Двете фирми, събиращи такси от тол системата, взели 57 млн. лв. комисиона Снимка: © Булевард България

Двете фирми, които събират тол такси и плащанията за електронни винетки от името на Агенция "Пътна инфраструктура" в качеството си на национални доставчици на услуги, са получили 57 млн. лв. от комисиони за две години и половина.

Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие Захари Христов пред 7/8 ТВ, като заяви, че става въпрос за фирмите "Интелигентни трафик системи" и "Конкорд Смарт Инфраструктура".

Преди създаването на Националното тол управление през 2019, отделът, който събирал таксите от винетки, получавал комисиона от 1,5%. Сега двете въпросни компании печелели по 7% от приходите от стойността на всяка тол такса и винетка.

АПИ имала договори с пет фирми-партньори в тол системата, но само тези две били реално функциониращи, тъй като останалите не са постигнали „оперативна съвместимост със системата на АПИ“.

Захари Христов каза, че за изграждането и управлението на тол системата са сключени общо 28 договора. Основният е за нейното изграждане на стойност 180 млн. лв. с "Капш Трафик Сълюшън". Останалите са за допълнителни дейности за общо 46 млн. лв.

В края на юни Христов и служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова дадоха пресконференция, на която направиха заключение от проверките на тол системата и заявиха, че тя е неефективна, но скъпа.

МРРБ отчете 70 млн. лв. несъбрани глоби от почти неработещата, но скъпа тол система

Стана ясно, че са се натрупали 200 хиляди необработени нарушения, което се равнява на несъбрани 70 милиона лева от глоби.

През 2019 г., преди въвеждането на тол таксите, приходите от е-винетки са били 392 млн. лв. През 2020 г. с е-винетки, маршрутни карти и тол декларации са събрани с 600 хиляди лева по-малко. Тази година постъпленията продължават да намаляват и са нужни още поне 185 милиона лева приходи, за да може да се каже, че системата поне се самоиздържа.

Освен това – много малко от контролните камери, следящи за нарушители, реално работят. Във вторник Захари Христов каза, че общо по пътищата били поставени 295, но функциониращи са едва 30 от тях.

Все още над 80% от парите в тол системата идват от винетки, а тежестта не се прехвърля върху товарните автомобили, които най-много рушат републиканските пътища.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024