Цвета Караянчева и жената като пакетче чай Снимка: © Народно събрание

"Жената е като пакетче чай, докато не я пуснеш в гореща вода, не знаеш колко е силна".

Думите са част от реч на Филис Шлафли - истинската главна героиня от "Mrs. America", една от най-активните опонентки на феминисткото движение в САЩ от 60-те и водещо лице на кампанията срещу приемането на конституционната поправка за равноправието на половете. Една от причините за съпротивата на Шлафли е страхът й, че ако жените и мъжете бъдат признати за равни, армията ще започне да мобилизира млади момичета и да ги праща на бойното поле. Нещо недопустимо за манталитета на ултра-консервативната майка на 6 деца.

Петдесет години по-късно председателят на Народното събрание Цвета Караянчева открива форум, посветен на ролята на жените в армията, полицията и структурите от сектор "Сигурност". В 5-минутната си реч Караянчева успява да похвали "жените в униформа" за техните "способности, качества, умения, стоицизъм, себеотрицание, чувство за мярка", да разобличи сексистките нагласи у депутата от БСП Кольо Милев (бивш бригаден генерал) и да влезе в новините с леко неуместния буквален превод на споменатия по-горе цитат.

"На онези, които все още робуват на стереотипи и смятат, че въоръжените сили не са за жени, ще припомня думите на Елинор Рузвелт, че жената е като пакетче чай, не се знае колко е силна, докато не я пуснеш в гореща вода."

Караянчева препраща към бившата Първа дама на САЩ Елинор Рузвелт (1884-1962) като автор на цитата, и това щеше да е вярно, ако проверката на фактите приключваше с преглед на мотивационни картинки от Pinterest.

Съпругата на Франклин Д. Рузвелт е известна с благотворителните си инициативи и с ролята си за разширяване на правата на жените и малцинствата. Елинор Рузвелт е и първият комисар на ООН по човешките права. Разбирането за женската сила звучи като нещо, което тя би потвърдила от личния си опит на жена през 40-те.

Цитатът за "пакетчето чай" обаче не й принадлежи. Сайтът Quote Investigator, който се занимава с произхода на най-често срещаните "мъдри фрази от велики хора", показва доста по-различна картина. Първият писмен запис на тази реплика датира от средата на 19 век и се свързва с ирландска поговорка. Аналогията със силния чай е предшествана от друг тип сравнения: "Мъжът е като яйце - колкото по-дълго го държиш в гореща вода, толкова по-твърд става" (из коментар във вестник Irish Miscellany от Бостън през 1858 г.).

През 1915 г. вестник Times-Picayune, издаван в Сиатъл, споменава следната фраза - "Мъжете са като чая. Истинската им сила не се вижда, докато не ги потопят в гореща вода".

Изразът "to be in hot water" означава "да се намираш в трудна ситуация, в която има риск да си навлечеш критики или наказание" - затова сравнението звучи много по-удачно в оригинал, отколкото преведено механично на български език.

През 1963 г. Дороти Елстън (активистка на Републиканската партия) за първи път заменя "мъж / човек" с "жена" в репликата за силата на пакетчето чай. Оттам нататък антифеминистката Филис Шлафли взема тази фраза на въоръжение в политическите си речи през 60-те, за да обясни защо натискът към радикални промени на ролята на жените в обществото ще срещне толкова силна съпротива.

Едва през 90-те години на 20 век името на Елинор Рузвелт се прикрепя към някогашната поговорка за жената и чая. Хилари Клинтън е една от известните личности, които (неправилно) посочват бившата Първа дама за първоизточник на въпросния афоризъм.

Проблемът с неточния цитат на Цвета Караянчева нямаше да се появи, ако текстописците й бяха проявили малко повече творчество при подготовката й за срещата с жените - полицаи, военни и разузнавачи.

Председателят на парламента има връзка със системата за национална сигурност не само като охранявано лице от НСО - тя получава всекидневни пълни отчети от службите, каквито четат президентът и премиерът.

От позицията си на жена, заемаща най-високата държавна позиция, Караянчева би трябвало да говори от първо лице за сексизма, стереотипите, снизхождението и подценяването на личните способности.

Изтеклите записи от разговорите на Бойко Борисов показаха само кратък епизод от унижението и подигравките, на които са подлагани дори най-овластените жени в управлението.

Цвета Караянчева украси Фейсбука си с бадж #АзВярвам на Бойко Борисов

Попарването с "гореща вода" така и не й даде сили да защити името си и репутацията на институцията, която представлява.

Но и набедената "майка на нацията" Цецка Цачева също не намери аргументи, за да се разграничи от елементарния образ, който й създадоха "доброжелателите" от партията. Така и не успя да разубеди масовото възприятие, че "жена не може да приема строя". Председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова също не се защити, когато приносът й към публичния дебат беше сведен до подигравки с прическата "фъш-фъш" от страна на премиера.

Когато Цвета Караянчева говори за способността на жените да откриват решения за посредничество при политически кризи, можеше да прояви чувство за хумор и да напомни, че когато мъжете в ГЕРБ са създавали проблеми, винаги са изпращали жените, за да поправят щетите чрез парламентарни преговори (и през 2014, и през 2020).

Нищо от това не присъстваше в речта й, а клишето се превърна в единствената новина от събитието. Както е казала Елинор Рузвелт - никой не може да те накара да се чувстваш низш без твоето съгласие. Или това не беше нейна реплика?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023