Инфографика: Профилът на хората от инициативния комитет на Румен Радев

Инициативният комитет за втория мандат на Румен Радев привлече вниманието с някои знакови имена от сферата на изкуството и културата - като се започне от целия състав на ФСБ, през легенди на киното като Цветана Манева и Павел Поппандов, до млади звезди като диригента Йордан Камджалов, който беше избран за съпредседател на комитета.

Доминиращият профил на подкрепящите държавния глава обаче изглежда малко по-различен - мъж на над 60-годишна възраст, с отчетлива принадлежност към една от множеството фракции на БСП, и/или към "Държавна сигурност".

Средната възраст на членовете на комитета е 60,2 г.

Със сигурност ще ви направи впечатление, че имената на мъжете в инициативния комитет на Румен Радев са повече от жените. Всъщност, почти три пъти повече.

Сред тях са "ветерани" като пистателят Антон Дончев (участвал и в комитета по преизбирането на Георги Първанов през 2006 г.), вицепрезидентът Ангел Марин и бившия началник на Генералния щаб Михо Михов. По-младите имена в групата са на политици в началните години на кариерата си - Станислав Балабанов от ИТН, Никола Вапцаров от ИБГНИ, евродепутата от БСП Петър Витанов.

При жените почти липсват професионални политици, ако изключим Дора Янкова, Елена Йончева и Весела Лечева. Тук търсеният профил е "култура-наука-медии-медицина".

Деница Симеонова от "Продължаваме промяната" е сред най-младите в комитета. Председателят на Съюза на ветераните от войните на България Иван Сечанов (94 г.) е доайенът.

Професиите по групи:

Музиканти, художници, скулптори, режисьори - културните дейци изглеждат най-голямата професионална група в комитета. По-интересно обаче е случващото се в сектор "Политика". Ако всички обърнаха внимание на това, че БСП, ИТН, ИБГНИ и "Продължаваме промяната" се събраха в про-президентска коалиция, не бившите депутати, а действащите кметове са истинският "гръбнак" на комитета.

28 градоначалници подкрепят Румен Радев - сред тях има и кметове от областни центрове, които не могат да бъдат причислени към най-лоялните кадри на Корнелия Нинова.

Естествено, червените кметове доминират в списъка, но има и изненади - Георг Спартански (Плевен, "Демократична България"), Цветан Ценков (Видин, СДС), Йордан Йорданов (Добрич, местна коалиция около "България на гражданите").

Двама души от УС на БНБ също са в инициативния комитет - и Людмила Елкова, и Николай Неновски бяха назначени от квотата на Румен Радев в централната банка. Четирима души от Стратегическия съвет на президента също влизат в списъка - Александър Маринов, Живко Георгиев, Гергана Пирозова, Еленко Божков.

Принадлежността към Държавна сигурност:

27 души - от Осман Октай и Васил Василев до Греди Асса и Иво Хаджимишев - присъстват в регистъра на Комисията по досиетата като хора, сътрудничили на бившата Държавна сигурност. VI управление доминира в списъка, въпреки че бившите военни и дипломати от ПГУ и ВКР са по-многобройни. Журналистите от агентурата в "старата школа" имат значително присъствие в тази група.

Влиянието в социалните мрежи

Колкото до по-младите привърженици на двойката Румен Радев - Илияна Йотова, ефектът на социалните мрежи явно ще има силно значение за тази кампания. В комитета влизат хора с доста широка платформа във Facebook, особено в политически-активните страници на Иво Христов и Станислав Балабанов.

Седем души от комитета на Румен Радев са ректори на висши учебни заведения - вкл. на Медицинските университети в София и Пловдив.

Поне петима души от комитета са получавали награди от президента и вицепрезидента през изминалия мандат - от проф. Елена Кутева и Енчо Керязов, до Антон Дончев и Павел Поппандов.

Няколко членове на комитета, вкл. проф. Сава Димитров, Станислав Почекански и др., са част и от инициативната група за изграждане на нова камерна зала в София, чийто патрон са Румен и Десислава Радеви. Няколко души от комитета бяха сред специално поканените гости на благотворителния концерт на Валерий Гергиев в началото на септември.

Вижте всички членове на ИК (можете да разгледате имената, като изберете категории):


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Всички виждат как летим към нови избори

ГЕРБ няма да се откаже от номинацията на Рая Назарян за председател на парламента

11:00 - 19.06.2024
Важно днес

Без реч от президента в пленарната зала премина клетвата на новите депутати

Румен Радев говори пред журналисти преди началото на заседанието

10:37 - 19.06.2024
Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024