Снимка: © bTV

Бившият финансов министър Симеон Дянков предложи създаването на извънпарламентарна комисия от експерти, която да помогне на правителството за справяне с икономическата криза. Попитан в интервю за bTV дали може такава комисия да е съставена от него и бившите премиери и финансови министри - Иван Костов и Пламен Орешарски, той отговори: „Защо не?“.

„Смятам, че правителството трябва да се облегне и на други експерти – извън парламента, извън политическите сили. Трябва да каже: „Дайте да видим и другите хора какво смятат. Дайте да направим една извънпарламентарна комисия“. Такава има в повечето европейски държави. Има хора, които са минали през кризи и са се справяли – г-н Иван Костов, г-н Орешарски, други финансови министри и експерти“, каза Дянков, който беше финансов министър в първия кабинет на Бойко Борисов.

„Аз участвам в такава комисия в Англия, където вече мислят какво държавата да направи сега, а не след като мине кризата“, добави той.

„Да, възможно е, защо не“, отговори той на въпроса дали би участвал в комисия от експерти у нас с Костов и Орешарски. „Това са хора, които са участвали в процесите на държавата преди време. Знаем как се прави финансова и икономическа политика. Може да се направи и от независими експерти, не е нужно да са бивши финансови министри. Това правителство изглежда изморено, изчаква и си мисли, че следващото правителство ще се справи. Трябва да се действа сега, а не след кризата“, каза Дянков.

Той смята, че 2021 г. ще бъде по-тежка от икономическа гледна точка спрямо настоящата. Според него – вече „нямаме резерви“, а част от спестяванията на фирмите и семействата са изчерпани.

„Правителството просто тича след кризата, вместо да помисли кои сектори са най-засегнати от нея. Причината е, че няма икономисти в правителството, които да кажат в предишни кризи по какъв начин се е работило и какви мерки трябва да се предприемат, преди ситуацията да е станала още по-лоша за бизнеса, а след време и за банките“, каза Дянков, но все пак сподели, че банките у нас са „достатъчно стабилни“, за да избегнат криза след година или две.

Според него - главното, което трябва да направи правителството, е да прецени в следващите месеци в кои сектори ще бъде най-тежко. „Какво можем да направим сега? Разговорите с бизнеса вече са минали, имаме знания какво става в другите държави. И при трета, и при четвърта вълна, тепърва ще се развива тежката ситуация в някои сектори“.

Дянков очаква, че след около 2 години ще има вдигане на данъците. „Вероятно е да се вдигне ДДС, защото това е по-лесен начин да се събират повече приходи от бюджета“, каза той и добави: „Трябваше да има други промени в бюджета, като например част от парите от военния бюджет да се прехвърли към бизнеса. А не да се харчи повече“.


Симеон Дянков: Защо се харчат пари за отбрана? В бизнеса трябва да влязат още между 3 и 5 млрд. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията