Коя е Невяна Митева - жената в униформа, която ще се кандидатира за вицепрезидент на Анастас Герджиков

Септември 2020 г. Цвета Караянчева е домакин на дискусията "20 години – жените, мирът и сигурността" в парламента, която влезе в новините с крилатата реплика на председателката на 44 Народно събрание: "Жената е като пакетче чай - не се знае колко е силна, докато не я пуснеш в гореща вода".

Тази среща заслужава да се припоми и с още нещо - участието на полк. Невяна Митева, председател на Сдружението на жените военнослужещи. Тя обсъжда проблемите с дискриминацията от страна на висши военни спрямо жени, кандидатстващи за по-високи длъжности, и говори за това, че МО губи няколко дела пред Комисията за защита от дискриминация.

На следващия ден сдружението й публикува критична декларация срещу депутата от БСП ген. Кольо Милев заради негово интервю в "Дума", в което той твърди, че увеличаването на броя на жени в армията води до "негативен ефект" и "трябва да бъде ограничено по някакъв начин".

Една година по-късно полк. Невяна Митева отново влезе в централните новини - този път като кандидат за вицепрезидент от комитета на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, зад който вече застана ГЕРБ.

Номинирането на кандидати с минало във военната служба е чест ход на големите партии, независимо от изискването за деполитизация в армията. Ген. Ангел Марин беше командващ на Ракетните войски и артилерия на Сухопътните войски няколко години преди да бъде избран за вицепрезидент. ГЕРБ заложи на подобна номинация и през 2016 г., когато включи вицеадмирал Пламен Манушев в двойка с Цецка Цачева. Ген. Съби Събев тогава се яви като кандидат-вицепрезидент на Трайчо Трайков на Реформаторския блок.

Жена с офицерски чин в пряката надпревара обаче ще е прецедент за последните три десетилетия.

Кой е проф. Анастас Герджиков - ректорът на Софийския университет, който се кандидатира за президент

Коя е Невяна Митева

Родена през 1970 г. в Добрич, тя завършва Националната спортна академия, а по-късно е треньор по плуване в ЦСКА. Митева има серия от постижения в плуването - на 18 г. тя участва в Олимпиадата в Сеул в щафетата 4 х 100 м бътерфлай заедно с Таня Богомилова, Бистра Господинова и Наташа Христова. Отборът стига до 6-то място в окончателното олимпийско класиране. Митева плува и на финала на 100 м бътерфлай, но остава дванадесета в света.

През 1989 г. постъпва в армията. Според биографичната й справка от форум на "Жените в бизнеса", между 1998 и 2000 тя е заместник-командир в националния спортен отбор, отговаряйки за логистиката.

След това служи като PR-специалист и специалист "Човешки ресурси" във ВВС. През 2005 г. става първата жена, завършила специалност "Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от Военновъздушните сили" във Военната академия "Г.С. Раковски".

Между 2007 и 2009 година е отговаряла за международните отношения в кабинета на началника на Генералния щаб (по това време - ген. Златан Стойков).

Според биографията й - през 2009 г. тя е назначена за главен експерт Двустранно сътрудничество и регионални инициативи в дирекция "Отбранителна политика" на Министерство на отбраната.

Избрана е и за председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността от 2013 до 2017 г. През 2013 г. е работила в канцеларията на Генералния щаб на Българската армия, докато той се оглавяваше от ген. Симеон Симеонов. Бившият командир на ВВС (2006-2009) по-късно стана депутат от Движението за права и свободи в 44 Народно събрание (2017-2021).

Митева е председател на Сружението на жените военнослужещи от 2009 г. - в това качество е водила различни инициативи и срещи с министри на отбраната - Аню Ангелов, Ангел Найденов, Николай Ненчев ид р.

Съпругът й е ген.-майор Явор Матеев - 53-годишен военен парашутист, който от 2015 до 2019 г. е командир на 68-а бригада "Специални сили". През 2019 г. той става командир на Съвместното командване на специалните операции. През 2018 г. Цвета Караянчева му връчва почетния знак на българския парламент по повод 75 г. от създаването на силите за специални операции.

През 2020 г. Бойко Борисов посети полигона на Специалните сили в Црънча в Деня на Българската армия 6 май и получи плакет в знак на благодарност от ген. Матеев. През декември 2020 г. Борисов отново се върна в Црънча, за да инспектира строителството на учебно-тренировъчен комплекс за спецсилите.


Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Анастас Герджиков

Мария Касимова ще е кандидат-вицепрезидент на Лозан Панов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024