Лицеви опори и президентски тест: Началото на кампанията на Румен Радев

Някои откриха предизборната си кампания с радикална диета, други - с нова прическа, трети - с PR-поправка в оптиката.

Румен Радев я откри във физкултурния салон, с 50 лицеви опори за време под минута.

Президентът влезе в новините през уикенда с кадрите от откриването на турнир по карате в частното училище "Свети Георги". Фоторепортерите показаха как трима души от състезанието мерят сили с 58-годишния държавен глава, докато треньор отброява "45, 46, 47, 48, 49, 50... не се отказвайте, младите".

Според обяснението на президентството, това е част от т.нар. "президентски тест" - "комплекс с физически упражнения със състезателен характер", който влиза в програмата на една от инициативите на Радев за развитие на спортната подготовка на деца и ученици.

Това е вторият случай на демонстрация на физическата форма на действащия президент, която влиза в информационния поток като импровизация, за да доведе до политически ефекти.

През март 2018 г. Румен Радев привлече вниманието по време на посещението си в 68-а бригада на Специалните сили, където реши да използва лост за тренировки и да покаже т.нар. коремно възлизане.

Контекстът на упражнението също беше интересен - Радев излизаше от първата година на президентския си мандат, а за националния празник на 3 март беше посрещнал руския патриарх Кирил в София. Посещението му обаче беше приключило с доста неприятен и шумен скандал, включително за самия държавен глава.

Гостът от Москва си беше позволил да се скара на българските власти за това, че признават не само руския принос за войната от 1877-1878, но и почитат жертвите на финландци, поляци, украинци и др. народи за освобождението. Речта на Кирил с обвиненията в "лъжливи интерпретации" беше произнесена в залата на президентството и беше разпространена сякаш за назидание от страна на руската патриаршия, като за пореден път вгорчи български официален празник.

Една от кризисните точки на президентския мандат даде тласък за прословутото "коремно" - седмица след скандалите около патриаршеската визита.

И още едно съвпадение, което с днешна дата изглежда символно: и тогава, и сега "Специалните сили" (на чиято площадка Румен Радев демонстрира упражнението) се командва от бриг. ген. Явор Матеев.

Неговата съпруга полк. Невяна Митева-Матеева днес е пряк съперник на двойката Радев-Йотова като кандидат за вицепрезидент на проф. Анастас Герджиков.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024