Кой е проф. Анастас Герджиков - ректорът на Софийския университет, който се кандидатира за президент Снимка: © СУ

Името на проф. Анастас Герджиков влезе в кампанията за президентските избори на 14 ноември като съперник на действащия държавен глава Румен Радев.

Проф. Герджиков е ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" от 2015 г., преизбран за втори мандат в края на 2019 г. Той потвърди официално, че ще се кандидатира за президент като номинация на инициативен комитет.

"Смятам, че в този тежък момент на разделение и противопоставяне имам необходимите качества, за да олицетворявам единството на нацията в съответствие с Конституцията на Република България", казва той в съобщение пред БТА.

Часове по-рано номинацията му всъщност стана обществено достояние чрез спускането на неофициална информация от централата на ГЕРБ към националните телевизии и няколко онлайн медии.

На 30 септември "Епицентър" и "24 часа" едновременно лансираха твърдението, че университетският ректор ще бъде номиниран за президент чрез инициативен комитет. Същата информация беше потвърдена неофициално и от bTV и Нова ТВ.

Сайтът на Валерия Велева цитира източници от ГЕРБ, според които Герджиков ще получи подкрепата на партията. В информацията се твърди, че той "най-вероятно ще бъде подкрепен и от ДПС, и от среди от БСП, както и от патриотични организации".

ДПС вече обяви намеренията си да издигне свой кандидат за президент, а преди седмици зам.-председателят на Движението Йордан Цонев обяви: "Ние дадохме своя скромен принос Румен Радев да стане президент, сега ще дадем принос да не стане. Не защото това е наше политическо решение - елате да чуете хората на една от нашите обиколки"

"24 часа" също се позовава на източници от ГЕРБ, като съобщава, че партията "има още трима потенциални кандидати и финалният избор ще бъде направен в следващите дни".

Кой е Анастас Герджиков?

Роден е през 1963 г. в Кърджали в семейството на Георги Герджиков (специалист по съвременно българско езикознание) и Мария Герджикова (професор по методика на обучението по литераутра).

Завършва средно образование в Националната гимназия за древни езици и култури. Следва "Класическа филология" в Софийския университет между 1984-1985 г., а след това се прехвърля в Хумболтовия университет в Берлин, където се дипломира като магистър през 1990 г. с дипломна работа на тема „Аристотеловата критика на Платоновите политически произведения".

Герджиков започва преподавателската си дейност в СУ през 1990 г. като асистент по латински език.

От 2004 г. е доцент по антична литература, а две години по-късно защитава научната степен "доктор на филологическите науки". От 2008 г. е професор по антична и средновековна литература.

Проф. Герджиков води лекции по латински език (фонетика и фонология, морфология, синтаксис) и римска литература в Катедра „Класическа филология“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски" в бакалавърска и магистърска степен.

Той е бивш зам.-министър на образованието в кабинета "Сакскобургготски" между 2001-2003 г. в мандата на Владимир Атанасов в МОН. От 2010 до 2015 г. е зам.-ректор на Софийския униврситет. Бил е управител на фонд "Научни изследвания" между 2007-2008 и член на специализирания съвет по литературозание при ВАК от 2007 до 2010 г.

До момента ГЕРБ пази в тайна намеренията си около номинациите за президент и вицепрезидент. Мълчанието по темата от страна на Бойко Борисов доведе до серия от спекулации около всевъзможни имена - от бившите болнични директори Асен Балтов и Костадин Ангелов, до кмета на Бургас Димитър Николов и др.

По-рано в четвъртък Росен Плевнелиев описа идеалния профил на президентския кандидат от ГЕРБ като "един голям лекар на България, който да ни лекува от раните на Радев и който да лекува всички".

Социологът Андрей Райчев, от своя страна, прогнозира, че ГЕРБ ще заложат на "млад човек, изгряваща звезда" срещу Румен Радев заради слабите шансове на партията да обърне изборите в своя полза.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024