Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Председателят на Младежкия ГЕРБ Георг Георгиев е феноменът на Избори 2022 - заради неговото депутатско място двама от преференциално избраните народни представители на ГЕРБ в Ловеч се отказват от спечелените си мандати.

Георгиев беше на избираемо второ място в ловешката листа след Николай Нанков и четвърти в София 24, където ГЕРБ взема само три мандата.

В Ловеч обаче вътрешната битка за преференции явно е била по-сериозна от предварителните планове на партията.

Георгиев е изместен заради преференциалния вот на No.3 Иван Миховски - бивш депутат с бизнес в Троян, който печели 11.27% от всички гласове за ГЕРБ в областта.

БНР съобщава, че изненадващо няколко дни след изборите Иван Миховски сам се е отказал от току-що спечеления си мандат.

Отказ от депутатско място е заявил и No.5 в листата на ГЕРБ-Ловеч Иван Грънчаров - кмет на Луковит, който също има повече лични гласове от Георг Георгиев с преференции над 7%.

Така 30-годишният Георгиев влиза от третия опит в Ловеч, където е взел само 295 лични гласове, срещу 1458 за Миховски и 1223 за Грънчаров.

Другият му шанс през 24 МИР София беше блокиран, защото преди него влизат Тома Биков, юристката Рая Назарян и Евгения Алексиева. Никой от тях не е избран от алтернативна листа и явно няма намерения да губи мандата си, което е наложило разместването на позициите в Ловеч.

Това ще е третият мандат на Георг Георгиев в Народното събрание за последните няколко години. През 2021 той успя да спечели място само в 45 НС. През юли 2021 той остана без място от Перник заради слабия резултат на ГЕРБ в областта, а през ноември 2021 беше изместен с преференция от последната в пернишката листа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022