материали само в крайни случаи. Как някои от тях са минали ОТК, все пак остава мистерия. 


Лицеви опори и президентски тест: Началото на кампанията на Румен РадевАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект