Лицеви опори и президентски тест: Началото на кампанията на Румен Радев

Някои откриха предизборната си кампания с радикална диета, други - с нова прическа, трети - с PR-поправка в оптиката.

Румен Радев я откри във физкултурния салон, с 50 лицеви опори за време под минута.

Президентът влезе в новините през уикенда с кадрите от откриването на турнир по карате в частното училище "Свети Георги". Фоторепортерите показаха как трима души от състезанието мерят сили с 58-годишния държавен глава, докато треньор отброява "45, 46, 47, 48, 49, 50... не се отказвайте, младите".

Според обяснението на президентството, това е част от т.нар. "президентски тест" - "комплекс с физически упражнения със състезателен характер", който влиза в програмата на една от инициативите на Радев за развитие на спортната подготовка на деца и ученици.

Това е вторият случай на демонстрация на физическата форма на действащия президент, която влиза в информационния поток като импровизация, за да доведе до политически ефекти.

През март 2018 г. Румен Радев привлече вниманието по време на посещението си в 68-а бригада на Специалните сили, където реши да използва лост за тренировки и да покаже т.нар. коремно възлизане.

Контекстът на упражнението също беше интересен - Радев излизаше от първата година на президентския си мандат, а за националния празник на 3 март беше посрещнал руския патриарх Кирил в София. Посещението му обаче беше приключило с доста неприятен и шумен скандал, включително за самия държавен глава.

Гостът от Москва си беше позволил да се скара на българските власти за това, че признават не само руския принос за войната от 1877-1878, но и почитат жертвите на финландци, поляци, украинци и др. народи за освобождението. Речта на Кирил с обвиненията в "лъжливи интерпретации" беше произнесена в залата на президентството и беше разпространена сякаш за назидание от страна на руската патриаршия, като за пореден път вгорчи български официален празник.

Една от кризисните точки на президентския мандат даде тласък за прословутото "коремно" - седмица след скандалите около патриаршеската визита.

И още едно съвпадение, което с днешна дата изглежда символно: и тогава, и сега "Специалните сили" (на чиято площадка Румен Радев демонстрира упражнението) се командва от бриг. ген. Явор Матеев.

Неговата съпруга полк. Невяна Митева-Матеева днес е пряк съперник на двойката Радев-Йотова като кандидат за вицепрезидент на проф. Анастас Герджиков.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023