Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков потвърди официално, че ще се кандидатира за президент в изборите на 14 ноември.

Приех да бъда издигнат за кандидат за президент на България от инициативен комитет, защото смятам, че в този тежък момент на разделение и противопоставяне имам необходимите качества, за да олицетворявам единството на нацията в съответствие с Конституцията на Република България.

Аз не съм политик, не мисля и не говоря като политик, но смятам, че всеки от нас е длъжен в даден момент да се отплати на България за всичко, което е получил от Родината и сънародниците си. Очаквам подкрепа от всички партии и всички български граждани", казва Герджиков в позиция, разпространена от БТА.

В съобщението му не се посочва кой е направил предложението за номинацията му и какъв ще е съставът на инициативния му комитет.

Първите новини за включването му в предизборната кампания всъщност дойдоха по неофициален път от източници от ГЕРБ пред няколко централни медии, като партията даде еднозначен сигнал, че го подкрепя.

В "Епицентър" на Валерия Велева се твърди още, че ДПС също са готови да подкрепят Герджиков, който формално ще бъде издигнат като независим кандидат.

Очаквайте подробности

Кой е проф. Анастас Герджиков - ректорът на Софийския университет е спряган за кандидат-президент


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%