Септември 2020 г. Цвета Караянчева е домакин на дискусията "20 години – жените, мирът и сигурността" в парламента, която влезе в новините с крилатата реплика на председателката на 44 Народно събрание: "Жената е като пакетче чай - не се знае колко е силна, докато не я пуснеш в гореща вода".

Тази среща заслужава да се припоми и с още нещо - участието на полк. Невяна Митева, председател на Сдружението на жените военнослужещи. Тя обсъжда проблемите с дискриминацията от страна на висши военни спрямо жени, кандидатстващи за по-високи длъжности, и говори за това, че МО губи няколко дела пред Комисията за защита от дискриминация.

На следващия ден сдружението й публикува критична декларация срещу депутата от БСП ген. Кольо Милев заради негово интервю в "Дума", в което той твърди, че увеличаването на броя на жени в армията води до "негативен ефект" и "трябва да бъде ограничено по някакъв начин".

Една година по-късно полк. Невяна Митева отново влезе в централните новини - този път като кандидат за вицепрезидент от комитета на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков, зад който вече застана ГЕРБ.

Номинирането на кандидати с минало във военната служба е чест ход на големите партии, независимо от изискването за деполитизация в армията. Ген. Ангел Марин беше командващ на Ракетните войски и артилерия на Сухопътните войски няколко години преди да бъде избран за вицепрезидент. ГЕРБ заложи на подобна номинация и през 2016 г., когато включи вицеадмирал Пламен Манушев в двойка с Цецка Цачева. Ген. Съби Събев тогава се яви като кандидат-вицепрезидент на Трайчо Трайков на Реформаторския блок.

Жена с офицерски чин в пряката надпревара обаче ще е прецедент за последните три десетилетия.

Кой е проф. Анастас Герджиков - ректорът на Софийския университет, който се кандидатира за президент

Коя е Невяна Митева

Родена през 1970 г. в Добрич, тя завършва Националната спортна академия, а по-късно е треньор по плуване в ЦСКА. Митева има серия от постижения в плуването - на 18 г. тя участва в Олимпиадата в Сеул в щафетата 4 х 100 м бътерфлай заедно с Таня Богомилова, Бистра Господинова и Наташа Христова. Отборът стига до 6-то място в окончателното олимпийско класиране. Митева плува и на финала на 100 м бътерфлай, но остава дванадесета в света.

През 1989 г. постъпва в армията. Според биографичната й справка от форум на "Жените в бизнеса", между 1998 и 2000 тя е заместник-командир в националния спортен отбор, отговаряйки за логистиката.

След това служи като PR-специалист и специалист "Човешки ресурси" във ВВС. През 2005 г. става първата жена, завършила специалност "Организация и управление на оперативно-тактическите формирования от Военновъздушните сили" във Военната академия "Г.С. Раковски".

Между 2007 и 2009 година е отговаряла за международните отношения в кабинета на началника на Генералния щаб (по това време - ген. Златан Стойков).

Според биографията й - през 2009 г. тя е назначена за главен експерт Двустранно сътрудничество и регионални инициативи в дирекция "Отбранителна политика" на Министерство на отбраната.

Избрана е и за председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността от 2013 до 2017 г. През 2013 г. е работила в канцеларията на Генералния щаб на Българската армия, докато той се оглавяваше от ген. Симеон Симеонов. Бившият командир на ВВС (2006-2009) по-късно стана депутат от Движението за права и свободи в 44 Народно събрание (2017-2021).

Митева е председател на Сружението на жените военнослужещи от 2009 г. - в това качество е водила различни инициативи и срещи с министри на отбраната - Аню Ангелов, Ангел Найденов, Николай Ненчев ид р.

Съпругът й е ген.-майор Явор Матеев - 53-годишен военен парашутист, който от 2015 до 2019 г. е командир на 68-а бригада "Специални сили". През 2019 г. той става командир на Съвместното командване на специалните операции. През 2018 г. Цвета Караянчева му връчва почетния знак на българския парламент по повод 75 г. от създаването на силите за специални операции.

През 2020 г. Бойко Борисов посети полигона на Специалните сили в Црънча в Деня на Българската армия 6 май и получи плакет в знак на благодарност от ген. Матеев. През декември 2020 г. Борисов отново се върна в Црънча, за да инспектира строителството на учебно-тренировъчен комплекс за спецсилите.


Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Анастас Герджиков

Мария Касимова ще е кандидат-вицепрезидент на Лозан Панов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската Дума единодушно одобри анексирането на украинските територии

Очаква се утре съответните документи да бъдат ратифицирани и от горната камара на парламента - Съвета на федерацията.

Румен Радев не подкрепя Украйна за НАТО преди "мирно уреждане конфликта" с Русия

Президентството обясни защо държавният глава не подписа съвместна декларация на 9 президенти в подкрепа на Киев

Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

Иванов коментира резултатите от изборите в предаването "Лице в лице"

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"