Джейхан Ибрямов от ДПС-Доган се оказа замесен в нова акция на НАП и ГДБОП Снимка: © Facebook/Елван Атилла

Депутатът от крилото на ДПС-Доган Джейхан Ибрямов се оказа "засечен" на изхода на акция на ГДБОП и НАП срещу предполагаема схема за укриване на данъци от търговия със зърно и торове.

Двете служби и прокуратурата дадоха съвместен брифинг, в който съобщават за 9 арестувани души, от които шестима са с повдигнати обвинения.

Връзката на Джейхан Ибрямов беше осветена не от НАП и ГДБОП, а от "24 часа" и ПИК, които съобщиха, че е конфискуван джипът му, формално регистриран като собственост на една от разследваните фирми.

  • Ибрямов е бивш председател на Младежкото ДПС, съпругата му е Биршен Ибрямова - уволнената от Пеевски лична секретарка на Ахмед Доган.
  • На 4 юли ДПС-Пеевски го изключи от парламентарната си група заради решението му да гласува "въздържал се" (а после поправен вот на "Против") проектокабинета на Росен Желязков с мандата на ГЕРБ.
  • Формалното обяснение за отстраняването му беше, че търговищката организация на ДПС снела доверието си от него заради "създаване на раздор сред избирателите и конфликти в екипите".

От информацията на службите става ясно, че първото направление на разследването е за "спестяване на дължим корпоративен данък от търговия със зърнени култури".

Второто направление е при търговия с торове, където има съмнения за укрит ДДС и корпоративен данък. Общата щета е за близо 11 млн. лв.

Твърди се, че е използвана сложна схема от група фирми, създадени на името на малоимотни граждани, които "генерират фиктивен стоков поток по документи".

  • В организирана схема за избягване на плащането на дължимия корпоративен данък участват множество търговски дружества с характеристики на „липсващи търговци", „буфери" и „брокери", деклариращи големи обороти на доставки на селскостопанска продукция. Доставките към тях са основно от три направления - доставки на селскостопанска продукция, зърнени и маслодайни култури, съобщават от НАП.
  • При другата схема на данъчна измама с торове е организирана мрежа от фирми, които имитират вътреобщностни доставки от български към чуждестранни дружества с предмет на доставките - амониев нитрат. Чрез изготвянето на неистински документи се създава привиден поток на стоки към чужбина, като в действителност стоките са реализирани на българския пазар без задължителните документи и без да се начисли дължимото ДДС в размер на 20%.

Установено е един от пълномощниците в схемата, който е имал достъп до банковите сметки на някои от фирмите „липсващи търговци“, е изтеглил сумата от 57,5 млн. лв. за по-малко от 2 години.

Част от парите, които не са платени като дължими данъци, са били инвестирани в сделки с имоти "на добри локации и висока цена" и покупка на луксозни автомобили през фирмите.

Ползвателите на тези автомобили са били "лица, близки до фирмата и с несъответстващи на занятията им доходи".

Един от тези автомобили е конфискуван в сряда, а според ПИК той е използван от независимия депутат Джейхан Ибрямов. Сайтът е публикувал снимка от мястото на изземването на джипа и сравнява регистрационния му номер с колата, с която Ибрямов се е появил на една от срещите на ДПС в сараите на Росенец при Ахмед Доган.

Това е вторият случай в последните две седмици, в който разследващи органи внезапно "проглеждат" за съмнителни действия на ключови хора от обкръжението на Ахмед Доган - в случая схемата с укрития корпоративен данък и ДДС е действала най-малко четири години, ако се съди по съобщеното от НАП и ГДБОП.

Преди седмица бяха повдигнати обвинения на Румен Гайтански - Вълка заради скандалния невърнат заем от близо 150 милиона лева от Българската банка за развитие, а самият той беше арестуван.

Румен Гайтански - Вълка се предаде на прокуратурата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024