Някои откриха предизборната си кампания с радикална диета, други - с нова прическа, трети - с PR-поправка в оптиката.

Румен Радев я откри във физкултурния салон, с 50 лицеви опори за време под минута.

Президентът влезе в новините през уикенда с кадрите от откриването на турнир по карате в частното училище "Свети Георги". Фоторепортерите показаха как трима души от състезанието мерят сили с 58-годишния държавен глава, докато треньор отброява "45, 46, 47, 48, 49, 50... не се отказвайте, младите".

Според обяснението на президентството, това е част от т.нар. "президентски тест" - "комплекс с физически упражнения със състезателен характер", който влиза в програмата на една от инициативите на Радев за развитие на спортната подготовка на деца и ученици.

Това е вторият случай на демонстрация на физическата форма на действащия президент, която влиза в информационния поток като импровизация, за да доведе до политически ефекти.

През март 2018 г. Румен Радев привлече вниманието по време на посещението си в 68-а бригада на Специалните сили, където реши да използва лост за тренировки и да покаже т.нар. коремно възлизане.

Контекстът на упражнението също беше интересен - Радев излизаше от първата година на президентския си мандат, а за националния празник на 3 март беше посрещнал руския патриарх Кирил в София. Посещението му обаче беше приключило с доста неприятен и шумен скандал, включително за самия държавен глава.

Гостът от Москва си беше позволил да се скара на българските власти за това, че признават не само руския принос за войната от 1877-1878, но и почитат жертвите на финландци, поляци, украинци и др. народи за освобождението. Речта на Кирил с обвиненията в "лъжливи интерпретации" беше произнесена в залата на президентството и беше разпространена сякаш за назидание от страна на руската патриаршия, като за пореден път вгорчи български официален празник.

Една от кризисните точки на президентския мандат даде тласък за прословутото "коремно" - седмица след скандалите около патриаршеската визита.

И още едно съвпадение, което с днешна дата изглежда символно: и тогава, и сега "Специалните сили" (на чиято площадка Румен Радев демонстрира упражнението) се командва от бриг. ген. Явор Матеев.

Неговата съпруга полк. Невяна Митева-Матеева днес е пряк съперник на двойката Радев-Йотова като кандидат за вицепрезидент на проф. Анастас Герджиков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ