Две места лишиха Исландия да стане първата страна в Европа с женско мнозинство в парламента Снимка: © Getty Images

Исландия беше на път да се превърне в първата европейска страна, която избира парламент с женско мнозинство. Първоначалните резултати след изборите показаха, че жените печелят 33 от 63 места (52%), но след повторно преброяване стана ясно, че ще са с три по-малко – общо 30.

Нито една държава в Европа не е преминавала 50-процентовата бариера за жени народни представители. Най-близо до момента беше Швеция с 47%, сочат данните на Inter Parliamentary Union.

Резултатите в Исландия показват, че в новия парламент ще има с 6 жени повече, отколкото в предишния. Островната страна няма квота за женско представителство в законодателната власт, както в някои други страни, макар няколко партии да изискват определен минимум от жени-кандидати.

През 2017 премиер на Исландия стана Катрин Якобсдотир, а нейното „Ляво зелено движение“ спечели най-много гласове в неделя. Не е ясно обаче дали коалицията на ляво-центристите няма да се разпадне. Те внесоха стабилност в Исландия през последните четири години след десетилетие на политически кризи, но популярността на десните се увеличи и разклати позициите им.

Според местната телевизия RUV – коалицията все пак ще разполага с 37 места в парламента, което ще е достатъчно за сформиране на управленско мнозинство.

Настоящото правителство, съставено от „Ляво зелено движение“, консервативната Партия на независимостта и центристката Прогресивна партия, обяви преди изборите, че ще преговаря за продължаване на сътрудничеството, ако има мнозинство.

Страната с население около 357 хиляди души обаче попадна под вниманието на световните медии по друга причина. Първоначално обявеното мнозинство от жени в парламента беше наречено историческо постижение от президента Гудни Йоханесон, преди повторното броене да покаже друг изход на събитията.

Исландия дълги години е считана за един от най-добрите примери за равенство между половете. Тя бе избрана за държава №1 в класацията на Световния икономически форум по този компонент за 12-а поредна година.

Първият закон за равно заплащане на мъже и жени в Исландия датира от 1961 г. Тя бе и първата страна в света, която избра жена президент през 1980 г.

Парламентите на само 5 страни имат повече жени народни представители. На първо място е Руанда, като процентът им в законодателния орган на африканската страна е 61,3%. Следват Куба с 53,4%, Никарагуа с 50,6%, Мексико и ОАЕ с по 50%.


Германците не харесват нито една от възможните коалиции - "светофар", "Ямайка" и SPD/CDUАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024