Снимка: © Булевард България

Двете фирми, които събират тол такси и плащанията за електронни винетки от името на Агенция "Пътна инфраструктура" в качеството си на национални доставчици на услуги, са получили 57 млн. лв. от комисиони за две години и половина.

Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие Захари Христов пред 7/8 ТВ, като заяви, че става въпрос за фирмите "Интелигентни трафик системи" и "Конкорд Смарт Инфраструктура".

Преди създаването на Националното тол управление през 2019, отделът, който събирал таксите от винетки, получавал комисиона от 1,5%. Сега двете въпросни компании печелели по 7% от приходите от стойността на всяка тол такса и винетка.

АПИ имала договори с пет фирми-партньори в тол системата, но само тези две били реално функциониращи, тъй като останалите не са постигнали „оперативна съвместимост със системата на АПИ“.

Захари Христов каза, че за изграждането и управлението на тол системата са сключени общо 28 договора. Основният е за нейното изграждане на стойност 180 млн. лв. с "Капш Трафик Сълюшън". Останалите са за допълнителни дейности за общо 46 млн. лв.

В края на юни Христов и служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова дадоха пресконференция, на която направиха заключение от проверките на тол системата и заявиха, че тя е неефективна, но скъпа.

МРРБ отчете 70 млн. лв. несъбрани глоби от почти неработещата, но скъпа тол система

Стана ясно, че са се натрупали 200 хиляди необработени нарушения, което се равнява на несъбрани 70 милиона лева от глоби.

През 2019 г., преди въвеждането на тол таксите, приходите от е-винетки са били 392 млн. лв. През 2020 г. с е-винетки, маршрутни карти и тол декларации са събрани с 600 хиляди лева по-малко. Тази година постъпленията продължават да намаляват и са нужни още поне 185 милиона лева приходи, за да може да се каже, че системата поне се самоиздържа.

Освен това – много малко от контролните камери, следящи за нарушители, реално работят. Във вторник Захари Христов каза, че общо по пътищата били поставени 295, но функциониращи са едва 30 от тях.

Все още над 80% от парите в тол системата идват от винетки, а тежестта не се прехвърля върху товарните автомобили, които най-много рушат републиканските пътища.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът