Снимка: © Getty Images

Исландия беше на път да се превърне в първата европейска страна, която избира парламент с женско мнозинство. Първоначалните резултати след изборите показаха, че жените печелят 33 от 63 места (52%), но след повторно преброяване стана ясно, че ще са с три по-малко – общо 30.

Нито една държава в Европа не е преминавала 50-процентовата бариера за жени народни представители. Най-близо до момента беше Швеция с 47%, сочат данните на Inter Parliamentary Union.

Резултатите в Исландия показват, че в новия парламент ще има с 6 жени повече, отколкото в предишния. Островната страна няма квота за женско представителство в законодателната власт, както в някои други страни, макар няколко партии да изискват определен минимум от жени-кандидати.

През 2017 премиер на Исландия стана Катрин Якобсдотир, а нейното „Ляво зелено движение“ спечели най-много гласове в неделя. Не е ясно обаче дали коалицията на ляво-центристите няма да се разпадне. Те внесоха стабилност в Исландия през последните четири години след десетилетие на политически кризи, но популярността на десните се увеличи и разклати позициите им.

Според местната телевизия RUV – коалицията все пак ще разполага с 37 места в парламента, което ще е достатъчно за сформиране на управленско мнозинство.

Настоящото правителство, съставено от „Ляво зелено движение“, консервативната Партия на независимостта и центристката Прогресивна партия, обяви преди изборите, че ще преговаря за продължаване на сътрудничеството, ако има мнозинство.

Страната с население около 357 хиляди души обаче попадна под вниманието на световните медии по друга причина. Първоначално обявеното мнозинство от жени в парламента беше наречено историческо постижение от президента Гудни Йоханесон, преди повторното броене да покаже друг изход на събитията.

Исландия дълги години е считана за един от най-добрите примери за равенство между половете. Тя бе избрана за държава №1 в класацията на Световния икономически форум по този компонент за 12-а поредна година.

Първият закон за равно заплащане на мъже и жени в Исландия датира от 1961 г. Тя бе и първата страна в света, която избра жена президент през 1980 г.

Парламентите на само 5 страни имат повече жени народни представители. На първо място е Руанда, като процентът им в законодателния орган на африканската страна е 61,3%. Следват Куба с 53,4%, Никарагуа с 50,6%, Мексико и ОАЕ с по 50%.


Германците не харесват нито една от възможните коалиции - "светофар", "Ямайка" и SPD/CDUАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му

САЩ и Южна Корея изстреляха 4 ракети в отговор на провокация на Северна Корея

Това се случва ден след като заради изстреляна от Северна Корея ракета принуди Япония да обяви тревога

Как гласуваха наводнените села в Карловско на 2 октомври

Един месец след бедствието - какво се случи на изборите в Каравелово, Богдан, Слатина, Розино и Столетово

Потвърди се смъртта на още двама души при взрива в "Арсенал"

Жертвите са мъж на 55 г. и две жени на 53 и 43 г.