Двама души са задържани заради радиоактивния америций край Пловдив Снимка: © Скрийншот, bTV

Двама души са задържани при акцията, при която беше открито голямо количество радиоактивен изотоп америций. Арестуваните са с повдигнати обвинения за тежки умишлени престъпления, които предвиждат до 5 години затвор.

Това стана ясно от съвместен брифинг на Окръжната прокуратура на Пловдив, МВР и ДАНС.

По време на специализираната операция са иззети общо 80 плочки край Пловдив и Карлово. Те са източник на йонизиращи лъчения на америций 241.

Според разследващите токсичният елемент, който е забранен и опасен за здравето на хората, е бил държан с цел продажба. Търгували са по 5000 евро за една плочка.

Претърсени са общо 6 адреса в Пловдивско. В автомобил край Пловдив са намерени 44 броя плочки, които са източник на йонизиращи лъчения и са с изотоп на америций, а в имот във вилна зона край Карлово други 35 броя. На домашен адрес в Пловдив е открита 1 плочка.

Оказва се, че къщата, в която е открит част от опасния метал, се намира на метри от полицейското управление в Карлово.

Имотът е собственост на трима братя и една сестра, които се занимават с животновъдство, а фермите им са в близко карловско село.

Арестуваните са над 60-годишни и са от Пловдив. Имат търговски дружества.

Председателят на ДАНС Петър Тончев заяви, че в хода на акцията първоначално са задържани 4 лица.

"При извършените полеви измервания за радиоактивен контрол са установени максимални стойности и над дозата. Замерени са над 430 пъти над нормата на естествения радиационен фон за България", каза председателят на ДАНС Петър Тончев.

Той допълни, че излъчения радиационен фон извън нормите е на около метър разстояние от плочките.

"Задържаният материал би могъл да се използва за т. нар. "мръсна бомба". Такова устройство може да причини човешки жертви", коментира още Тончев.

Секретната операция е била подготвена много внимателно, предвид опасното естество на веществото.

На брифинга разследващите увериха, че намереното количество америций се съхранява на безопасно за обществото място - в държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци".

Америцият е изкуствено получен радиоактивен химичен елемент от групата на актинидите. Той е 95-я елемент в периодичната система на Менделеев.

Елементът е получен изкуствено през 1944 г. от екипа на Глен Сиборг от Бъркли, Калифорния в Металургичната лаборатория на Университета в Чикаго, като част от Проекта „Манхатън“.

Изотопът се съхранява при специални условия заради неговото йонизиращо лъчение. Той свети в тъмното, а точката му на топене е 1175°C.


Откриха голямо количество радиоактивен метал при секретна операция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел отговори с удар по Бейрут след масирана атака от "Хизбула"

Групировката изстреля повече от 100 ракети към Северен Израел

15:39 - 20.09.2024