Джеф Безос дари 100 млн. долара на фона на протести на собствените си служители Снимка: © Getty Images

Основателят на Amazon Джеф Безос дарява 100 милиона щатски долара на организацията с нестопанска цел Feeding America, която снабдява мрежа от хранителни банки и станции в САЩ. Най-богатият човек на планетата обяви каузата си в четвъртък в профила си в Instagram в опит да помогне на хората, които нямат възможност да си осигурят достатъчно храна заради пандемията от коронавируса.

„Дори в нормални времена хранителният недостиг в американските домакинства е значителен проблем. За съжаление, Covid-19 увеличава още повече този стрес“, написа милиардерът.

„Хранителните банки и станции с нестопанска цел разчитат до голяма степен на излишната храна, останала от различни бизнеси. Например, много ресторанти даряват останалата си неизползвана храна. Но във времена на социална изолация ресторантите са затворени и много други обикновени бизнеси с излишък от хранителни продукти също не работят. Нещата стават по-лоши, ако броим намаляването на доставките и увеличеното търсене на услугите, предоставени от хранителните станции“, каза още Безос.

Дарението му идва на фона на критиките към Безос за това как не се е справил с мерките срещу Covid-19 в своята собствена компания.

Служители на Amazon бяха диагностицирани с коронавирус, а на 30 март работниците в изпълнителния център в Ню Йорк излязоха на протест срещу основателя на компанията. Те твърдяха, че фирмата за електронна търговия се е провалила във вземането на адекватни мерки, включително предупреждаване на служителите, че има техни заразени с Covid-19 колеги, както и дезинфекцията на склада.

„Парите идват и си отиват, но здравето е незаменимо“, това пишеше на един от плакатите, издигнати на протеста, като работниците призоваваха складът в Ню Йорк да затвори в продължение на две седмици, за да бъде почистен. „Джеф Безос, чуваш ли ни?“, пишеше на почти всички постери.

Amazon потвърди за един случай на Covid-19 в завода в Ню Йорк, но работниците казват, че е имало поне 10 заразени.

„Целта е да затворим тази сграда и те ще я затворят, защото нито един пакет, нищо не излиза извън съоръжението без работници“, каза Дерик Палмър, който работи в сградата JFK8 вече четири години и половина.

Един от колегите му е дал положителна проба на 12 март, но работниците са научили няколко дни по-късно. В склада има персонал от повече от 4000 души.

„Това е пандемия. Хората буквално губят животите си заради този вирус. А Amazon не го приема сериозно. Не ни показват уважението, което ние изискваме. Няма да питаме за това. Ще го изискваме, защото, в края на краищата, ние сме сърцето и душата на тази сграда а не мениджърите. Те са в офисите си, а ние работим на първа линия“, каза той, цитиран от The Verge.

Работници от 19 склада на Amazon в САЩ са дали положителни проби за коронавирус, пишат американските медии. Към момента фирмата за електронна търговия преустанови работата само в съоръженията, които или правителството настоя да бъдат затворени, или протестиращите. Миналата седмица Amazon затвори за неопределено време склад в Шепърдсвил, Кентъки, след като трима работници бяха регистрирани като заболели от новия коронавирус и губернаторът на щата издаде заповед дейността там да бъде прекратена.

На 18 март център за сортиране на поръчки в Куинс, Ню Йорк, временно преустанови работата си, след като работниците излязоха навън, разбирайки за случай на Covid-19 в съоръжението.

По принцип Amazon има стриктна политика да информира служителите си. Например, когато компанията обяви задължително допълнително работно време, работниците получават мейли и текстови съобщения на телефоните си, споделя Палмър от склада в Ню Йорк. „Никой не ни изпрати текст за този инцидент“, казва той.

Amazon съобщи, че компанията е засилила дезинфекцията и цялостното почистване на своите складове вследствие на пандемията от коронавируса, но работниците в сградата JFK8 и на други места казват, че мерките не са достатъчно ефективни.

„Отнасяй се с работниците си, както с клиентите си“, пишеше на един от плакатите на протеста срещу Amazon. „Спрете разпространението на вируса и останете вкъщи“.

От компанията обявиха още, че част от новите мерки са измерване на температурата на работниците и снабдяване с маски тип N-95, които ще бъдат предоставени на определени складове, пише Forbes. Самият Джеф Безос все още не е отговорил публично на критиките по свой адрес и не е коментирал официално протестите на служителите си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023