Снимка: © Булевард България

Двете фирми, които събират тол такси и плащанията за електронни винетки от името на Агенция "Пътна инфраструктура" в качеството си на национални доставчици на услуги, са получили 57 млн. лв. от комисиони за две години и половина.

Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие Захари Христов пред 7/8 ТВ, като заяви, че става въпрос за фирмите "Интелигентни трафик системи" и "Конкорд Смарт Инфраструктура".

Преди създаването на Националното тол управление през 2019, отделът, който събирал таксите от винетки, получавал комисиона от 1,5%. Сега двете въпросни компании печелели по 7% от приходите от стойността на всяка тол такса и винетка.

АПИ имала договори с пет фирми-партньори в тол системата, но само тези две били реално функциониращи, тъй като останалите не са постигнали „оперативна съвместимост със системата на АПИ“.

Захари Христов каза, че за изграждането и управлението на тол системата са сключени общо 28 договора. Основният е за нейното изграждане на стойност 180 млн. лв. с "Капш Трафик Сълюшън". Останалите са за допълнителни дейности за общо 46 млн. лв.

В края на юни Христов и служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова дадоха пресконференция, на която направиха заключение от проверките на тол системата и заявиха, че тя е неефективна, но скъпа.

МРРБ отчете 70 млн. лв. несъбрани глоби от почти неработещата, но скъпа тол система

Стана ясно, че са се натрупали 200 хиляди необработени нарушения, което се равнява на несъбрани 70 милиона лева от глоби.

През 2019 г., преди въвеждането на тол таксите, приходите от е-винетки са били 392 млн. лв. През 2020 г. с е-винетки, маршрутни карти и тол декларации са събрани с 600 хиляди лева по-малко. Тази година постъпленията продължават да намаляват и са нужни още поне 185 милиона лева приходи, за да може да се каже, че системата поне се самоиздържа.

Освен това – много малко от контролните камери, следящи за нарушители, реално работят. Във вторник Захари Христов каза, че общо по пътищата били поставени 295, но функциониращи са едва 30 от тях.

Все още над 80% от парите в тол системата идват от винетки, а тежестта не се прехвърля върху товарните автомобили, които най-много рушат републиканските пътища.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?