Снимка: © Getty Images

Исландия беше на път да се превърне в първата европейска страна, която избира парламент с женско мнозинство. Първоначалните резултати след изборите показаха, че жените печелят 33 от 63 места (52%), но след повторно преброяване стана ясно, че ще са с три по-малко – общо 30.

Нито една държава в Европа не е преминавала 50-процентовата бариера за жени народни представители. Най-близо до момента беше Швеция с 47%, сочат данните на Inter Parliamentary Union.

Резултатите в Исландия показват, че в новия парламент ще има с 6 жени повече, отколкото в предишния. Островната страна няма квота за женско представителство в законодателната власт, както в някои други страни, макар няколко партии да изискват определен минимум от жени-кандидати.

През 2017 премиер на Исландия стана Катрин Якобсдотир, а нейното „Ляво зелено движение“ спечели най-много гласове в неделя. Не е ясно обаче дали коалицията на ляво-центристите няма да се разпадне. Те внесоха стабилност в Исландия през последните четири години след десетилетие на политически кризи, но популярността на десните се увеличи и разклати позициите им.

Според местната телевизия RUV – коалицията все пак ще разполага с 37 места в парламента, което ще е достатъчно за сформиране на управленско мнозинство.

Настоящото правителство, съставено от „Ляво зелено движение“, консервативната Партия на независимостта и центристката Прогресивна партия, обяви преди изборите, че ще преговаря за продължаване на сътрудничеството, ако има мнозинство.

Страната с население около 357 хиляди души обаче попадна под вниманието на световните медии по друга причина. Първоначално обявеното мнозинство от жени в парламента беше наречено историческо постижение от президента Гудни Йоханесон, преди повторното броене да покаже друг изход на събитията.

Исландия дълги години е считана за един от най-добрите примери за равенство между половете. Тя бе избрана за държава №1 в класацията на Световния икономически форум по този компонент за 12-а поредна година.

Първият закон за равно заплащане на мъже и жени в Исландия датира от 1961 г. Тя бе и първата страна в света, която избра жена президент през 1980 г.

Парламентите на само 5 страни имат повече жени народни представители. На първо място е Руанда, като процентът им в законодателния орган на африканската страна е 61,3%. Следват Куба с 53,4%, Никарагуа с 50,6%, Мексико и ОАЕ с по 50%.


Германците не харесват нито една от възможните коалиции - "светофар", "Ямайка" и SPD/CDUАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти