Снимка: © Getty Images

Основателят на Amazon Джеф Безос дарява 100 милиона щатски долара на организацията с нестопанска цел Feeding America, която снабдява мрежа от хранителни банки и станции в САЩ. Най-богатият човек на планетата обяви каузата си в четвъртък в профила си в Instagram в опит да помогне на хората, които нямат възможност да си осигурят достатъчно храна заради пандемията от коронавируса.

„Дори в нормални времена хранителният недостиг в американските домакинства е значителен проблем. За съжаление, Covid-19 увеличава още повече този стрес“, написа милиардерът.

„Хранителните банки и станции с нестопанска цел разчитат до голяма степен на излишната храна, останала от различни бизнеси. Например, много ресторанти даряват останалата си неизползвана храна. Но във времена на социална изолация ресторантите са затворени и много други обикновени бизнеси с излишък от хранителни продукти също не работят. Нещата стават по-лоши, ако броим намаляването на доставките и увеличеното търсене на услугите, предоставени от хранителните станции“, каза още Безос.

Дарението му идва на фона на критиките към Безос за това как не се е справил с мерките срещу Covid-19 в своята собствена компания.

Служители на Amazon бяха диагностицирани с коронавирус, а на 30 март работниците в изпълнителния център в Ню Йорк излязоха на протест срещу основателя на компанията. Те твърдяха, че фирмата за електронна търговия се е провалила във вземането на адекватни мерки, включително предупреждаване на служителите, че има техни заразени с Covid-19 колеги, както и дезинфекцията на склада.

„Парите идват и си отиват, но здравето е незаменимо“, това пишеше на един от плакатите, издигнати на протеста, като работниците призоваваха складът в Ню Йорк да затвори в продължение на две седмици, за да бъде почистен. „Джеф Безос, чуваш ли ни?“, пишеше на почти всички постери.

Amazon потвърди за един случай на Covid-19 в завода в Ню Йорк, но работниците казват, че е имало поне 10 заразени. 

„Целта е да затворим тази сграда и те ще я затворят, защото нито един пакет, нищо не излиза извън съоръжението без работници“, каза Дерик Палмър, който работи в сградата JFK8 вече четири години и половина.

Един от колегите му е дал положителна проба на 12 март, но работниците са научили няколко дни по-късно. В склада има персонал от повече от 4000 души.

„Това е пандемия. Хората буквално губят животите си заради този вирус. А Amazon не го приема сериозно. Не ни показват уважението, което ние изискваме. Няма да питаме за това. Ще го изискваме, защото, в края на краищата, ние сме сърцето и душата на тази сграда а не мениджърите. Те са в офисите си, а ние работим на първа линия“, каза той, цитиран от The Verge.

Работници от 19 склада на Amazon в САЩ са дали положителни проби за коронавирус, пишат американските медии. Към момента фирмата за електронна търговия преустанови работата само в съоръженията, които или правителството настоя да бъдат затворени, или протестиращите. Миналата седмица Amazon затвори за неопределено време склад в Шепърдсвил, Кентъки, след като трима работници бяха регистрирани като заболели от новия коронавирус и губернаторът на щата издаде заповед дейността там да бъде прекратена.

На 18 март център за сортиране на поръчки в Куинс, Ню Йорк, временно преустанови работата си, след като работниците излязоха навън, разбирайки за случай на Covid-19 в съоръжението. 

По принцип Amazon има стриктна политика да информира служителите си. Например, когато компанията обяви задължително допълнително работно време, работниците получават мейли и текстови съобщения на телефоните си, споделя Палмър от склада в Ню Йорк. „Никой не ни изпрати текст за този инцидент“, казва той.

Amazon съобщи, че компанията е засилила дезинфекцията и цялостното почистване на своите складове вследствие на пандемията от коронавируса, но работниците в сградата JFK8 и на други места казват, че мерките не са достатъчно ефективни.

„Отнасяй се с работниците си, както с клиентите си“, пишеше на един от плакатите на протеста срещу Amazon. „Спрете разпространението на вируса и останете вкъщи“.

От компанията обявиха още, че част от новите мерки са измерване на температурата на работниците и снабдяване с маски тип N-95, които ще бъдат предоставени на определени складове, пише Forbes. Самият Джеф Безос все още не е отговорил публично на критиките по свой адрес и не е коментирал официално протестите на служителите си.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро