„Джеймс Уеб“ откри мистериозни обекти, които могат да доведат до създаването нова астрономическа категория Снимка: © ESA

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ засне десетки обекти с размерите на планета като Юпитер - най-голямата в Слънчевата система, които се движат свободно в пространството - без да обикалят около звезда. Те са открити в мъглявината Орион и могат да доведат до създаването на нова астрономическа категория.

Учените добавят, че новооткритите небесни тела изглежда се движат по двойки. Наречени са "двоични обекти с масата на Юпитер" – или накратко Jumbos (Jupiter-mass binary objects).

Те са твърде малки в сравнение с познатите ни звезди. Не отговарят и на параметрите, за да бъдат обявени и за планети, тъй като не обикалят около звезда. Според теориите до момента не би трябвало да е възможно самостоятелни обекти с размера на Юпитер да се образуват в облаците от газ и прах, намиращи се в мъглявините.

Наблюденията са направени след получени данни от наземни телескопи, който намекват за съществуването на мистериозния клас небесни тела, разказва проф. Марк Маккохрийн, старши съветник по наука и изследвания в Европейската космическа агенция, пред британския "Гардиън".

„Търсихме тези обекти и ги намерихме. Те са с размера на Юпитер, някои са и двойно по-малки, носят се свободно, не са привлечени от гравитацията на някоя звезда“, каза той.

Проведените анализи разкриват още нещо любопитно – въпреки че технически тези обекти не са планети, в атмосферата им има метан.

Предполага се, че Jumbos са на възраст около 1 милион години – бебета в астрономически план, а температурата на повърхността им достига приблизително 1000 градуса по Целзий. Без звезда, около която да обикалят, те бързо ще се охладят. Това означава, че за кратък период от време условията на тях ще бъдат подходящи за развитието на живот. След това обаче температурите ще паднат изключително рязко, отбелязва "Гардиън".

Тъй като са газови гиганти, на повърхността им няма как да има вода в течно състояние. Това означава, че развитието на живот е на практика невъзможно.

Наблюденията се фокусират върху мъглявината Орион. От Земята с невъоръжено око тя се вижда като размитата звезда в средата на т.нар. меч в съзвездието Орион. Мъглявината се намира се на 1344 светлинни години от нас и е най-близкият до Земята регион на образуване на масивни звезди.

В най-новите изображения тя изглежда като небесен шедьовър, с въртящи се облаци от прах и газ, експлозии и звездни лъчи.

Новите открития са много трудни за обяснение, тъй като по-голямата част от мистериозните обекти са в двойки.

„Как може два обекта да бъдат изхвърлени (от орбитата на една звезда) в хаотично взаимодействие и след това отново да се привлекат един към друг“, пита проф. Маккогрийн.

Някои учени не изключват възможността подобни двойни обекти да не са били забелязани досега, защото не е имало достатъчно мощен телескоп.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024