Снимка: © Ладислав Цветков, bTV Новините

Независим кандидат-президент ли е проф. Анастас Герджиков, след като е подкрепен от 67-членен инициативен комитет? Или подкрепата на ГЕРБ и Бойко Борисов е нещо доста по-съществено за кампанията му от нестандартен ход в последния момент?

Ако погледнем профила на членовете в инициативния комитет на ректора на СУ "Св. Климент Охридски", отговорът клони към второто предположение.

Макар да е доминиран от хора на културата, учители и университетски преподаватели, комитетът се оглавява от доскорошен депутат от ГЕРБ - Радомир Чолаков. Трима от най-дълго управлявалите кметове на ГЕРБ Йорданка Фандъкова, Димитър Николов и Даниел Панов са в групата от 67 регистрирани поддръжници на двойката Анастас Герджиков - Невяна Митева.

Кардиологът д-р Иво Петров е общински съветник в СОС от ГЕРБ, а Ириней Константинов е директор на общинския театър "София". Ръководителят на Сатиричния театър Калин Сърменов беше сред авторите на декларация в подкрепа на кабинета "Борисов 3", публикувана в разгара на антиправителствените протести през лятото на 2020 г.

Единственият евродепутат в списъка - Асим Адемов - стана член на Европарламента през 2017 г. от листата на ГЕРБ; той работеше като учител и училищен директор, преди да започне политическа кариера. Председателят на Съюза на репресираните Лиляна Друмева също е бивш народен представител от партията на Борисов.

Антикомунистическият профил на комитета се допълва от хора като Богдана Карадочева, Димитър Бочев и Вили Лилков.

Ако изключим присъствието на председателя на "Гергьовден" Драгомир Стефанов* и Тончо Токмакчиев като съосновател на ПП "Новото време" (Герджиков е бил част от ръководството й), не може да се говори за особено широко разтворено "ветрило" на партийна поддръжка за комитета въпреки мотото му "Наистина обединени". Дори СДС не присъства със свой официален представител в него, независимо от положителните коментари на Румен Христов за номинацията.

С други думи - ако подкрепата на ГЕРБ за кандидатурата на проф. Анастас Герджиков не беше гарантирана на 30 септември, изобщо не е ясно на каква по-различна електорална платформа можеше да стъпи той и дали щеше да рискува да се включи в президентските избори на 14 ноември.

Мъже vs. жени

На пръв поглед, комитетът изглежда замислен по сходен начин с този на Румен Радев - всеки търси популярност и представителност чрез привличането на актьори, музиканти, медици и университетски преподаватели. Съдържателните разлики между двете групи, естествено, са съществени.

Средната възраст в комитета на ректора на СУ е малко под 58 г., жените са почти 39% от целия състав - т.е. съставът е една идея по-млад и доста по-балансиран от гледна точка на половете (при комитета на Румен Радев средната възраст е 60,2 г., а жените са почти три пъти по-малко от мъжете).

Най-младите представители тук са членове на Студентските съвети в СУ и НСА, а най-възрастният човек в комитета е писателят и поет Стефан Цанев.

Професиите по категории

Само един човек от инициативния комитет на Герджиков е военен, независимо че номинираната за вицепрезидент Невяна Митева е с офицерски чин.

Коя е Невяна Митева - жената в униформа, която ще се кандидатира за вицепрезидент на Анастас Герджиков

Нито един действащ журналист не е дал подписа си в учредяването на комитета, но няколко души, чиято професионална дейност е свързана с медиите, са част от него.

Осем ректори на университети от София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Шумен са се подписали в комитета. Тази група е допълнена от бившия ректор на СУ проф. Боян Биолчев и от доскорошния ръководител на Медицинския университет в Плевен Славчо Томов.

Броят на учителите от системата на училищното образование в комитета е сравним с този на преподавателите от Софийския университет. Четирима души, които са оглавявали МОН през последните 20 години, са в списъка - от Владимир Атанасов (НДСВ) до Красимир Вълчев (ГЕРБ).

Инициативният комитет на Анастас Герджиков не е напълно "чист" от миналото на Държавна сигурност.

Принадлежността на Нидал Алгафари към VI управление на ДС (агент "Наско", вербуван през ноември 1988 г.) беше обявена от Комисията по досиетата през 2008 г. при проверката на бившите ръководни кадри на БНТ. В документа на КомДос се посочваше, че тя разполага с документи, удостоверяващи принадлежност му към органите и след 10 ноември 1989 г.

За сравнение - в 189-членния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова са включени общо 27 души с установена съпричастност към тоталитарните служби за сигурност.

Медийното влияние

Тримата кметове на ГЕРБ имат по-мащабна платформа във Facebook от всички "инфлуенсъри" в комитета на Румен Радев, взети заедно.

Когато става дума за медийно влияние в тази кампания, традиционните канали за комуникация - националните телевизии и пресата - ще имат дори по-голямо значение.

Харалан Александров и проф. Румяна Коларова например са сред най-активните и разпознаваеми политически анализатори в публицистичния подбор на националните медии. От началото на 2021 г. всеки от тях има около 15 участия в различни формати на bTV и Нова ТВ, без да броим изявите им по БНТ и БНР. И двамата предлагат позитивни интерпретации на политиката на ГЕРБ и заемат явна критична позиция срещу идеологически антиподи като Румен Радев или конкуренти за гласовете на десните избиратели.

Харалан Александров и Нидал Алгафари са интересни и с това, че техни близки родственици присъстват в ИК на Румен Радев. Бащата на социалния антрополог - Александър Александров - е в групата на симпатизантите на действащия държавен глава. Същото се отнася и за брата на Нидал Алгафари - Мажд.

И още една ирония на историята: през 2006 г. проф. Николай Овчаров и Валя Балканска са присъствали в комитета по преизбирането на Георги Първанов за президент. В момента и двамата подкрепят кандидатурата на ректора на Софийския университет срещу тази на подкрепяния от БСП Румен Радев.

Вижте всички членове на ИК на Анастас Герджиков (можете да разгледате имената, като изберете категории):

* Драгомир Стефанов беше включен в оригиналния списък на Инициативния комитет, но името му не присъства в документа, регистриран в ЦИК на 4 октомври. От публичните му изяви се вижда, че "Гергьовден" дава подкрепата си за Анастас Герджиков. В списъка в ЦИК липсва и името на певицата Тони Димитрова, но е добавено името на д-р Петър Ценков от УБАЛСМ "Н.И.Пирогов".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени