Двама нови обвиняеми по делото "Перник"

Още двама души са арестувани и привлечени като обвиняеми по разследването за водната криза в Перник.

Иван Витанов - бившият ръководител на ВиК-Перник до януари 2020 г. - е обвинен в умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка.

Севделина Ковачева - бивш зам.-кмет на общината и временно изпълняваща функциите на кмет между септември и ноември 2019 г. - е обвинена в длъжностно престъпление, съобщава говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Ковачева е част от екипа на бившия кмет на Перник Вяра Церовска (ГЕРБ), като поема нейните функции в седмиците на предизборната кампания преди местния вот през 2019.

Двамата са арестувани за 72 часа, като Специализираният съд трябва да се произнесе по искане за постоянно задържане под стража.

Това са първите действия на прокуратурата по привличане на обвиняеми след ареста на бившия министър на околната среда и водите Нено Димов, който ще отговаря пред съда заради разрешаването за ползване на вода от язовир "Студена" въпреки заплахата от изчерпване на питейната вода за града.

Обвиненията срещу Витанов и Ковачева

Иван Витанов е обвинен за това, че "умишлено не е положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество – на водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник и на водата за питейно-битови нужди от яз.“Студена“.

Прокуратурата твърди, че той уимишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на служителите във ВиК-Перник, вследствие на което е последвало разпиляване на имущество. Оценката на предполагаемите вреди е в приблизителен размер на 11 690 000 лв. Прокуратурата е стигнала до тази сума на база на цената на 7 млн. кубични метра вода.

Витанов ще отговаря и за сделки, свързани с купуването и наемането на измервателни уреди за "Студена". Изчезването на водомера за отчитането на разхода на язовира стана публично достояние от разпитите на свидетели по разследването. От тях стана ясно и че уредът не е собственост на ВиК-Перник, а се е ползвал под наем и е отстранен без предупреждение малко след началото на водния режим.

Бившият зам.-кмет Севделина Ковачева е обвинена за това, че не е предприела мерки за въвеждане на режим на водата в населените места от община Перник през месец октомври 2019 г., когато е предупредена писмено от Иван Витанов за силното намаляване на водния ресурс в язовира. В същото писмо Витанов е предложил действия за въвеждането на режим. Той обаче беше задействан едва на 18 ноември по предложение на новоизбрания кмет на града Станислав Владимиров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024