Инициативният комитет за втория мандат на Румен Радев привлече вниманието с някои знакови имена от сферата на изкуството и културата - като се започне от целия състав на ФСБ, през легенди на киното като Цветана Манева и Павел Поппандов, до млади звезди като диригента Йордан Камджалов, който беше избран за съпредседател на комитета. 

Доминиращият профил на подкрепящите държавния глава обаче изглежда малко по-различен - мъж на над 60-годишна възраст, с отчетлива принадлежност към една от множеството фракции на БСП, и/или към "Държавна сигурност".

Средната възраст на членовете на комитета е 60,2 г. 

Със сигурност ще ви направи впечатление, че имената на мъжете в инициативния комитет на Румен Радев са повече от жените. Всъщност, почти три пъти повече.

Сред тях са "ветерани" като пистателят Антон Дончев (участвал и в комитета по преизбирането на Георги Първанов през 2006 г.), вицепрезидентът Ангел Марин и бившия началник на Генералния щаб Михо Михов. По-младите имена в групата са на политици в началните години на кариерата си - Станислав Балабанов от ИТН, Никола Вапцаров от ИБГНИ, евродепутата от БСП Петър Витанов. 

При жените почти липсват професионални политици, ако изключим Дора Янкова, Елена Йончева и Весела Лечева. Тук търсеният профил е "култура-наука-медии-медицина". 

Деница Симеонова от "Продължаваме промяната" е сред най-младите в комитета. Председателят на Съюза на ветераните от войните на България Иван Сечанов (94 г.) е доайенът. 

Професиите по групи: 

Музиканти, художници, скулптори, режисьори - културните дейци изглеждат най-голямата професионална група в комитета. По-интересно обаче е случващото се в сектор "Политика". Ако всички обърнаха внимание на това, че БСП, ИТН, ИБГНИ и "Продължаваме промяната" се събраха в про-президентска коалиция, не бившите депутати, а действащите кметове са истинският "гръбнак" на комитета. 

28 градоначалници подкрепят Румен Радев - сред тях има и кметове от областни центрове, които не могат да бъдат причислени към най-лоялните кадри на Корнелия Нинова. 

Естествено, червените кметове доминират в списъка, но има и изненади - Георг Спартански (Плевен, "Демократична България"), Цветан Ценков (Видин, СДС), Йордан Йорданов (Добрич, местна коалиция около "България на гражданите"). 

Двама души от УС на БНБ също са в инициативния комитет - и Людмила Елкова, и Николай Неновски бяха назначени от квотата на Румен Радев в централната банка. Четирима души от Стратегическия съвет на президента също влизат в списъка - Александър Маринов, Живко Георгиев, Гергана Пирозова, Еленко Божков. 

Принадлежността към Държавна сигурност: 

27 души - от Осман Октай и Васил Василев до Греди Асса и Иво Хаджимишев - присъстват в регистъра на Комисията по досиетата като хора, сътрудничили на бившата Държавна сигурност. VI управление доминира в списъка, въпреки че бившите военни и дипломати от ПГУ и ВКР са по-многобройни. Журналистите от агентурата в "старата школа" имат значително присъствие в тази група. 

Влиянието в социалните мрежи 

Колкото до по-младите привърженици на двойката Румен Радев - Илияна Йотова, ефектът на социалните мрежи явно ще има силно значение за тази кампания. В комитета влизат хора с доста широка платформа във Facebook, особено в политически-активните страници на Иво Христов и Станислав Балабанов. 

Седем души от комитета на Румен Радев са ректори на висши учебни заведения - вкл. на Медицинските университети в София и Пловдив.

Поне петима души от комитета са получавали награди от президента и вицепрезидента през изминалия мандат - от проф. Елена Кутева и Енчо Керязов, до Антон Дончев и Павел Поппандов. 

Няколко членове на комитета, вкл. проф. Сава Димитров, Станислав Почекански и др., са част и от инициативната група за изграждане на нова камерна зала в София, чийто патрон са Румен и Десислава Радеви. Няколко души от комитета бяха сред специално поканените гости на благотворителния концерт на Валерий Гергиев в началото на септември. 

Вижте всички членове на ИК (можете да разгледате имената, като изберете категории): 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ЕС ще отпусне още половин млрд. евро военна помощ за Украйна

Така общата сума за военна помощ за Украйна, идваща от ЕС достига до 2 млрд. евро

"Освободете лицето ѝ": Журналисти носят маски в ефир в подкрепа на жените водещи от Афганистан

Кампанията #FreeHerFace е в знак на протест срещу нов закон на талибаните, дискриминиращ жените

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява