Кой е проф. Анастас Герджиков - ректорът на Софийския университет, който се кандидатира за президент Снимка: © СУ

Името на проф. Анастас Герджиков влезе в кампанията за президентските избори на 14 ноември като съперник на действащия държавен глава Румен Радев.

Проф. Герджиков е ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" от 2015 г., преизбран за втори мандат в края на 2019 г. Той потвърди официално, че ще се кандидатира за президент като номинация на инициативен комитет.

"Смятам, че в този тежък момент на разделение и противопоставяне имам необходимите качества, за да олицетворявам единството на нацията в съответствие с Конституцията на Република България", казва той в съобщение пред БТА.

Часове по-рано номинацията му всъщност стана обществено достояние чрез спускането на неофициална информация от централата на ГЕРБ към националните телевизии и няколко онлайн медии.

На 30 септември "Епицентър" и "24 часа" едновременно лансираха твърдението, че университетският ректор ще бъде номиниран за президент чрез инициативен комитет. Същата информация беше потвърдена неофициално и от bTV и Нова ТВ.

Сайтът на Валерия Велева цитира източници от ГЕРБ, според които Герджиков ще получи подкрепата на партията. В информацията се твърди, че той "най-вероятно ще бъде подкрепен и от ДПС, и от среди от БСП, както и от патриотични организации".

ДПС вече обяви намеренията си да издигне свой кандидат за президент, а преди седмици зам.-председателят на Движението Йордан Цонев обяви: "Ние дадохме своя скромен принос Румен Радев да стане президент, сега ще дадем принос да не стане. Не защото това е наше политическо решение - елате да чуете хората на една от нашите обиколки"

"24 часа" също се позовава на източници от ГЕРБ, като съобщава, че партията "има още трима потенциални кандидати и финалният избор ще бъде направен в следващите дни".

Кой е Анастас Герджиков?

Роден е през 1963 г. в Кърджали в семейството на Георги Герджиков (специалист по съвременно българско езикознание) и Мария Герджикова (професор по методика на обучението по литераутра).

Завършва средно образование в Националната гимназия за древни езици и култури. Следва "Класическа филология" в Софийския университет между 1984-1985 г., а след това се прехвърля в Хумболтовия университет в Берлин, където се дипломира като магистър през 1990 г. с дипломна работа на тема „Аристотеловата критика на Платоновите политически произведения".

Герджиков започва преподавателската си дейност в СУ през 1990 г. като асистент по латински език.

От 2004 г. е доцент по антична литература, а две години по-късно защитава научната степен "доктор на филологическите науки". От 2008 г. е професор по антична и средновековна литература.

Проф. Герджиков води лекции по латински език (фонетика и фонология, морфология, синтаксис) и римска литература в Катедра „Класическа филология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски" в бакалавърска и магистърска степен.

Той е бивш зам.-министър на образованието в кабинета "Сакскобургготски" между 2001-2003 г. в мандата на Владимир Атанасов в МОН. От 2010 до 2015 г. е зам.-ректор на Софийския униврситет. Бил е управител на фонд "Научни изследвания" между 2007-2008 и член на специализирания съвет по литературозание при ВАК от 2007 до 2010 г.

До момента ГЕРБ пази в тайна намеренията си около номинациите за президент и вицепрезидент. Мълчанието по темата от страна на Бойко Борисов доведе до серия от спекулации около всевъзможни имена - от бившите болнични директори Асен Балтов и Костадин Ангелов, до кмета на Бургас Димитър Николов и др.

По-рано в четвъртък Росен Плевнелиев описа идеалния профил на президентския кандидат от ГЕРБ като "един голям лекар на България, който да ни лекува от раните на Радев и който да лекува всички".

Социологът Андрей Райчев, от своя страна, прогнозира, че ГЕРБ ще заложат на "млад човек, изгряваща звезда" срещу Румен Радев заради слабите шансове на партията да обърне изборите в своя полза.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023