Снимка: © bTV

За бизнеса трябва да се отпуснат още между 3 и 5 млрд. лева за следващата година. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в интервю за „Тази сутрин“ по bTV.

Според него – в новия бюджет има много социални мерки, които ще бъдат от полза, но няма достатъчно мерки в подкрепа на бизнеса - нещо, което не е проблем в други страни в Европа и в САЩ.

„Следващата 2021 г. няма да е по-лесна от тази година. Отсега трябва да се мисли за повече пари и мерки за бизнеса“, каза Дянков.

„Ще влезем в новата година и ще стане така, че ще трябва да се дават все повече пари за пера, които не са определени в сегашния бюджет. Ще се наложи новото правителство да променя бюджета още през април. Трябва към бизнеса да влезе още една допълнителна помощ между 3 и 5 млрд. лева“, каза той.

„Не бих казал, че бюджетът е разоряващ, но няма мерки за бизнеса. Пари има и нови заеми не са необходими“, посочи Дянков.

Бившият финансов министър добави, че процентите в мярката 60/40 трябва да се увеличат в полза на работодателите и дори заплатите да се поемат изцяло от държавата. Той посочи, че в другите страни от миналата седмица се въвеждат модели 90/10 и 85/15 в подкрепа на бизнеса. „Според мен това трябва да стане веднага в България и да не се чака следващата година. Да се увеличат процентите с готовност от следващата година, ако влезем в трета и четвърта вълна, да се стигне до 100% безвъзмездна помощ“.

Според него – в бюджета за 2021 не са предвидени буфери за евентуална трета или четвърта вълна на коронавируса, а такива трябва да има.

„За трета и четвърта вълна в този бюджет не са предвидени буфери. И това е моят апел към парламента - дайте достатъчно пари. Ако не дойде нова вълна, няма да се харчат“.

„Защо се харчат пари за отбрана сега? С кого ще се борим следващата година? Тези пари трябва да влязат за здраве и бизнес. Бюджетът така е направен, че все едно кризата не продължава“, сподели още Дянков.

„Безработицата ще се увеличи. Ще стане още по-тежко. Затова буферите отсега трябва да се изградят. Засега не се притеснявам от дългова спирала. Говори се, че сме взели пари от Европа, но ние нямаме проекти нито за бизнеса, нито в социалната сфера“, каза бившият финансов министър.

Държавният бюджет за 2021 г. ще струва средно по 7557 лв. на българския данъкоплатец. Държавата ще похарчи общо 52,5 млрд. лв., а размерът на дълга към края на 2021 се очаква да достигне 31,9 млрд. лв. – или по 4589 лв. на човек от населението. Това показват данните на Института за пазарна икономика, които преди няколко седмици направиха „разходна бележка“ на българския данъкоплатец.


2021: Бюджет по време на пандемия

Бележка на данъкоплатеца: Колко дава българинът за Бюджет 2021 и каква е алтернативата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Освободете лицето ѝ": Журналисти носят маски в ефир в подкрепа на жените водещи от Афганистан

Кампанията #FreeHerFace е в знак на протест срещу нов закон на талибаните, дискриминиращ жените

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна