Джанет Йелън, която тръгва на почивка с куфар книги, може да е първата жена финансов министър на САЩ Снимка: © Getty Images

Когато попаднете на името на Джанет Йелън, няма как да не забележите колко често то е съпътствано от уточнението "първата жена начело на...".

На 74 години Йелън е постигнала повече в професионалния си живот, отколкото други икономисти могат да мечтаят. Тя е бивш председател на Федералния резерв (първата жена на този пост), главен икономически съветник на Бил Клинтън по време на азиатската финансова криза, преподавател по икономика в Харвард и Бъркли. Сред студентите й е и бившият главен икономист на Световната банка и финансов министър на САЩ Лари Съмърс.

Самата тя е правила докторската си дисертация под ръководството на нобеловия лауреат Джеймс Тобин. Нейните бележки по лекциите на професора стават толкова популярни сред колегите й, че Тобин я моли да ги публикува в самостоятелен учебник. В продължение на години копията от "Записките на Йелън" са използвани като наръчник за студентите в Харвард.

Тя е съпруга на носителя на Нобелова награда за икономика Джордж Акерлоф, с когото се запознава през 1977 г., докато и двамата работят като експерти във Фед. Йелън и Акерлоф са автори на множество общи научни изследвания, а техни близки твърдят, че семейството никога не тръгва на почивка без поне един куфар, пълен с книги по икономика.

Сега Йелън се готви за поредната си ключова роля в управлението на американската икономика. И отново това се случва в разгара на криза.

Както AP, така и Wall Street Journal съобщават, че 74-годишната Йелън е фаворитът на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън за финансов министър на САЩ.

И отново ще е "първата жена" на тази ръководна позиция в 232-годишната история на министерството, ако Конгресът одобри кандидатурата й.

Йелън ще поеме финансовото министерство на Съединените щати в период, в който икономиката на страната е под безпрецедентен натиск заради Covid-пандемията. Експертите предъпреждават, че икономиката може да влезе в повторна рецесия, докато щатите се опитват да овладеят разпространението на заразата с ограничителни мерки.

Йелън "наследява" висока безработица, увеличаващи се заплахи за оцеляването на малките предприятия и повторно свиване на потреблението след първия шок на пандемията от пролетта на 2020.

Мнозина от колегите й смятат, че тя е най-подходящият човек за управлението на системата в момент на криза. Главният икономист на одиторската компания Grant Thornton Даян Суонк я орпеделя като "извънредно талантлив човек" и "правилен избор в тези трудни времена". Нейтън Шийтс, бивш старши икономист във Федералния резерв, посочва, че Йелън има "уникална способност да обяснява икономическата политика по разбираем начин за всеки човек".

Евентуалното масово имунизиране с ефикасна и безопасна ваксина би могло да стимулира възстановяването на икономиката на САЩ през 2021 г., но устойчивостта на този ръст ще зависи от това дали Конгресът ще се споразумее по новия огромен пакет от помощи през предстоящата зима. Преговорите между Републиканците и Демократите блокираха преди месеци.

Йелън е привърженик на удължаването на програмите за правителствени стимули - както и подкрепа за щатските и местните власти, които имат нужда от сериозна помощ, за да не се стига до нови съкращения на работници.

Четирима от бившите ръководители на Фед: Джанет Йелън, Пол Волкър, Алън Грийнспан, Бен Бернанке

Тя е добре известна сред политическия елит в САЩ още от мандата си като председател на Федералния резерв от 2014 до 2018 г.

Познава се и с настоящия титуляр на поста Джером Пауъл, с когото са работили заедно в продължение на години.

Във времето, в което тя оглавява Фед, Йелън спечели похвали от страна на наблюдателите за това, че обръщаше специално внимание на социалните групи в неравностойно положение, включително на хората в дълготрайна безрабтоица, докато финансовото неравенство се увеличаваше във всички сектори на икономиката. Една от практиките на Йелън е да прави лични посещения в обучителните центрове в страната, за да покаже колко нужни са програмите за преквалификация на хората, търсещи по-добри работни места.

Извън призванието си в икономиката, Джанет Йелън е запален планинар и тенисист, a тя и съпругът й притежават колекция от марки, оценявана на повече от 15 000 долара (според финансовата й декларация от началото на мандата й във Федералния резерв).


Прочетете още:

Кой ще е новият държавен секретар на САЩ: Вокалист на банда, който вече е идвал в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024