Снимка: © Getty Images

Основателят на Amazon Джеф Безос дарява 100 милиона щатски долара на организацията с нестопанска цел Feeding America, която снабдява мрежа от хранителни банки и станции в САЩ. Най-богатият човек на планетата обяви каузата си в четвъртък в профила си в Instagram в опит да помогне на хората, които нямат възможност да си осигурят достатъчно храна заради пандемията от коронавируса.

„Дори в нормални времена хранителният недостиг в американските домакинства е значителен проблем. За съжаление, Covid-19 увеличава още повече този стрес“, написа милиардерът.

„Хранителните банки и станции с нестопанска цел разчитат до голяма степен на излишната храна, останала от различни бизнеси. Например, много ресторанти даряват останалата си неизползвана храна. Но във времена на социална изолация ресторантите са затворени и много други обикновени бизнеси с излишък от хранителни продукти също не работят. Нещата стават по-лоши, ако броим намаляването на доставките и увеличеното търсене на услугите, предоставени от хранителните станции“, каза още Безос.

Дарението му идва на фона на критиките към Безос за това как не се е справил с мерките срещу Covid-19 в своята собствена компания.

Служители на Amazon бяха диагностицирани с коронавирус, а на 30 март работниците в изпълнителния център в Ню Йорк излязоха на протест срещу основателя на компанията. Те твърдяха, че фирмата за електронна търговия се е провалила във вземането на адекватни мерки, включително предупреждаване на служителите, че има техни заразени с Covid-19 колеги, както и дезинфекцията на склада.

„Парите идват и си отиват, но здравето е незаменимо“, това пишеше на един от плакатите, издигнати на протеста, като работниците призоваваха складът в Ню Йорк да затвори в продължение на две седмици, за да бъде почистен. „Джеф Безос, чуваш ли ни?“, пишеше на почти всички постери.

Amazon потвърди за един случай на Covid-19 в завода в Ню Йорк, но работниците казват, че е имало поне 10 заразени. 

„Целта е да затворим тази сграда и те ще я затворят, защото нито един пакет, нищо не излиза извън съоръжението без работници“, каза Дерик Палмър, който работи в сградата JFK8 вече четири години и половина.

Един от колегите му е дал положителна проба на 12 март, но работниците са научили няколко дни по-късно. В склада има персонал от повече от 4000 души.

„Това е пандемия. Хората буквално губят животите си заради този вирус. А Amazon не го приема сериозно. Не ни показват уважението, което ние изискваме. Няма да питаме за това. Ще го изискваме, защото, в края на краищата, ние сме сърцето и душата на тази сграда а не мениджърите. Те са в офисите си, а ние работим на първа линия“, каза той, цитиран от The Verge.

Работници от 19 склада на Amazon в САЩ са дали положителни проби за коронавирус, пишат американските медии. Към момента фирмата за електронна търговия преустанови работата само в съоръженията, които или правителството настоя да бъдат затворени, или протестиращите. Миналата седмица Amazon затвори за неопределено време склад в Шепърдсвил, Кентъки, след като трима работници бяха регистрирани като заболели от новия коронавирус и губернаторът на щата издаде заповед дейността там да бъде прекратена.

На 18 март център за сортиране на поръчки в Куинс, Ню Йорк, временно преустанови работата си, след като работниците излязоха навън, разбирайки за случай на Covid-19 в съоръжението. 

По принцип Amazon има стриктна политика да информира служителите си. Например, когато компанията обяви задължително допълнително работно време, работниците получават мейли и текстови съобщения на телефоните си, споделя Палмър от склада в Ню Йорк. „Никой не ни изпрати текст за този инцидент“, казва той.

Amazon съобщи, че компанията е засилила дезинфекцията и цялостното почистване на своите складове вследствие на пандемията от коронавируса, но работниците в сградата JFK8 и на други места казват, че мерките не са достатъчно ефективни.

„Отнасяй се с работниците си, както с клиентите си“, пишеше на един от плакатите на протеста срещу Amazon. „Спрете разпространението на вируса и останете вкъщи“.

От компанията обявиха още, че част от новите мерки са измерване на температурата на работниците и снабдяване с маски тип N-95, които ще бъдат предоставени на определени складове, пише Forbes. Самият Джеф Безос все още не е отговорил публично на критиките по свой адрес и не е коментирал официално протестите на служителите си.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет