Френските власти са запорирали 41 луксозни недвижими имота, притежавани от руски олигарси в списъка на санкциите на ЕС. Сред тях са именията на хора като Роман Абрамович, Генадий Тимченко, Аркадий Ротенберг, Александър Пономаренко и др. Общата стойност на блокираните къщи и апартаменти е близо 620 милиона долара.

Концентрацията на имуществото е доста голяма. Според справка на "Форбс" - 31 от тях са притежавани от 8 руски милиардери чрез френски компании, които се създават единствено за управление на недвижими имоти.

Голяма част от тях се намират на Лазурния бряг или в Алпите, но не само - собственикът на Магнитогорския металургичен комбинат Виктор Рашников се е сдобил с няколко апартамента на "Авеню Габриел" в центъра на Париж, които се намират точно до сградата на Елисейския дворец, резиденцията на президента на Франция.

Запор е наложен и върху Вила "Нелкот" - имение, притежавано от дъщерята на Рашников Олга във Вийфранш-сюр-Мер край Ница. Сградата, построена в края на 19 век, е с шест спални със самостоятелни бани, басейн, кристални полилеи. През 40-те години е ползвана от Гестапо по време на нацистката окупация на Франция, а през 1971 г. Кийт Ричардс от "Ролинг Стоун" живее в нея под наем.

Рашников е "съсед" с бившата жена на Роман Абрамович в Париж - в сградата, която гледа към градината на Елисейския дворец. Ирина Маландина е придобила един апартамент в "Авеню Габриел" за 17,5 млн. долара. Приблизителната стойност на запорираните недвижими имоти на Рашников е 200 млн. долара по изчисления на "Форбс".

Най-скъпи са загубите на Абрамович във Франция.

Олигархът притежава имението "Шато дьо ла Крое" в Антиб на Френската ривиера, което някога е притежавано от абдикиралия британски крал Едуард VIII. Освен вилата с 12 спални към него се приспада и поземлен имот от над 17 акра земя.

Абрамович притежава и курортен комплекс на френския остров Сент Бартс в Карибския басейн. Имуществото под запор, свързано с Абрамович във Франция, е за 340 млн. долара.

Доскорошният директор на летище "Шереметиево" Алекандър Пономаренко вече няма контрол върху двете си вили на Сен-Жан-Кап-Фера на Лазурния бряг. Вилите са разположени върху площ от над 15 000 кв.м. и са притежавани от дружество, собственост на партньорката му Наталия Рожкова. Сградите са купени от Пономаренко през 2008 г. за 134 млн. долара.

Аркадий Ротенберг - прочутият спаринг партньор по джудо на Владимир Путин, който твърдеше, че е реалният собственик на президентския дворец в Геленджик от разследването на Алексей Навални - също е избрал Франция за едно от ваканционните си жилища. Това е Вила "Шошана" - имение в Сен-Жан-Кап-Фера. Според France 3 вилата е трябвало да бъде предадена на бившата съпруга на Ротенберг - Наталия, с която той се развежда през 2013 г. Въпреки че решението е потвърдено от съда в Лондон и е влязло в сила, сградата е останала под контрола на милиардера. Самият той няма право да влиза в ЕС заради санкциите, но не е разрешил и на жена си да използва вилата.

Сред запорираните имения е и вилата на Алексей Кузмичов "Lа Petite Ourse" в Сен Тропе, придобита за 57 млн. долара. Кузмичов има и две яхти, които бяха задръжани от френските власти в средата на март. Съоснователят на "Алфа груп" е притежател и на две големи жилищни сгради в центъра на Париж.

Андрей Мелниченко, собственик на завода за торове "Еврохим" и "Сибирксата въглищна енергийна компания", има вила в Антиб на Френската ривиера с домашно кино, винена изба, сауна и басейн. През 2005 г. той организира сватбата си във вилата, като Уитни Хюстън и Кристина Агилера пеят наживо. Двете му суперяхти вече бяха запорирани в Триест и близо до Сейшелите. Стойността на имота е около 80 млн. долара.

Мелниченко твърди, че санкциите срещу него са "абсурдни и безсмислени" и възнамерява да ги обжалва.

Вадим Мошкович, който контролира земеделския холдинг "Русагро", притежава по-"скромна" вила за 6 млн. долара в Ница.

Олигархът Генадий Тимченко е санкциониран отдавна, но съпругата му Елена и дъщеря им Ксения бяха извън забранителните списъци до април 2022. Двете жени притежават четири жилищни сгради и петзвезден хотел в Льо Лаванду на Ривиерата. Фирмата Sogeco, която Елена Ермакова контролира с мажоритарен дял, е собственик и на спа-хотел в алпийски курорт Мерибел. Всички техни имоти във Франция вече са запорирани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024