Снимка: © bTV

За бизнеса трябва да се отпуснат още между 3 и 5 млрд. лева за следващата година. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю за „Тази сутрин“ по bTV.

Според него – в новия бюджет има много социални мерки, които ще бъдат от полза, но няма достатъчно мерки в подкрепа на бизнеса - нещо, което не е проблем в други страни в Европа и в САЩ.

„Следващата 2021 г. няма да е по-лесна от тази година. Отсега трябва да се мисли за повече пари и мерки за бизнеса“, каза Дянков.

„Ще влезем в новата година и ще стане така, че ще трябва да се дават все повече пари за пера, които не са определени в сегашния бюджет. Ще се наложи новото правителство да променя бюджета още през април. Трябва към бизнеса да влезе още една допълнителна помощ между 3 и 5 млрд. лева“, каза той.

„Не бих казал, че бюджетът е разоряващ, но няма мерки за бизнеса. Пари има и нови заеми не са необходими“, посочи Дянков.

Бившият финансов министър добави, че процентите в мярката 60/40 трябва да се увеличат в полза на работодателите и дори заплатите да се поемат изцяло от държавата. Той посочи, че в другите страни от миналата седмица се въвеждат модели 90/10 и 85/15 в подкрепа на бизнеса. „Според мен това трябва да стане веднага в България и да не се чака следващата година. Да се увеличат процентите с готовност от следващата година, ако влезем в трета и четвърта вълна, да се стигне до 100% безвъзмездна помощ“.

Според него – в бюджета за 2021 не са предвидени буфери за евентуална трета или четвърта вълна на коронавируса, а такива трябва да има.

„За трета и четвърта вълна в този бюджет не са предвидени буфери. И това е моят апел към парламента - дайте достатъчно пари. Ако не дойде нова вълна, няма да се харчат“.

„Защо се харчат пари за отбрана сега? С кого ще се борим следващата година? Тези пари трябва да влязат за здраве и бизнес. Бюджетът така е направен, че все едно кризата не продължава“, сподели още Дянков.

„Безработицата ще се увеличи. Ще стане още по-тежко. Затова буферите отсега трябва да се изградят. Засега не се притеснявам от дългова спирала. Говори се, че сме взели пари от Европа, но ние нямаме проекти нито за бизнеса, нито в социалната сфера“, каза бившият финансов министър.

Държавният бюджет за 2021 г. ще струва средно по 7557 лв. на българския данъкоплатец. Държавата ще похарчи общо 52,5 млрд. лв., а размерът на дълга към края на 2021 се очаква да достигне 31,9 млрд. лв. – или по 4589 лв. на човек от населението. Това показват данните на Института за пазарна икономика, които преди няколко седмици направиха „разходна бележка“ на българския данъкоплатец.


2021: Бюджет по време на пандемия

Бележка на данъкоплатеца: Колко дава българинът за Бюджет 2021 и каква е алтернативата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба