Инициативният комитет за втория мандат на Румен Радев привлече вниманието с някои знакови имена от сферата на изкуството и културата - като се започне от целия състав на ФСБ, през легенди на киното като Цветана Манева и Павел Поппандов, до млади звезди като диригента Йордан Камджалов, който беше избран за съпредседател на комитета. 

Доминиращият профил на подкрепящите държавния глава обаче изглежда малко по-различен - мъж на над 60-годишна възраст, с отчетлива принадлежност към една от множеството фракции на БСП, и/или към "Държавна сигурност".

Средната възраст на членовете на комитета е 60,2 г. 

Със сигурност ще ви направи впечатление, че имената на мъжете в инициативния комитет на Румен Радев са повече от жените. Всъщност, почти три пъти повече.

Сред тях са "ветерани" като пистателят Антон Дончев (участвал и в комитета по преизбирането на Георги Първанов през 2006 г.), вицепрезидентът Ангел Марин и бившия началник на Генералния щаб Михо Михов. По-младите имена в групата са на политици в началните години на кариерата си - Станислав Балабанов от ИТН, Никола Вапцаров от ИБГНИ, евродепутата от БСП Петър Витанов. 

При жените почти липсват професионални политици, ако изключим Дора Янкова, Елена Йончева и Весела Лечева. Тук търсеният профил е "култура-наука-медии-медицина". 

Деница Симеонова от "Продължаваме промяната" е сред най-младите в комитета. Председателят на Съюза на ветераните от войните на България Иван Сечанов (94 г.) е доайенът. 

Професиите по групи: 

Музиканти, художници, скулптори, режисьори - културните дейци изглеждат най-голямата професионална група в комитета. По-интересно обаче е случващото се в сектор "Политика". Ако всички обърнаха внимание на това, че БСП, ИТН, ИБГНИ и "Продължаваме промяната" се събраха в про-президентска коалиция, не бившите депутати, а действащите кметове са истинският "гръбнак" на комитета. 

28 градоначалници подкрепят Румен Радев - сред тях има и кметове от областни центрове, които не могат да бъдат причислени към най-лоялните кадри на Корнелия Нинова. 

Естествено, червените кметове доминират в списъка, но има и изненади - Георг Спартански (Плевен, "Демократична България"), Цветан Ценков (Видин, СДС), Йордан Йорданов (Добрич, местна коалиция около "България на гражданите"). 

Двама души от УС на БНБ също са в инициативния комитет - и Людмила Елкова, и Николай Неновски бяха назначени от квотата на Румен Радев в централната банка. Четирима души от Стратегическия съвет на президента също влизат в списъка - Александър Маринов, Живко Георгиев, Гергана Пирозова, Еленко Божков. 

Принадлежността към Държавна сигурност: 

27 души - от Осман Октай и Васил Василев до Греди Асса и Иво Хаджимишев - присъстват в регистъра на Комисията по досиетата като хора, сътрудничили на бившата Държавна сигурност. VI управление доминира в списъка, въпреки че бившите военни и дипломати от ПГУ и ВКР са по-многобройни. Журналистите от агентурата в "старата школа" имат значително присъствие в тази група. 

Влиянието в социалните мрежи 

Колкото до по-младите привърженици на двойката Румен Радев - Илияна Йотова, ефектът на социалните мрежи явно ще има силно значение за тази кампания. В комитета влизат хора с доста широка платформа във Facebook, особено в политически-активните страници на Иво Христов и Станислав Балабанов. 

Седем души от комитета на Румен Радев са ректори на висши учебни заведения - вкл. на Медицинските университети в София и Пловдив.

Поне петима души от комитета са получавали награди от президента и вицепрезидента през изминалия мандат - от проф. Елена Кутева и Енчо Керязов, до Антон Дончев и Павел Поппандов. 

Няколко членове на комитета, вкл. проф. Сава Димитров, Станислав Почекански и др., са част и от инициативната група за изграждане на нова камерна зала в София, чийто патрон са Румен и Десислава Радеви. Няколко души от комитета бяха сред специално поканените гости на благотворителния концерт на Валерий Гергиев в началото на септември. 

Вижте всички членове на ИК (можете да разгледате имената, като изберете категории): 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба