Бившият премиер на Нова Зеландия Джасинда Ардърн сключи брак със своя дългогодишен партньор Кларк Гейфорд след дълго отлагане на сватбата.

Двамата са заедно вече цяло десетилетие и имат 5-годишна дъщеря, която се роди малко след встъпването на Ардърн в длъжност през 2018 г.

Те се сгодиха през 2019 г. и планираха да сключат брак скоро след това, но само няколко месеца по-късно избухна кризата около Covid-пандемията.

През 2022 г. плановете им да се оженят отново бяха отложени заради противоепидемичните мерки. По това време правителството на Нова Зеландия беше забранило събирания на повече от 100 души на едно място: "Това е животът. Аз не съм по-различна от хиляди други новозеландци", казваше тогавашният премиер.

Сега на сватбата им са поканени само роднини и приятели, както и няколко от най-близките колеги на Джасинда Ардърн. Сред гостите е бил и бившият премиер на Нова Зеландия Крис Хипкинс, който я наследи на поста след изненадващото ѝ решение да се оттегли през януари 2023.

Двамата младоженци са сключили брак във винарна в Хоукс Бей, на около 300 км от столицата Уелингтън. Британският Daily Mail описва локацията като "една от най-популярните за Instagram винарни в света".

43-годишната Ардърн е облечена в бяла рокла от дизайнерката Джулиет Хоган, с която има близки приятелски отношения.

Местните медии съобщават, че събитието е привлякло и вниманието на група антиваксъри, които са решили да организират протест край винарната в знак на продължаващо недоволство срещу политиката ѝ по време на пандемията.

Ардърн реши да подаде оставка след 5,5 г. на власт, като каза, че вече няма сили да изпълнява задълженията си в разгара на предизборната 2023.

Оттогава тя обви, че ще се присъедини временно към Харвардския университет като преподавател. През юни 2023 тя получи едно от най-висшите държавни отличия на Нова Зеландия за работата си като премиер по време на поредица от тежки кризи.

Джасинда Ардърн замени политиката за Харвард


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024