Двама от най-известните Covid-скептици в САЩ и Великобритания починаха от коронавируса Снимка: © Getty Images

„Ако никога не си бил болен, си мислиш, че няма да се разболееш. Така се поддаваш на антиваксърските настроения. Най-страшното нещо на света обаче е да не ти достига въздух“.

Това са думи на 40-годишният Маркъс Бъркс от Стафордшър, Великобритания. Той стана един от най-известните противници на Covid-мерките и имунизацията в страната, а през август беше приет в болница след заразяване с коронавирус. Този петък Маркъс е починал от SARS-CoV-2.

Бъркс дълго време се лекуваше в интензивното отделение на Университетската болница в Стоук. Преди смъртта си обяви пред BBC, че е бил „шокиран“ как състоянието му се е влошило от вируса, и осъзна, че „наистина“ се е разболял.

Той оставя бременната си съпруга Лис, която написа във Facebook, че „болката е непоносима“, а сърцето ѝ е „раздирано от мъка“.

Маркъс и Лис са известни британски музиканти, които записват електронна музика като част от групата Capella.

40-годишният Бъркс се определяше като човек, който се храни здравословно и спортува пет пъти на седмица. Той не е бил ваксиниран, но веднага след като беше приет в лечебно заведение и се срещна със симптомите на Covid-19, побърза да мотивира хората да си поставят дози от препаратите.

„Игнорирах всичко това и го отлагах. Първото нещо, което бих казал на семейството си, е да се ваксинират. Бих го казал на всеки, когото срещна. В първия момент, в който и аз мога да си поставя доза, определено ще го направя“, заяви преди седмици Бъркс, цитиран от BBC.

Той казваше, че информацията за пандемията е „изкривена“ от любителите на конспирациите в социалните мрежи. Поддал им се е, но след това е стигнал до инфекция и проблеми с дишането, за да види, че вирусът наистина съществува.

В събота подобен случай имаше и в САЩ. Един от най-известните Covid-скептици от Тексас – Кейлъб Уолъс – почина от коронавирус на 30-годишна възраст. Той беше баща на 3 деца и очакваше четвърто през септември.

Уолъс се обяви за „защитник на свободата“, организираше протести на антиваксъри и обясняваше във видеата си в социалните мрежи, че се бори за това хората да могат да ходят на работа и да се срещат с останалите, а не да се затварят у дома.

Съпругата му Джесика казва, че Уолъс отказал да се тества и да се подложи на медицински грижи след появата на симптомите на Covid-19, за да не попадне в статистиката на инфектираните. Вместо това се лекувал сам с коктейл от витамин C, цинк, аспирин и ивермектин.

Кейлъб Уолъс е бил на апарат за изкуствено обдишване в болница в Сан Анджело в продължение на 12 дни, като накрая дробовете му са били унищожени от фиброза.

Той е бил безработен и наскоро е започнал кампания по набиране на средства за семейството си в платформата GoFundMe. Искал е да събере пари за изплащане на ипотека, за сметки за ток и за грижите за трите му малки момичета.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024